Що таке дерматоскоп і що з його допомогою можна побачити?

Що таке дерматоскоп і що з його допомогою можна побачити?

Дерматоскоп – це невеликий переносний пристрій, за допомогою якого лікар може діагностувати захворювання шкіри, такі як меланома та інші. За його допомогою також можна оглядати шкіру голови, волосся та нігті. Це звичний пристрій у кабінеті дерматолога.

Що робить дерматоскоп?

Принцип роботи дерматоскопа побудований на використанні світла та збільшення, щоб допомогти дерматологу побачити, як виглядає шкіра людини у збільшенні. За його допомогою можна детально побачити зовнішній шар шкіри, який не помітний неозброєним оком.

Діагностика

Оскільки дерматоскоп допомагає візуалізувати будь-які враження шкіри, то він безумовно може допомогти у діагностиці таких захворювань як меланома. В одному огляді 2018 року дослідники виявили, що використання дерматоскопа було більш ефективним у діагностиці меланоми, ніж простий візуальний огляд ураження шкіри. А в огляді 2019 року зазначається, що дерматоскопія, метод, який використовує дерматоскоп, може бути ефективною при діагностиці ракових та неракових уражень шкіри.

Як працює дерматоскоп?

Дерматоскоп - це ручний пристрій. Він має джерело світла та лупу і працює як лупа.

Згідно з дослідженням, що було проведене в 2015 році, традиційний дерматоскоп збільшує вигляд шкіри в 10 разів, а відеодерматоскоп може збільшити вигляд шкіри приблизно в 70–100 разів.

Світло на дерматоскопі допомагає освітлювати шкіру особливим чином, що дає змогу лікарю оглядати ураження без додаткового джерела світла, що відбивається від сухої або жирної шкіри і ускладнює огляд.

Дерматоскопи також можуть робити знімки, які лікар може переглянути за необхідності пізніше.

Що відбувається під час дерматоскопії?

Процедура, коли лікар використовує дерматоскоп для дослідження шкіри, називається дерматоскопією. Спочатку лікар наносить на шкіру людини трохи гелю, спирту або води. Потім лікар, як правило, вмикає світло на приладі і проводить лінзу приладу над досліджуваною областю шкіри.

Іноді лікарю потрібно акуратно торкнутися шкіри дерматоскопом. Пристрій забезпечить світло та збільшення, щоб спеціаліст міг оглянути ділянки шкіри, що викликають занепокоєння.

Лікар також може сфотографувати певну ділянку шкіри.

Після дерматоскопії

За даними Cancer Research UK, після дерматоскопії лікар може зробити наступні кроки:

  • Видалення: лікар-дерматолог може видалити ураження під час процедури, яка називається біопсія. Це також може допомогти в діагностиці.
  • Моніторинг: лікар може обрати тактику очікування і відстежувати ураження, щоб побачити, чи воно змінюється. У такому випадку пацієнта попросять прийти на повторне обстеження через 3 місяці.
  • Заспокоєння: лікар заспокоїть людину, якщо її ураження нешкідливе, а також порекомендує людині стежити за ураженням, якщо в цьому є необхідність.

Що може побачити дерматоскоп?

Дерматоскоп значно збільшує зовнішні шари шкіри і це допомагає діагностувати різні захворювання шкіри.

Ураження шкіри

В одному огляді 2019 року було розглянуто, як дерматоскопи можуть допомогти діагностувати кілька різних ракових та неракових уражень шкіри. За допомогою дерматоскопа можна діагностувати:

  • вузлову меланому;
  • меланому;
  • базаліому;
  • Хвороба Боуена;
  • саркому Меркеля.

З його допомогою також можна досліджувати неракові ураження, такі як:

  • бородавки;
  • дерматофіброми.

Іноді лікар може використовувати дерматоскоп для вивчення станів, які взагалі не стосуються уражень, таких як:

  • втрата волосся;
  • меланодермія;
  • короста.

Кожна патологія буде виглядати дещо інакше під лінзою дерматоскопа. Дерматолог або інший лікар часто може розрізнити умови на основі того, як вони виглядають під збільшенням.

Облисіння

Згідно з дослідженням Trusted Source 2020 року, лікарі можуть використовувати дерматоскопи для обстеження пацієнтів із вогнищевою алопецією та іншими типами випадіння волосся.

Вітіліго

Лікарі також використовують дерматоскоп для обстеження людей з вітіліго. Певні візерунки та кольори уражень, свідчать, чи стан стабільний, чи хвороба прогресує.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/