Чи проходить алергія з віком?

Чи проходить алергія з віком?

Деякі алергії можуть зникати з віком, але у багатьох випадках залишаються на все життя.

Чи можна назавжди позбутися алергії?

На сьогоднішній день ліків, що можуть допомогти позбутися алергії назавжди, проте дослідники продовжують досліджувати потенційні методи лікування. А тим часом люди продовжують лікувати симптоми алергії за допомогою лікарських препаратів та вживати заходи для зменшення впливу алергену, що викликає реакцію.

Методи лікування алергії

Імунотерапія – це ліки від алергії, і метод лікування, що модифікує захворювання. За його допомогою можна зменшити чутливість людину до певного алергену. Метод імунотерапії може бути запропонований, якщо:

  • ліки не здатні контролювати симптоми алергії;
  • людина не в змозі уникнути впливу алергену;
  • ліки від алергії взаємодіють з іншими ліками.

Доведено, що люди, які проходять лікування за допомогою імунотерапії не мають значних проявів алергії. Імунотерапія може проводитись як уколи проти алергії (SCIT - підшкірна імунотерапія) або під’язикова імунотерапія (SLIT). У деяких країнах при алергії на арахіс доступна пероральна імунотерапія (OIT).

Ін’єкції від алергії

Ін’єкції від алергії передбачають вплив зростаючих доз алергену шляхом ін’єкцій протягом декількох років. За цей час людина стає менш чутливою до алергену і реагує на нього менш агресивно. Ін’єкції від алергії допомагають контролювати симптоми алергії на:

  • пилок;
  • пилові кліщі;
  • лупу домашніх тварин;
  • укуси бджіл та інших комах.

SLIT

SLIT включає невеликі дози алергену, які людина приймає у формі таблеток або крапель під язик, щоб покращити толерантність до алергену та зменшити симптоми. Він часто застосовується при алергії на пилових кліщів, пилок трави та амброзію.

Чи проходить алергія?

Деякі люди можуть переростати алергію, особливо алергію, розвинену в ранньому дитинстві. Але чи зникне алергія у когось у міру дорослішання, залежить від того, на що у них алергія та тяжкості алергії. Кілька досліджень свідчать про те, що деякі харчові алергії можуть з віком зникнути.

Близько 85% дітей переростають алергію на:

  • молоко;
  • яйця;
  • пшеницю;
  • сою.

Однак лише 15–20% дітей можуть з часом перерости алергію на:

  • арахіс;
  • лісові горіхи;
  • молюски;
  • рибу.

Ще одне дослідження також вказує на те, що більшість дітей з алергією на укуси комах можуть не мати алергічних реакцій у дорослому віці. Також деякі люди повідомляють, що алергія на пилок та лупу домашніх тварин, з віком стають менш важкими.

Експерти припускають, що при впливі невеликої кількості алергену у людини з часом у людини може розвинутися толерантність.

Хоча більшість алергій починаються в дитинстві, не виключені випадки розвитку алергії в будь-який період життя. Окрім того, у дорослих також може розвинутися алергія на те, що раніше на них не впливало.

Причини алергії

Алергія виникає, коли імунна система помилково сприймає нешкідливу речовину, таку як пилок, за ворога і атакує її, виробляючи антитіла. Потім антитіла потрапляють до клітин, які виділяють хімічний гістамін, що викликає алергічну реакцію. Усе це призводить до симптомів, які людина відчуває як алергію.

Профілактика

Найважливіший крок, який може зробити людина, щоб запобігти алергічній реакції - це уникати алергену, який викликає її алергію. Уникнути алергенів не завжди практично або можливо - наприклад, якщо людина має алергію на шерсть свого домашнього улюбленця або працює ландшафтним дизайнером і має алергію на пилок. У цих випадках лікар може допомогти скласти план лікування алергії для зменшення контакту з алергенами та лікування симптомів за допомогою лікарським препаратів. Також, якщо причина алергії не відома, корисним буде ведення щоденника, а саме відстеження місця перебування, дій та дієти може допомогти людині визначити, що викликає або погіршує симптоми алергії.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-allergies#prevention