Кава та вугрі: який зв'язок?

Кава та вугрі: який зв'язок?

Надмірне вживання кави пов’язане з низкою проблем із здоров’ям, серед яких із шкірою людини. Саме тому, дехто вважає, що вживання кави негативно впливає на стан їх шкіри та посилює виникнення вугрів та відмовившись від кави стан шкіри значно покращиться. Проте ніяких доказів того,що вживання кави викликає появу вугрів немає.

Кава – джерело антиоксидантів, які корисні для шкіри, проте вживання кави для певних людей може дійсно негативно впливати на стан шкіри, особливо коли йдеться про каву із цукром або молоком.

Кава та гормони

Кофеїн може впливати на нормальний рівень гормонів в організмі і може викликати занепокоєння у тих, хто регулярно його вживає. Згідно результатів дослідження, кофеїн може підвищувати рівень, так званого, гормону стресу, кортизолу і це може мати негативний вплив на організм.

Дослідження, у якому взяли участь 144 молоді жінки, показало, що вищий рівень стресу призводить до збільшення кількості прищів. Кортизол також може змусити шкіру виробляти більше шкірного сала, що потенційно може призвести до появи вугрів. Хронічно високий рівень кортизолу може вплинути на інші проблеми зі здоров’ям, які можуть асоціюватися з прищами, зокрема: збільшення ваги, депресія проблеми з травленням, тривожність.

Крім того, кофеїн може заважати нормальному сну, а відсутність якісного сну може змусити організм виділяти більше кортизолу, що може посилити запалення. Це запалення може впливати на шкіру, спричиняючи появу ще більшої кількості вугрів. Щоб уникнути деяких потенційних наслідків вживання кави, рекомендується не вживати каву принаймні за декілька годин до сну.

Кава, молоко та вугрі

Багато людей додають до кави молоко або вершки. Є деякі дані, які свідчать про те, що вживання молока може призвести до виникнення прищів або погіршити стан шкіри. Одне дослідження показало, що у підлітків, які споживали більше знежиреного молока, було значно більше прищів, ніж у тих, хто вживав незбиране молоко або взагалі не отримував молока. Ще одне дослідження, яке розглядало 57 людей з прищами, показало, що ті, хто споживає більше молока, мають більше прищів. Дослідження зв'язку між дієтою та вуграми стверджує, що вживання молока підвищує рівень інсуліноподібного фактора росту (IGF-1). Подальше дослідження свідчить, що високий рівень IGF-1 призводить до появи вугрів.

Цукор та вугрі

Людям, які страждають на прищі, також рекомендовано обмеження або уникання цукру в ранковій чашці кави. Дослідження свідчать про зв’язок між прищами та продуктами з високим рівнем цукру або продуктами, що викликають стрибки рівня цукру в крові. Ці продукти часто є продуктами з високим вмістом цукру, особливо з додаванням цукру. Одне дослідження показало, що люди, які вживають більше продуктів з високим вмістом цукру, мають більше ризику виникнення вугрів. Крім того, систематичний огляд показав, що дієта з низьким вмістом цукру може допомогти поліпшити стан шкіри.

Вживання кави без погіршення стану шкіри

Існує кілька способів насолодитися кавою, не погіршуючи стан шкіри, зокрема:

Вживання меншої кількості кофеїну в цілому: люди можуть робити це, використовуючи каву без кофеїну або вживаючи меншу кількість звичайної кави. Однак їм слід пам’ятати про інші напої, такі як чай та енергетичні напої, які також можуть містити кофеїн. Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) рекомендує не більше 400 мг кофеїну на день або 4–5 чашок звичайної кави. Однак деякі люди більш чутливі до впливу кофеїну і, можливо, їм доведеться вживати набагато менше цієї кількості.

Зниження цукру. Якщо важко зменшити кількість цукру у каві, то цього можна досягти зменшенням вживання солодких газованих напоїв.

Зменшення вживання знежиреного молока: це можна зробити, спробувавши молочну альтернативу - вершки або використовуючи цільне молоко в каві.

Причини та лікування вугрів

Вугрі виникають, коли шкіра виробляє занадто багато шкірного жиру і це призводить до того, що пори забиваються мервими клітинами шкіри, бактерії зі шкіри поєднуються з шкірним жиром та мертвими клітинами, утворюючи червону запалену шишку. Причини появи прищів у кожної людини різні. Дослідження показують, що серед причин є і спадковий характер, але прищі можуть з’являтися у будь-кого незалежно від того, чи є у людей сімейна історія чи ні.

Якщо у людини прищі, спершу можна спробувати безрецептурні засоби, що містять саліцилову кислоту або пероксид бензоїлу. Якщо стан шкіри не покращується протягом декількох тижнів або погіршується - слід звернутися до дерматолога, адже якщо залишити вугрі без лікування, це може призвести до емоційних переживань та фізичних шрамів.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/does-coffee-cause-acne#summary