Що потрібно знати про екзему рук

Що потрібно знати про екзему рук

Екзема рук, також відома як дерматит рук - це запальний стан, який викликає свербіж, появу пухирів і висип на долонях або пальцях. Це досить хворобливий і некомфортний стан для людини, оскільки окрім фізичного дискомфорту він помітний і оточуючим.

Це захворювання є досить поширеним, вражаючи близько 10% людей і може виникнути в будь-якому віці. Екзема рук - хронічний стан, що означає, що людині, ймовірно, доведеться з ним жити все своє життя. Однак симптоми, як правило, з’являються та зникають протягом усього життя людини.

Екзема рук частіше зустрічається у людей з атопічною екземою в анамнезі та у тих, хто часто контактує з водою та хімічними речовинами. Це можуть бути перукарі, прибиральниці, кухарі та медичні працівники. Екзема рук не заразна, однак вона може перешкоджати нормальному життю людини, оскільки може вплинути на її здатність виконувати повсякденну діяльність.

Причини

Екзема - це запальний стан шкіри, який розвивається у людей із надмірно реактивною імунною системою. Коли людина торкається чогось, що може подразнювати шкіру, імунна система виробляє запальну реакцію, яка викликає свербіж і почервоніння.

Дослідження проведене у 2016 році показало, що люди з екземою можуть бути більш схильними до розвитку інших шкірних інфекцій, таких як бородавки, «атлетична стопа» та герпес. Це пов’язано з тим, що в їхньому організмі недостатньо філагрину - білка, який підтримує захисний бар’єр і захищає шкіру від інфекцій.

Ніхто достеменно не знає, що викликає екзему, але деякі дослідники вважають, що поєднання генів та факторів навколишнього середовища може призвести до запалення, що призведе до алергічної реакції. Деякі з цих причин включають:

  • Хімічні речовини та подразники: люди, які працюють з миючими засобами або милом та цементом, частіше мають екзему на руках. Це часто зустрічається у людей, які працюють у перукарні, закладах громадського харчування, будівництві та машинобудуванні.
  • Вода: за даними Американської академії дерматології (AAD), люди, які часто миють і сушать руки, частіше схильні до екземи рук. Навіть коли людина висушить руки, на шкірі залишається трохи води. Ця вода випаровується і зменшує природні жири шкіри. Використання гарячої води під час миття рук також може спричинити зменшення кількості ефірних масел, що, в свою чергу, також може спровокувати спалах екземи.
  • Стрес: коли людина переживає стрес, організм виробляє два гормони - кортизол та адреналін. Вони пригнічують імунну систему та викликають запалення шкіри. Іноді сильний стрес може призвести до дисгідротичної екземи, поширеної форми екземи, яка викликає свербіж на шкірі.

Харчова алергія: деякі продукти можуть викликати алергію, що призводить до появи екземи на руках. До них належать молочні продукти, такі як молоко, яйця, горіхи, пшениця та соєві продукти.

Холодні температури та зневоднення: сухе повітря та різкі перепади температури взимку можуть зневоднювати шкіру і також призводити до виникнення екземи. Це частіше трапляється, коли люди переходять із холодного середовища в приміщення з опаленням.

Симптоми

Симптоми екземи рук відрізняються в залежності від віку та історії хвороби людини. Тим не менше, спеціалісти AAD відзначають, що суха і потріскана шкіра зазвичай є першим симптомом, який діагностує лікарі. Інші симптоми включають:

  • кровоточивість;
  • тріщини на шкірі;
  • свербіж;
  • пухирі.

Лікування

Вилікувати екзему рук повністю неможливо, а для того, щоб висипання зникли необхідні тижні.

План лікування, запропонований лікарем буде залежати від віку людини, симптомів та історії хвороби. Окрім того, деякі ліки та природні засоби, які лікарі можуть рекомендувати людям з екземою рук, включають наступне:

Ліки

Препарати для лікування екземи включають:

  • Кортикостероїди для місцевого застосування: хоча зволожуючі засоби можуть допомогти лікувати екзему рук, деяким людям лікар може запропонувати використання місцевих кортикостероїдів. Використовуючи такі препарати необхідно дотримуватись інструкцій щодо їх призначення, оскільки вони можуть містити високий рівень стероїдів і можуть призвести до небажаних побічних ефектів.
  • Антибактеріальні мазі: ефективні при лікуванні інфекцій. Люди можуть застосовувати їх на ранах і тріщинах шкіри.
  • Інгібітори кальциневрину: при їх використанні люди можуть відчувати печіння після нанесення їх на уражену ділянку.
  • Антигістамінні таблетки: люди можуть приймати седативні антигістамінні препарати для лікування спалахів екземи. Це може спричинити сонливість та порушення координації, тому лікар може рекомендувати приймати їх перед сном.
  • Антибактеріальні препарати: за їх допомогою можна лікувати відкриті тріщини та бактеріальні інфекції.
  • Алітретиноїн: алітретиноїн належить до групи препаратів, званих ретиноїдами, до складу яких також входять третиноїн, ретинол, ацитретин, ізотретиноїн. Вони є похідними вітаміну А. Варто пам’ятати, якщо лікар призначає алітретиноїн, людина не повинна приймати добавки з вітаміном А. Дорослі пацієнти можуть використовувати його при важкому ступені екземи рук і якщо інший засіб лікування не допомагає.
  • Ультрафіолетова (УФ) терапія: за її допомогою можна лікувати помірну екзему рук як у дітей, так і у дорослих. УФ терапія допомагає зменшити свербіж та запалення.

Профілактика

При екземі рук необхідно дотримуватися загальних правил догляду за шкірою. Також важливо уникати сухості шкіри. Лікар може порадити такі профілактичні поради:

  • одягати рукавички під час миття посуду;
  • використовувати м’яке мило та миючі засоби;
  • використовувати вазелін для захисту шкіри;
  • використовувати бавовняні рукавички взимку для запобігання сухості та потрісканої шкіри;
  • наносити зволожуючий крем після миття рук;
  • використовувати зволожувач повітря вдома;
  • уникати гарячих ванн;
  • вживати достатню кількість води, щоб уникнути зневоднення;
  • вживати наступні продукти, таких як овочі, риба, квасоля та зелень.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/