Кава і обмін речовин: чому з точки зору поліпшення метаболізму краще пити ароматний напій після сніданку, а не натщесерце

Кава і обмін речовин: чому з точки зору поліпшення метаболізму краще пити ароматний напій після сніданку, а не натщесерце

Автори нового дослідження вивчали поєднаний вплив порушеного сну та кофеїну на метаболізм людського організму – і отримали дивовижні результати.

Згідно з даними нового дослідження, міцна чорна кава, яка здатна покращити самопочуття після поганого сну, водночас може погіршити контроль рівня цукру в крові.

Дослідження, яке провели фахівці Центру з питань харчування, фізичних вправ та метаболізму при університеті міста Бат (Велика Британія) було присвячене вивченню комбінованого впливу порушеного сну та ранкової кави на різні метаболічні маркери.

Автори публікації в науковому виданні British Journal of Nutrition доводять, що, хоча всього одна ніч поганого сну має обмежений вплив на наш метаболізм, за таких умов вживання кави, як спосіб підбадьорити себе, може негативно вплинути на контроль рівня глюкози (цукру).

Наголошуючи на важливості підтримки рівня цукру в крові в межах безпечного діапазону для зниження ризику таких хвороб, як діабет та серцеві захворювання, дослідники кажуть, що ці результати можуть мати «далекосяжні» наслідки для здоров'я, особливо враховуючи неймовірну популярність кави у всьому світі.

Для свого дослідження фізіологи з Університету Бата попросили 29 здорових чоловіків і жінок взяти участь у трьох різних нічних експериментах у довільному порядку:

  • Під час першого експерименту учасникам зранку після нормального нічного сну пропонували напій, який містив цукор.
  • У ході другого експерименту дослідники регулярно порушували перебіг нормального нічного сну учасників – будили їх щогодини і не давали заснути знов протягом 5 хвилин. Уранці всі учасники експерименту знов отримали напій, що містив цукор.
  • Нарешті під час третього експерименту вчені знову регулярно порушували сон піддослідних протягом ночі, а вранці запропонували учасникам спочатку міцну чорну каву, а за 30 хвилин потому – напій, що містив цукор.

У ході кожного з цих 3 експериментів вчені відбирали зразки крові у учасників після вживання напою з глюкозою, який за енергетичним вмістом (калоріями) відповідав калорійності типового сніданку.

Результати досліджень крові свідчили про те, що одна ніч порушеного сну не погіршувала реакції учасників на глюкозу/інсулін під час сніданку порівняно з нормальним нічним сном. Дослідження минулих років показують, що втрата багатьох годин сну протягом однієї та/або декількох ночей може мати негативні наслідки для процесів метаболізму, тому відкриття того, що одна ніч порушеного сну (наприклад, через безсоння, підвищений рівень шуму або появу новонародженої дитини) не має подібного ефекту, є досить обнадійливим.

Водночас споживання міцної чорної кави перед сніданком суттєво збільшувало реакцію глюкози в крові на сніданок – приблизно на 50%. Попри те, що опитування на рівні населення вказують на існування зв’язку між кавою і гарним здоров'ям, попередні дослідження раніше показали, що кофеїн може викликати резистентність до інсуліну. Тому це нове дослідження виявляє, що популярний спосіб позбавлення від сонливості після поганого сну за допомогою кави дійсно здатний помітно підбадьорити, але водночас споживання кави натщесерце може створити іншу проблему, обмежуючи здатність організму адекватно реагувати на цукор у сніданку. 

Професор Джеймс Беттс (James Betts), співдиректор Центру харчування, фізичних вправ та метаболізму в університеті Бата, який керував цим дослідженням, пояснює: «Ми знаємо, що майже половина з нас прокинеться вранці і перед тим, як почати займатися будь-якою справою, вип'є кави. Слід зазначити, що інтуїтивно, чим сильніше ми втомилися, тим міцнішу вибираємо каву, яку споживаємо. Це дослідження є важливим і має далекосяжні наслідки для здоров’я, оскільки до цього часу ми мали обмежені знання про те, який вплив кава має на наш організм, зокрема на наш метаболізм та контроль цукру у крові».

«Іншими словами, здатність нашого організму контролювати рівень цукру у крові порушується, коли перша речовина, яка потрапляє до організму після ночі порушеного сну, є кавою. Ми можемо покращити ситуацію завдяки тому, що спершу щось з’їмо і тільки лише після цього вип’ємо кави, якщо все ще будемо відчувати потребу у стимулюючому напої. Розуміння такого взаємозв’язку може забезпечити важливі переваги для нашого здоров’я», – впевнений професор Беттс.

Провідний дослідник Гаррі Сміт (Harry Smith) з управління охорони здоров'я в Баті додає: «Ці результати свідчать про те, що одна ніч порушеного сну сама по собі не погіршувала реакцію учасників щодо рівня глюкози/інсуліну в крові після споживання солодкого напою у порівнянні з нормальним нічним сном. Така інформація буде обнадійливою для багатьох з нас. Однак, якщо починати день після поганого сну з міцної кави, то це може призвести до погіршення метаболізму глюкози приблизно на 50%».

«Таким чином, людям слід намагатися знайти рівновагу між потенційним стимулюючим ефектом натуральної кави з кофеїном, спожитої вранці, і ризиком підвищення рівня глюкози в крові. З цієї причини, можливо, буде краще пити каву після сніданку, а не до нього. Існує ще багато невідомої нам інформації про вплив сну на наш метаболізм: наприклад, наскільки інтенсивними повинні бути порушення сну, щоб викликати погіршення обміну речовин, і які довгострокові наслідки це може мати. Крім того, варто було б дізнатися, як, наприклад, можна зменшити такий негативний вплив за допомогою фізичних вправ», – резюмує Гаррі Сміт. 

Нещодавно (01 жовтня) відзначався Міжнародний день кави, який знаменує собою велетенську популярність кави у всьому світі. Наразі кава є найпопулярнішим напоєм на планеті – щоденне споживання кави сягає близько двох мільярдів чашок. У США близько половини людей у віці від 18 років і старші п'ють каву щодня, тоді як у Великій Британії, за даними Британської асоціації кави, 80% сімей купують розчинну каву для домашнього споживання.

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002091053.htm