Все про шкіру

Все про шкіру

Шкіра є найбільшим і найважчим органом тіла. Найбільш очевидна її робота - захищати внутрішню частину тіла від навколишнього середовища, але насправді вона виконує набагато більше функцій.

Поряд із захисною функцією, шкіра допомагає людині підтримувати нормальну внутрішню температуру і дозволяє відчувати світ через нервові закінчення. Шкіра - складний орган. Квадратний сантиметр шкіри містить 650 потових залоз, 20 кровоносних судин і більше 1000 нервових закінчень. Незважаючи на товщину всього декількох міліметрів, шкіра становить приблизно одну сьому частину ваги тіла людини. І докладно про це та інше ми поговоримо далі.

Шари шкіри

Шкіра має три основні шари - епідерміс, дерму та гіподерму.

Епідерміс

Епідерміс - зовнішній шар. Це водонепроникний бар’єр, який надає шкірі колір. Його головні ролі:

  • створення нових клітин шкіри;
  • надати шкірі колір;
  • захисту організму від зовнішнього середовища.

Люди щодня втрачають близько 500 мільйонів клітин шкіри. Фактично, зовнішні частини епідермісу складаються з 20-30 шарів мертвих клітин. Епідерміс постійно утворює нові клітини в нижніх шарах. Протягом приблизно чотирьох тижнів ці клітини виходять на поверхню, стають твердими і замінюють мертві клітини.

Кератиноцити - найпоширеніший тип клітин всередині епідермісу. Їх робота полягає в тому, щоб бути бар'єром проти бактерій, паразитів, грибків, вірусів, тепла, ультрафіолетових (УФ) променів та втрати води. Епідерміс не містить кровоносних судин. Колір шкіри залежить від пігменту під назвою меланін, який виробляється меланоцитами. Вони знаходяться в епідермісі і захищають шкіру від ультрафіолетових променів.

Дерма

Дерма служить сполучною тканиною і захищає організм від стресів і навантажень. Це також надає шкірі міцності та еластичності. Крім того, її головні ролі:

  • виробляти піт і шкірний жир;
  • для забезпечення чутливості;
  • для росту волосся завдяки волосяним фолікулам, що у ній містяться.

Дерма також є домівкою для ряду залоз, включаючи потові та сальні залози, які виробляють шкірний жир. Дерма також містить рецептори, які визначають тиск (механорецептори), біль (ноцицептори) та тепло (терморецептори). Якщо дерма сильно розтягується, наприклад, під час вагітності, на ній з’являються розтяжки. Далі дерма ділиться на два шари:

Папілярна область

Папілярна область містить пухку сполучну тканину. Вона має пальцеподібні виступи. Ці виступи надають дермі горбисту поверхню і відповідають за малюнки кінчиків пальців людини.

Ретикулярна область

Ретикулярна область містить щільну, неправильно організовану сполучну тканину. Білкові волокна в сітчастій області надають шкірі міцності та еластичності.

Підшкірна клітковина

Найглибший шар шкіри - це підшкірна клітковина, гіподерма або підшкірний прошарок. Технічно він не є частиною шкіри, але допомагає прикріпити шкіру до кісток і м’язів. Підшкірна клітковина також забезпечує шкіру нервами і кровопостачанням.

Гіподерма

Гіподерма містить переважно жир, сполучну тканину та еластин, який є еластичним білком, який допомагає тканинам повернутися до нормальної форми після розтягування. Високий вміст жиру допомагає ізолювати організм і запобігає втраті людиною надмірної кількості тепла. Жировий шар також діє як захист, наповнюючи кістки та м’язи.

Функції шкіри

Деякі з багатьох ролей шкіри включають:

  • Захист від патогенів. Клітини Лангерганса в шкірі є частиною імунної системи.
  • Зберігання ліпідів (жирів) та води.
  • Створення відчуття через нервові закінчення, які визначають температуру, тиск, вібрацію, дотик і травму.
  • Контроль втрати води шляхом запобігання витіканню води в результаті випаровування.
  • Забезпечення водонепроникності, запобігаючи вимиванню поживних речовин зі шкіри.
  • Допомагає у терморегуляції, виробляючи піт і розширюючи кровоносні судини, що допомагає тримати тіло в прохолоді.
  • Відчуття “мурашок” та звуження кровоносних судин допомагають людині зберігати тепло.

Колір шкіри

Колір шкіри - фенотип, який є помітною рисою, як колір очей або зріст. Колір виникає внаслідок різних типів пігменту під назвою меланін. Основна роль меланіну - захищати шкіру від ультрафіолетового випромінювання, яке може викликати рак шкіри. Коли шкіра піддається впливу ультрафіолету, меланоцити починають виробляти меланін, створюючи засмагу. У людей, у яких більше феомеланіну, шкіра буде блідішою. Люди, у яких більше еумеланіну, матимуть більш темну шкіру.

Дослідження еволюції показують, що історично популяції, що знаходяться ближче до екватора, еволюціонували, щоб мати більш темну шкіру для кращого захисту від ультрафіолетових променів сонця. З іншого боку, люди в холодному кліматі мають світлішу шкіру, щоб краще підтримувати вміст вітаміну D.

Шкірні захворювання

Як і будь-який інший орган тіла, шкіра схильна до певних захворювань. До них відносяться:

  • Атопічний дерматит: також відомий як екзема - запальне захворювання шкіри, що характеризується сухими, червоними, сверблячими ділянками шкіри.
  • Прищі: це, мабуть, найпоширеніше шкірне захворювання, коли волосяні фолікули закупорюються відмерлими клітинами шкіри та жиром.
  • Меланома: тип раку шкіри, викликаний надмірним сонячним опроміненням.
  • Розацеа: поширена висипка у людей середнього віку.
  • Псоріаз: запальне захворювання шкіри, що призводить до того, що на шкірі з’являються червоні плями, що лущаться.
  • Короста: свербіж шкіри, викликаний коростяним кліщем людини.
  • Оперізуючий лишай.
  • Червоний лишай: свербляча неінфекційна висипка.

Старіння шкіри

З віком шкіра людини міняється. Вона стає тоншою і легше пошкоджується. Сповільнюється процес заміщення відмерлих клітин шкіри та процес загоєння. Літні люди можуть виявити, що їх шкіра стає більш сухою, роздратованою.

Існує ряд причин, чому шкіра зазнає цих змін у віці. До них відносяться фактори навколишнього середовища, генетичні та клітинні фактори. Гормональні зміни також можуть вплинути на шкіру, а також вплив УФ-променів, що збільшує ризик раку шкіри. Рекомендований догляд за шкірою для літніх людей - приділяти особливу увагу зволоженню шкіри та її захисту від сонця.

Загалом, шкіра - це великий складний орган з широким спектром життєво важливих ролей – починаючи від захисту від патогенних мікроорганізмів до підтримки потрібної температури тіла. Люди не змогли б жити без шкіри.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320435#summary