Марія Малачинська: в 60-70% випадків непліддя можна обійтися без застосування допоміжних репродуктивних технологій

Клініки репродуктології з’являються немов гриби після дощу. З одного боку українська медицина йде в ногу з часом і позитивно, що пацієнтам відкриваються нові можливості вирішення проблем. Суспільство стає відкритішим і діти, народжені після запліднення ін вітро, вже не сприймаються як якісь “інакші”. Жінки на форумах активно обговорюють нюанси лікування та діляться власним досвідом.

З іншої сторони, в умовах конкуренції медичні центри активно змагаються між собою та застосовують різноманітні прийоми залучення пацієнтів. Інколи складається враження, перефразовуючи класиків, що “зробити ЕКЗ так само легко, як випити склянку води або принаймні полікувати зуби у стоматолога”. Маєш кошти, йдеш і замовляєш, хочеш хлопчика, а хочеш дівчинку. Як фахівець з багаторічним досвідом роботи мушу зазначити, що подібний механістичний підхід у делікатному питанні непліддя є недопустимим.

По-перше, основною метою репродуктолога, як і будь-якого лікаря, є постулат “Не нашкодь!” Ми всі жадаємо не просто настання вагітності, а народження здорової дитини без віддалених наслідків як для малюка, так і матері. Яким чином відіб’ється потужна гормональна стимуляція на здоров’ї жінки, котра приймає згодом ще 5-7 препаратів в якості підтримки вагітності, до кінця не відомо.

По-друге, можливо я висловлю крамольну думку, але в 60-70% випадків можна обійтися без застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Якісна діагностика є запорукою ефективного лікування. Зрозуміла справа, що при повній непрохідності маткових труб без ЕКЗ не обійтися. Але при ендокринних порушеннях, ановуляціях зокрема, достатньо легкої стимуляції, щоб овуляція відбулася і жінка завагітніла самостійно.Ендоскопічні методики, гістероскопія зокрема, дозволяють швидко та якісно оцінити стан порожнини матки та ендометрія. Іноземні колеги наголошують, що гістероскоп для гінеколога то саме, що стетоскоп для терапевта.Інколи поліп може стати на заваді імплантації, а після його видалення проблема непліддя зникає протягом місяця-двох. Чоловікам простіше, достатньо здати спермограму, щоб фахівець міг зорієнтувати пару відносно причин ненастання вагітності та призначити необхідні лікувальні заходи.

У сучасному світі наголошують на природному відновленні репродуктивної функції, а в нас рекламують всі без винятку методики, навіть заборонені в багатьох країнах (сурогатне материнство, донацію яйцеклітин та ін).Дозволю собі нагадати, що демократія – це не тільки свобода вибору, але й чітке регулювання державою механізмів застосування будь-яких технологій. Самі по собі інновації є благом, але не забуваємо про людський фактор зі всіма можливими наслідками…

Доброю новиною є те, що державні медичні заклади також розвиваються і пацієнтам часто-густо комфортніше звернутися до незалежного експерта в комунальний центр.

Будьте здорові та нехай мрії збуваються!