Три прості стратегії, які допоможуть вам зосередитися і зняти стрес

Три прості стратегії, які допоможуть вам зосередитися і зняти стрес

Через щоденну дію подразників на вашу психіку ви не в змозі концентрувати свою увагу і відчуваєте сильний стрес? Зробіть глибокий вдих. Ось три ефективних способи для того, щоб почати повертати собі здатність до самоконтролю.

науковці клініки Майо

Чи є у вас відчуття того, що ви не в змозі виконати навіть найпростіше завдання, не відволікаючись на якісь інші речі? Тексти, електронні листи, повідомлення в соціальних мережах, галасливі колеги, телефонні дзвінки... Друзі, ви не поодинокі в цьому.

Думки про зовсім сторонні речі – також відомі під назвами «мрії наяву» або «витання в хмарах» – притаманні всім людям. Дослідники виявили, що люди думають про щось інше, ніж те, чим вони насправді займаються – або повинні займатися – майже половину часу. Виявляється, що блукаючий розум зі схильністю до легкого відволікання насправді є невід'ємною властивістю людського мозку, свого роду «режимом за замовчуванням» в його функціонуванні.

Однак, схильність до частого відволікання думок, яке повторюється знову і знову, може викликати стрес, сприяти появі негативних емоцій і навіть привести до депресії. Так що, якщо ви є одним з тих багатьох людей, які прагнуть зрозуміти, як справлятися з відволікаючими факторами і поліпшити свою здатність до концентрації уваги, прийміть до відома той факт, що вчені знають відповідь на це питання.

Одним словом, не втрачайте пильності і повноти розуму.

Уважність означає постійне усвідомлення того, де ви знаходитеся і що робите. На роботі, наприклад, це означає, що ви зосереджені на проекті, над яким працюєте; під час прогулянки з другом, це дає вам можливість по-справжньому зосередитися на своєму оточенні і розмові. Вчені довели, що ви можете тренувати свій мозок, щоб стати більш зосередженим. Як і все інше, це просто вимагає практики.

Чи готові почати? Нижче розглядаються три практики, які виявилися корисними для формування усвідомленості.

1. Зниження стресу шляхом медитативного зосередження на основі усвідомленості

Навчання цій техніці стало визнаним способом допомогти людям вміти уникати дії відволікаючих чинників і підвищити свою увагу до завдань, що стоять перед ними. Ця методика також може допомогти поліпшити пам'ять, мотивацію і самостійність – тобто зробити те , що здатне зробити вас (і вашого боса) щасливішим. Програми для опанування цією технікою зазвичай включають дихальні вправи, вправи на розтяжку і оволодіння технікою концентрації уваги.

2. Медитація

Медитація спрямована на підвищення вашої обізнаності про теперішній момент і допоможе вам розвинути здатність розуміти самого себе. Учені довели, що регулярна практика медитації дійсно змінює мозок – в хорошому сенсі. Одне дослідження показало, що ділянка мозку, що активізується під час медитації, і яка відповідає за регулювання ваших емоцій, була значно більшою у осіб, які регулярно практикували медитацію. Іншими словами, в світі, який насичений подіями і неприємними сюрпризами, здатними відволікати вашу увагу, медитація може допомогти вам залишатися більш позитивним і більш сконцентрованим.

3. Уважні рухи

Відмінні ознаки усвідомленого руху або йоги – структуроване дихання, контрольовані рухи, розумова зосередженість – виглядають як ідеальна протиотрута від стресу і відстороненого мислення, але чи підтримує наука цю методику? Так, звичайно. Багато досліджень показали, що після початку участі в програмі йоги люди відчувають себе менш напруженими, більш зосередженими і навіть більш оптимістичними. Йога особливо корисна для людей, які часто відчувають сильний стрес.

У сьогоднішній так званої економіці уваги світ насправді насичений подіями, здатними відволікати вас. Всі хочуть залучити якомога більше вашої уваги, і до того ж зробити це якомога скоріше. Але ви можете повернути собі контроль над собою, позбутися стресу і прокинутися щасливішим, щоб радісно зустріти свій новий день.

Ви вже готові до того, щоб стати більш уважними? Прекрасно – отже вперед і не проґавте свій шанс!

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/3-simple-strategies-to-help-you-focus-and-de-stress/art-20390057