Амизон Макс инструкция, аналоги и состав

Показания: Лікування грипу та ГРВІ.
Форма випуска: Капсули по 0,5 г № 10 у блістерах в пачці
Производитель, страна: ПАТ "Фармак", Україна
Действующее вещества: 1 капсула містить амізону® (енісаміуму йодиду) 0,5 г
Регистрация: UA/12415/01/01з 26.07.2012 по 26.07.2017. Приказ 14 від 13.01.2016
Код АТХ:

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: амізон® (енісаміум йодид);

1 капсула містить амізону® (енісаміуму йодиду) 0,5 г;

допоміжна речовина: магнію стеарат.

Лікарська форма. Капсули.

Тверді желатинові капсули циліндричної форми № 1 або № 0. Корпус і кришечка жовтого кольору. Вміст капсули – кристалічний порошок жовтого або жовто-зеленого кольору.

Назва і місцезнаходження виробника.

ПАТ «Фармак».

Україна, 04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 63.

Фармакотерапевтична група. Противірусні засоби для системного застосування.

Код ATC J05A Х.

Амізон® – похідне ізонікотинової кислоти. Виявляє інгібуючий вплив на віруси грипу, має інтерфероногенні властивості, підвищує резистентність організму до вірусних інфекцій, чинить протизапальну, жарознижувальну і аналгетичну дії.

Противірусна дія Амізону® пов’язана із безпосереднім його впливом на гемаглютиніни вірусу грипу, внаслідок чого віріон втрачає здатність приєднуватися до клітин-мішеней для подальшої реплікації.

Протизапальна дія є результатом стабілізації клітинних і лізосомальних мембран, уповільнення дегрануляції базофілів, антиоксидантної дії, нормалізації рівня простагландинів, циклічних нуклеотидів та енергетичного обміну у вогнищі запалення. Жарознижувальні властивості даного засобу зумовлені впливом на терморегулюючі центри мозку. Аналгезуюча дія препарату здійснюється через ретикулярну формацію стовбура мозку.

Амізон® посилює персистуючий імунітет шляхом підвищення рівня ендогенного інтерферону в плазмі крові в 3-4 рази, лізоциму та збільшення титру антитіл до збудників інфекцій, а також клітинного імунітету – за рахунок стимуляції функціональної активності Т‑лімфоцитів і макрофагів. Даний засіб є потужним індуктором ендогенного інтерферону.

Після перорального застосування Амізон® швидко потрапляє у кров, максимальна концентрація його в крові спостерігається через 2-2,5 години після прийому. Амізон® та його метаболіти довго циркулюють у кровоносному руслі (період напіввиведення становить 13,5-14 годин), метаболізується в печінці, але швидко виводиться з тканин (період напіввиведення становить 2-3 годин). Виводиться з організму на 90-95 % із сечею у вигляді метаболітів.

Показання для застосування.

Лікування грипу та ГРВІ.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до препаратів йоду та до інших компонентів препарату. Наявність алергічних реакцій незалежно від природи алергену в анамнезі. Тяжкі органічні ураження печінки та нирок.

Особливі застереження.

Слід обережно призначати препарат пацієнтам із захворюваннями щитовидної залози особливо при гіпертиреозі.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Препарат протипоказаний для застосування у першому триместрі вагітності. Застосування у другому та третьому триместрі можливе лише за призначенням лікаря. Даних щодо застосування препарату жінкам у період годування груддю немає.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Прийом препарату Амізон® Макс не впливає на здатність керувати автотранспортом та працювати з іншими механізмами.

Діти. Препарат у даній лікарській формі дітям не застосовують.

Спосіб застосування та дози.

Амізон® Макс застосовують внутрішньо після їди, не розжовуючи.

Дорослим призначають по 1 капсулі 2-4 рази на добу протягом 5-7 днів.

Максимальна разова доза – 1 г, добова – 2 г.

Передозування.

Про випадки передозування Амізоном® Макс не повідомлялось. При передозуванні можливе посилення проявів побічних реакцій: забарвлення слизових оболонок у коричневий колір, рефлекторне блювання, болі у животі та діарея. Можливий розвиток набряків, еритеми, вугреподібних та бульозних висипань, пропасниці.

Лікування: промивання шлунка, симптоматичне лікування.

Побічні ефекти.

Алергічні реакції: реакції гіперчутливості, включаючи шкірні висипання, кропив’янку, ангіоневротичний набряк, свербіж.

З боку системи травлення: сухість та гіркота у роті, набряк слизової оболонки порожнини рота, гіперсалівація, забарвлення язика у жовтий колір, нудота, блювання, печія, біль у животі, тяжкість у правому підребер’ї, пронос, здуття живота.

З боку системи дихання: задишка, відчуття печіння в горлі.

Інші: головний біль, запаморочення, слабкість, коливання артеріального тиску.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Амізон® Макс посилює дію антибактеріальних та імуномодулюючих засобів. Доцільною є комбінація даного препарату з аскорбіновою кислотою та іншими вітамінами. Також Амізон® Макс можна призначати одночасно із застосуванням рекомбінантного інтерферону.

Термін придатності. 2 роки. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.

Умови зберігання. Зберігати в сухому, захищенному від світла місці при температурі не вище 25 °С. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка. По 10 капсул у блістері. По 1 блістеру в пачці.

Категорія відпуску. Без рецепта.