Чи шкідливо бути донором яйцеклітини та які наслідки?

Чи шкідливо бути донором яйцеклітини та які наслідки?

Безпліддя – делікатна проблема, про яку не прийнято говорити вголос. Часто жінка роками мріє побачити дві смужки на тесті та почути дитячий сміх, але завагітніти чи виносити дитину не вдається.

На щастя, сучасні методи допомагають вирішити проблему. Один з них – екстракорпоральне запліднення. Для процедури використовують донорські яйцеклітини, тобто біоматеріал іншої жінки. Для жінок, які не здатні відчути радість материнства іншим шляхом, донорство яйцеклітини (ооцитів) – шанс стати мамою і пережити чудо народження малюка.

У суспільстві різні думки, часто суперечливі про донорство яйцеклітин в Україні та застосування допоміжних репродуктивних технологій. Насправді причиною є брак правдивої та об’єктивної інформації про процедуру та її наслідки. Важливо знати, хто може стати донором, чи шкідливо бути донором та які є можливі ускладнення. Адже донорство яйцеклітини, наслідки якого можуть бути різні, - не тільки благородна ідея, яка гарно оплачується. Процес донації яйцеклітин, як і будь-яка медична процедура, має певні ризики. Багато залежить і від кваліфікаціії лікарів, і від репутації клініки, і стану здоров’я жінки.

Що таке донація ооцитів

Добровільну здачу донором здорових зрілих яйцеклітин називають донацією ооцитів. Їх використовують для екстракорпорального запліднення жінки, котра не може завагітніти. Причини неплідності можуть бути різні, насамперед це проблеми з фізичним чи психічним здоров’ям. Часто можуть бути ризики передачі дитині генетичних захворювань. Сьогодні для багатьох пар донорство яйцеклітин – єдиний ефективний спосіб зачати і виносити такого бажаного і довгоочікуваного малюка.

Щоб стати донором варто відповідати певним вимогам. Зокрема, це вік від 20 до 35 років, відсутність фізичних і психічних відхилень, шкідливих звичок, генетичних проблем, вага у межах норми. У жінок, які планують бути донором, має бути хоча б одна здорова дитина. Також потрібно дати згоду на медичні перевірки всіх типів.

Чи шкідливо бути донором яйцеклітини?

Медики стверджують, що донація ооцитів - процедура нескладна, але дуже відповідальна. Від первинної консультації до процесу забору ооцитів, - в середньому 2-3 місяці. Протягом цього часу жіночий організм зазнає певних змін. За станом жінки донора ретельно слідкують лікарі. Тому дуже важливо регулярно відвідувати гінеколога та чітко виконувати всі його рекомендації.

Однак є випадки, коли наслідки для донора яйцеклітин можуть бути непередбачувані. Це вже залежить від індивідуальних особливостей організму та стану здоров’я жінки. Найчастіше це неприйняття організмом гормональних препаратів, які використовують для стимуляції яйників, збільшення ваги через прийом гормональних препаратів, перепади настрою. Тому всім, хто хоче бути донором яйцеклітин, важливо це знати.

Які можуть бути ризики для донора яйцеклітини?

В мережі є багато недостовірної інформації про донорство яйцеклітин в Україні. Поширеною є думка, що після донорства яйцеклітини жінка більше не зможе мати дітей. Насправді забір матеріалів не впливає на здатність мати здорову дитину в майбутньому. Процедура донації ооцитів безпечна, не має побічних ефектів. В деяких випадках ті, хто зголосився стати донором яйцеклітин, можуть страждати від перепадів настрою, набряків, головного болю.

Тому важливо знати, які можливі наслідки донації яйцеклітин, і як це позначиться на всьому організмі в цілому.

Синдром гіперстимуляції яйників

Це один з небезпечних наслідків, який може бути викликаний прийомом гормональних препаратів. Надмірна реакція яєчників на стимуляцію викликає ускладнення.

Дискомфорт, біль в нижній частині живота, здуття, відчуття важкості, нудота, блювота – основні симптоми, які проявляються через 3-10 днів після стимуляції яєчників.

Медики стверджують, що незначне нездужання після процедури – нормальне явище, приводів для хвилювання немає. Але в деяких випадках донорство яйцеклітини може спровокувати тяжкої форми синдрому гіперстимуляції яйників. Найчастіше це запаморочення, сильна блювота, різкий і нестерпний біль внизу живота, біль в ногах. В деяких випадках ще може бути нечасте сечовипускання утруднене дихання і навіть сильне збільшення маси тіла. Якщо у жінки є кілька симптомів, варто негайно запсатися на консультацію до лікаря, не займатися самолікуванням.

Щоб уникнути таких неприємних симптомів, потрібно щоб лікар підбирав індивідуально гормональні препарати. При цьому важливо врахувати дозування, особливості організму, чітко дотримуватися рекомендацій щодо прийому препаратів.

Індивідуальний підхід, медичне обстеження та дотримання всіх рекомендацій дозволяють звести ризик розвитку ускладнень до мінімуму.

Ускладнення при пункції яйників

Вилучення ооцитів – хірургічне втручання. Процедуру проводять за допомогою тонкої пункційної голки, під контролем УЗД апарату. Під час проведення пункції може виникнути алергічна реакція на наркоз, кровотеча, ускладнення через прокол пункційною голкою. Може бути пошкодження органів черевної порожнини, сечового міхура, розвиток інфекції.

Однак за умови проведення процедури кваліфікованим лікарем в спеціально обладнаній операційній під чітким контролем УЗД всі ускладнення виключені.

Онкологічні ризики

Поширена думка, що донація яйцеклітин може стати причиною онкологічних захворювань. Однак будь-які небажані наслідки (рак шийки матки, молочних залоз) можуть виникати після неконтрольваного прийому гормональних препаратів, ігнорування рекомендацій лікаря. Якщо гормонотерапія відбувається під наглядом лікаря, ускладнення виключені. Сучасні технології репродуктивної медицини дозволяє знизити ризики.

Гормональні порушення

Гормональний фон має важливе значення для здоров’я жінки. Прийом гормональних препаратів часто порушує природний гормональний фон. Порушення може виникнути після донорства яйцеклітин. Тому важливо знати про можливі наслідки, спричинені гормональною терапією. У багатьох жінок порушується менструальний цикл після донорства. Якщо жінка здорова, а всі медичні процедури виконано правильно, то цикл внормується через 2-3 місяці. Порушення гормонального фону може спричинити збільшення ваги, погіршення стану шкіри, випадіння волосся.

Прийом гормонів – це завжди навантаження на організм, тому через вживання препаратів можливі ускладнення. Важливо оцінювати всі ризики заздалегідь.

Ймовірність утворення кісти

Медики вважають ризик утворення кісти одним із наслідків донорства яйцеклітин. Це відбувається тому, що під час процедури забирають не всі яйцеклітини. Новоутворення може супроводжуватися дискомфортом, болем внизу живота. Якщо виникають такі симптоми, краще не зволікати, а звернутися до лікаря.

Зловживання з боку лікарів

На жаль, є випадки, коли клініки зловживають довірою пацієнтів: медики можуть сказати, що зібрали певну кількість здорових яйцеклітин. А насправді це число може бути зовсім іншим. Зазвичай під час однієї програми донації можна брати близько 20 ооцитів. Але лікарі можуть брати і 30, і 35, і навіть 40 донорських яйцеклітин. Реальну цифру взятого біоматеріалу можуть занижувати без відома жінок-донорів. Це робиться через те, що сума грошової виплати залежить від якості і кількості яйцеклітин.

Заниження якості дозволяє зекономити на матеріальній компенсації, часто розповідають ті, хто був донором яйцеклітини. Відгуки на спеціалізованих сайтах і форумах підтверджують це. Донори можуть отримати набагато менше від обіцяної суми. Звичайно, такі речі відбуваються не у всіх закладах. Таке практикують у сумнівних організація, де не цінують репутацію закладу і здоров’я пацієнтів.

Як уникнути наслідків донації?

Часто жінок цікавить, чи шкідливо бути донором яйцеклітини. Насправді процедура безпечна, а негативні наслідки - скоріше виняток, ніж правило. На думку фахівців, щоб мінімізувати ризики потрібно виконувати рекомендації лікаря, не перевищувати дозу гормональних препаратів, не займатися самолікуванням. Крім того, ооцити варто здавати не більше 6 разів за життя.

Уникнути ускладнень допоможе вибір перевіреної клініки та знання про процедуру. У цьому напрямку активно працює вже не один рік ГО «Донори За Життя». Представники організації допоможуть стати донором без ризиків для здоров’я. Завдяки їм кожна жінка може бути впевнена у порядності клініки, відчувати себе захищеною.

Потенційні донори можуть пройти медичне обстеження, отримати фахову консультацію. Лікарі відповідально ставляться до кожної пацієнтки, слідкують за станом її здоров’я, використовують інноваційне обладнання, . Всі препарати – сертифіковані, а доза підбирається відповідно до індивідуальних особливостей організму пацієнтки.

Після донації жінка перебуває під наглядом досвідчених медиків для того, щоб переконатися, що не виникло побічних реакцій. Такий підхід дозволяє мінімізувати ризики для здоров’я та є запорукою успіху процедури та здоров’я майбутньої дитини.

Ще один напрям роботи ГО «Донори За Життя» - просвітницька робота. Жінки, які готуються здавати ооцити чи мали негативний досвід донорства можуть отримати психологічну допомогу та підтримку. Та найголовніше - тут гарантують повну конфіденційність.

Досвід роботи, індивідуальний підхід, професіоналізм, турбота про кожну пацієнтку - головні принципи роботи організації.