Гіпоалергенні суміші для немовлят: сучасний стан проблеми

Гіпоалергенні суміші для немовлят: сучасний стан проблеми

Першим проявом алергічної патології у дітей, як правило, є харчова алергія (ХА), яка виявляється вже в перші місяці життя як алергічний конституційний дерматит (АКД). Без усунення причин харчової сенсибілізації і за відсутності корекції функціональних

Л. В. Беш, Львівський державний медичний університет ім. Данила Галицького, Львівський міський дитячий алергологічний центр

Першим проявом алергічної патології у дітей, як правило, є харчова алергія (ХА), яка виявляється вже в перші місяці життя як алергічний конституційний дерматит (АКД). Без усунення причин харчової сенсибілізації і за відсутності корекції функціональних (зворотних) змін з боку травного каналу конституційний дерматит у 70-80% випадків трансформується в дитячу екзему, яка є дебютом атопічного дерматиту.

Вирішуючи проблему раціонального харчування таких дітей, слід пам’ятати, що ідеальною їжею для них є материнське молоко. Однак, коли грудне вигодовування неможливе, необхідно знайти замінники жіночого молока, які можна було б призначати таким немовлятам. Львівський міський дитячий алергологічний центр має суттєвий власний досвід щодо застосування сумішей фірми Nestle (Швейцарія) для харчування дітей з проявами алергії або ризиком її розвитку. Протягом останніх років нами доведена доцільність застосування з лікувальною метою гіпоалергенних сумішей «Алфаре» (НАН кисломолочний), «АЛ110» (НАН безлактозный), «Алсой» (НАН соя).

Нині на українському ринку є нова суміш «НАН гіпоалергенний» (NAN 1 HA), яку педіатри рекомендують застосовувати у таких дітей. Ми провели клінічне дослідження ефективності цієї суміші у 10 дітей віком від 2 до 12 місяців з проявами АКД. Відповідно до програми клінічної апробації поряд з клінічними спостереженнями проводили антропометричні вимірювання.

Суміш вводили в раціон поступово, починаючи з 20 мл 2 рази на добу. Щоденно кількість суміші збільшували на 40-50 мл і протягом 4-5 днів доводили до необхідного об’єму.

Результати дослідження оцінювали через 3-4 тижні від початку застосування суміші. Критеріями оцінки ефективності харчування були: показники толерантності до нової їжі (апетит, диспептичні прояви, характер випорожнень); динаміка антропометричних даних; показники терапевтичної ефективності (динаміка проявів АКД).

Перший тиждень був періодом вивчення толерантності дитини до нового продукту харчування. Протягом цього часу слідкували за такими показниками: відмова від їжі, зригування, блювання, підсилення проявів АКД, негативні зміни характеру випорожнень.

Період адаптації до суміші NAN 1 HA перебігав без особливостей. Діти охоче їли запропонований продукт, що безперечно вказує на його високі смакові якості. Спосте-рігалася регресія змін на шкірі, зменшився її свербіж. Гастроінтестинальних порушень у вигляді колік, метеоризму, закрепів у обстежених дітей не виявлено. Більше того, у 3 дітей, у яких перед застосуванням суміші спостерігалася тенденція до закрепів, випорожнення нормалізувалися. На фоні застосування NAN 1 HA у всіх немовлят випорожнення були кашкоподібної консистенції, звичайного кольору без патологічних домішок. Середньодобове збільшення маси тіла у дітей становило 24,7 г/добу.

Таким чином, результати проведених клінічних досліджень доводять, що суміш NAN 1 HA діти добре переносять. Вона за своїм складом повністю відповідає сучасним вимогам до замінників жіночого молока і може бути рекомендована для застосування в харчуванні дітей з проявами ХА або з ризиком її розвитку.