Як правильно мити свіжі фрукти і овочі

Як правильно мити свіжі фрукти і овочі

Усі знають, що важливо мити свіжі фрукти і овочі. Чи варто при цьому застосовувати мило або спеціальні спреї для миття свіжих фруктів і овочів?

Ні. Вам не потрібні ні мило, ні спреї. Проточна вода і невелике очищення повинні адекватно видаляти бруд і мікроби зі свіжих продуктів.

Щоб знизити ризик харчового отруєння (яке також відоме під назвою «хвороби харчового походження» або «захворювання, які поширюються через травний тракт»), виконайте наступні дії для миття свіжих фруктів і овочів:

  1. Мийте руки теплою водою з милом до і після приготування свіжих продуктів.
  2. Вимийте продукти перед тим, як розрізати або очистити їх, щоб бруд і бактерії не потрапили з ножа на фрукти або овочі.
  3. Тримайте продукти під звичайною проточною водою і акуратно протріть їх поверхню.
  4. Використовуйте чисту щітку для чистки продуктів з твердою поверхнею – таких, наприклад, як кавуни, дині, картопля і огірки.
  5. Для обсушування свіжих фруктів і овочів після миття використовуйте чисту тканину або паперовий рушник. Це додатково зменшить кількість бактерій, які можуть залишитися на поверхні плодів після миття.

А як щодо упакованих продуктів, таких як пакети готових до вживання салатів? Якщо на упаковці написано, що вміст був попередньо промитий, додаткове миття не потрібне.

Джерело:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/wash-fruit-vegetables/faq-20457796