Десять ознак та симптомів дефіциту заліза

Десять ознак та симптомів дефіциту заліза

Дефіцит заліза виникає тоді, коли у людському організмі виявляється недостатньо такого хімічного елемента як залізо.

Організм людини потребує заліза для утворення гемоглобіну, білка в еритроцитах, який дозволяє їм переносити кисень по всьому тілу.

Якщо у крові недостатньо гемоглобіну, тканини та м’язи такої людини не отримуватимуть достатньо кисню для ефективної роботи. Це призводить до захворювання, яке називається анемія.

Хоча існують різні типи анемії, найпоширенішою у всьому світі є залізодефіцитна анемія.

Серед основних причин дефіциту заліза в організмі перш за все можна назвати наступні:

  • недостатнє споживання заліза через дієту, яка не забезпечує повсякденних потреб у харчуванні або яка є надто обмеженою;
  • запальні захворювання кишечника;
  • підвищена потреба в залізі під час вагітності;
  • крововтрата через рясні менструації або внутрішні кровотечі.

Дефіцит заліза може спричинити симптоми, які можуть вплинути на якість життя. Сюди входять задишка, втома та зниження здатності до концентрації уваги.

Ознаки та симптоми дефіциту заліза варіюються залежно від таких факторів як:

  • ступінь тяжкості анемії;
  • швидкість її розвитку;
  • вік пацієнта;
  • поточний стан здоров'я.

У деяких випадках у людей, що страждають на анемію, її симптоми взагалі відсутні.

Ось 10 ознак та симптомів дефіциту заліза, починаючи з найпоширеніших.

1. Незвична втома

Почуття втоми – один із найпоширеніших симптомів дефіциту заліза. Цей симптом характерний для людей, у яких недостатньо заліза.

Відчуття сильної втоми виникає через те, що у організмі хворого не вистачає заліза, необхідного для виробництва білка, який називається гемоглобіном і який допомагає переносити кисень по всьому тілу.

Без достатньої кількості гемоглобіну менше кисню надходить до тканин і м’язів, позбавляючи їх енергії. Серцю такого хворого доводиться працювати більше, щоб переміщати по організму більше збагаченої киснем крові, і це й може стати причиною втоми.

Оскільки втома часто вважається нормальним компонентом напруженого сучасного життя, важко діагностувати дефіцит заліза лише за цим симптомом.

Однак багато людей з дефіцитом заліза відчувають низький рівень енергії поряд зі слабкістю, поганим настроєм або труднощами з концентрацією уваги.

Стислий висновок

Втома – один із найпоширеніших симптомів дефіциту заліза. Це пов’язано з тим, що менше кисню надходить до тканин організму, позбавляючи їх енергії.

2. Блідість

Бліда шкіра або бліде забарвлення внутрішньої частини нижніх повік – інші загальні ознаки дефіциту заліза.

Гемоглобін в еритроцитах надає крові червоного кольору, тому через його низький рівень під час дефіциту заліза кров стає менш червоною. Ось чому у людей із дефіцитом заліза шкіра може втратити здоровий колір або природний рожевий відтінок.

Ця блідість у людей з дефіцитом заліза може проявлятися по всьому тілі, або вона може бути обмежена лише однією ділянкою. Сюди входять:

  • обличчя;
  • ясна;
  • внутрішня частина губ або нижніх повік;
  • нігті.

Часто стан наведених вище ділянок тіла є однією з перших речей, які лікарі будуть шукати як ознаку дефіциту заліза. Однак підозру на анемію слід підтвердити за допомогою аналізу крові.

Блідість частіше спостерігається при анемії середнього або важкого ступеня тяжкості.

Якщо відтягнути нижню повіку вниз, внутрішній шар повинен мати яскраво-червоний колір. Якщо це дуже блідо-рожевий або жовтий колір, це може свідчити про відсутність заліза. У людей з темнішими відтінками шкіри це може бути єдиною ділянкою тіла, де можна помітити ознаку анемії.

Стислий висновок

Блідість в таких ділянках тіла, як обличчя, внутрішня частина нижніх повік або нігті, може бути ознакою помірного або сильного дефіциту заліза. Це явище обумовлене зниженням рівня гемоглобіну, який надає крові червоний колір.

3. Задишка

Гемоглобін забезпечує еритроцитам здатність переносити кисень по всьому тілу.

Коли під час дефіциту заліза рівень гемоглобіну знижується, рівень кисню також буде низьким. Це означає, що м’язи людини не отримуватимуть достатньо кисню для звичайних занять, таких як ходьба.

Як результат, частота дихання збільшиться, оскільки тіло намагатиметься отримати більше кисню. Ось чому задишка є досить поширеним симптомом анемії.

Якщо людина задихається, виконуючи звичайні повсякденні завдання, які раніше не викликали труднощів, такі як ходьба, підйом по сходах чи тренування, причиною цього може бути брак заліза.

Стислий висновок

Задишка є симптомом дефіциту заліза, оскільки низький рівень гемоглобіну означає, що організм не може ефективно транспортувати кисень до м'язів і тканин.

4. Головні болі та запаморочення

Дефіцит заліза може спричиняти головний біль, особливо у жінок.

Цей симптом зустрічається, рідше, ніж інші, і пов’язаний з запамороченням.

Зв’язок між дефіцитом заліза та головним болем досі незрозумілий.

Головні болі можуть виникати через те, що з-за низького рівня гемоглобіну в еритроцитах до мозку надходить недостатньо кисню. В результаті кровоносні судини мозку можуть набрякати, викликаючи тиск і головний біль.

Хоча існує багато причин головного болю, часті періодичні головні болі та запаморочення можуть бути ознакою дефіциту заліза.

Стислий висновок

Головні болі та запаморочення можуть бути ознакою дефіциту заліза. Брак гемоглобіну може означати, що недостатня кількість кисню надходить до мозку і це може спричинити набряк його кровоносних судин і підвищення тиску.

5. Нерегулярне биття серця

Посилене серцебиття з нерегулярним ритмом також може бути ще одним симптомом залізодефіцитної анемії.

Зв’язок між дефіцитом заліза, анемією та проблемами з серцем все ще вивчається, але  таке явище може бути пов’язане з погіршенням надходження кисню.

Гемоглобін – це білок в еритроцитах, який допомагає транспортувати кисень по всьому тілі. При дефіциті заліза низький рівень гемоглобіну означає, що серцю доводиться надмірно працювати, щоб забезпечити транспорт достатньої кількості кисню.

Це може призвести до нерегулярного серцебиття або відчуття, що серце б'ється ненормально швидко.

У деяких випадках це може призвести до збільшення розмірів серця, появи серцевого шуму або серцевої недостатності.

Однак такі симптоми зустрічаються, як правило, набагато рідше. Щоб вони врешті-решт з‘явилися, пацієнт повинен страждати на дефіцит заліза впродовж декількох років.

Стислий висновок

У випадках дефіциту заліза серцю доводиться посилено працювати, щоб транспортувати кисень по всьому тілі. Це може призвести до нерегулярного або прискореного серцебиття і навіть серцевих шумів, збільшення серця або серцевої недостатності.

6. Сухі та пошкоджені волосся та шкіра

Сухі та пошкоджені шкіра та волосся теж можуть бути ознаками дефіциту заліза

Дефіцит заліза призводить до зниження рівня гемоглобіну в крові, що може зменшити кількість кисню, доступного клітинам, які викликають ріст волосся.

Коли шкіра та волосся позбавлені кисню, вони можуть стати сухими та стонченими.

Дефіцит заліза також пов'язаний з випадінням волосся, і деякі дослідження показують, що причиною втрати волосся може бути брак цього елементу в організмі.

Цілком нормально, коли незначна частина волосся випадає під час щоденного миття та розчісування. Якщо ж у людини волосся випадає пасмами або значно більше, ніж зазвичай, це може бути пов'язане з дефіцитом заліза.

Стислий висновок

Шкіра та волосся можуть отримувати менше крові з крові під час дефіциту заліза, через що вони стають сухими та пошкодженими. У більш важких випадках це може призвести до випадіння волосся.

7. Набряк і виразки язика і ротової порожнини

Іноді простий огляд ротової порожнини або ділянок шкіри навколо рота може вказати, чи є у пацієнта залізодефіцитна анемія.

Ознаки включають аномальні зміни, коли язик стає набряклим, запаленим, блідим або надто гладким.

Дефіцит заліза може також спричинити й інші симптоми у ділянці рота. До них належать:

  • сухість у роті;
  • відчуття печіння у роті;
  • болючі червоні тріщини у куточках рота;
  • виразки в ротовій порожнині.

Стислий висновок

Хворий, набряклий або дивно гладкий язик може бути ознакою залізодефіцитної анемії. Тріщини в куточках рота також можуть бути вказувати на брак заліза в організмі.

8. Неспокійні ноги

Дефіцит заліза пов’язаний із синдромом неспокійних ніг.

Синдром неспокійних ніг – це поява сильної потреби робити рухи ногами в стані спокою. Це також може спричинити неприємні та дивні відчуття повзання комах по ногах або свербіння нижніх кінцівок.

Зазвичай при синдромі неспокійних ніг стан пацієнта  погіршується вночі, призводячи до порушень сну.

Причини синдрому неспокійних ніг до кінця не вивчені.

Однак близько 25% людей із залізодефіцитною анемією мають синдром неспокійних ніг. Порівняно із загальною популяцією серед людей із дефіцитом заліза поширеність синдрому неспокійних ніг у дев'ять разів більша.

Стислий висновок

Люди з залізодефіцитною анемією мають більше шансів захворіти на синдром неспокійних ніг. Ця патологія пов’язана із сильним потягом робити рухи ногами в стані спокою.

9. Ламкі нігті, що набувають форми ложки

Значно рідше симптомом дефіциту заліза є ламкість нігтів, які набули форми ложки. Ця патологія називається койлоніхія.

Зазвичай першою ознакою є ламкість нігтів, які легко сколюються і тріскаються.

На пізніх стадіях дефіциту заліза нігті можуть набувати форми ложки, коли середина нігтя опускається, а краї піднімаються, надаючи ямці овального вигляду.

Однак це побічний ефект є досить рідкісним і спостерігається лише приблизно у 5% людей з дефіцитом заліза. Зазвичай койлоніхія спостерігається лише у важких випадках залізодефіцитної анемії.

Стислий висновок

Ламкість нігтів, що набувають форми ложки, може бути показником більш важкої залізодефіцитної анемії.

10. Інші потенційні ознаки

Є ще кілька ознак того, що вміст заліза в організмі може бути низьким. Ці ознаки, як правило, зустрічаються рідше і крім дефіциту заліза можуть бути пов’язані з багатьма іншими захворюваннями.

Інші ознаки залізодефіцитної анемії включають в себе таке:

  • Дивні потяги. Потяг до незвичної дивної їжі чи до поїдання неїстівних речовин називається «піка». Зазвичай це тяга до поїдання льоду, глини, бруду, крейди або паперу, і це може бути ознакою дефіциту заліза. Також подібні явища можуть спостерігатися у період вагітності.
  • Відчуття депресії. Залізодефіцитна анемія може бути пов'язана з депресією у дорослих. Вагітні жінки з дефіцитом заліза можуть також мати більше шансів на розвиток депресії.
  • Холодні руки і ноги. Дефіцит заліза означає, що до рук і ніг надходить менше кисню. У деяких людей може  виникнути підвищена чутливість кінцівок до холоду або вони практично постійно можуть мати холодні руки і ноги.
  • Часті інфекції. Оскільки залізо необхідне для здорової імунної системи, його брак може збільшити ризик зараження інфекційними хворобами.

Стислий висновок

Інші загальні ознаки дефіциту заліза можуть включати потяг до дивної їжі, пригніченість настрою, холодність рук і ніг та підвищений ризик розвитку інфекцій.

Що робити, якщо ви вважаєте, що у вас дефіцит заліза

Якщо ви підозрюєте, що маєте залізодефіцитну анемію, візьміть до уваги наступне.

Поговоріть зі своїм лікарем

Якщо ви вважаєте, що у вас є ознаки або симптоми дефіциту заліза, вам слід записатися на прийом до лікаря.

Простий аналіз крові може підтвердити, чи є у вас залізодефіцитна анемія

Якщо ваш лікар підтверджує, що у вас є дефіцит заліза, як правило, лікувати це захворювання досить просто. Ваш лікар, швидше за все, порекомендує збільшити споживання заліза з продуктами харчування або приймати добавки заліза.

Постарайтеся, щоб ви отримували достатню кількість заліза перш за все завдяки справжній їжі у своєму раціоні. Приймайте добавки лише в тому випадку, якщо їх рекомендує ваш лікар.

Основна мета такого лікування – відновити рівень гемоглобіну до норми та поповнити запаси заліза в організмі.

Ваш лікар розробить план лікування, який найкраще відповідає вашим індивідуальним потребам і стану.

Споживайте продукти, багаті на залізо

Якщо ваш лікар вважає, що дефіцит заліза у вас може бути спричинений нестачею заліза у вашому раціоні, подумайте про вживання більшої кількості продуктів, багатих на залізо, як-от:

  • червоне м’ясо (таке як яловичина, баранина та свинина), а також птиця;
  • темно-зелені листові овочі, такі як шпинат та капуста;
  • сухофрукти, такі як родзинки та сушені абрикоси;
  • горох, квасоля та інші бобові;
  • морепродукти;
  • продукти, навмисне збагачені залізом;
  • насіння та горіхи;
  • органічне м’ясо.

Допоможіть організму посилити засвоєння заліза

Важливо знати, що регулярне вживання вітаміну С допоможе вашому організму засвоювати залізо краще. Намагайтеся їсти достатньо продуктів, багатих на вітамін С, таких як фрукти та овочі.

Водночас слід уникати деяких продуктів, які при вживанні у великих кількостях здатні уповільнювати процес засвоєння заліза організмом. Сюди входять чай, кава та продукти з високим вмістом кальцію, такі як молочні продукти та цільнозернові злаки, збагачені кальцієм.

Приймайте препарати заліза, якщо їх рекомендує лікар

Вам слід приймати дієтичні добавки з залізом лише в тому випадку, якщо ваш лікар підтверджує, що у вас є дефіцит заліза або ви перебуваєте у групі ризику нестачі заліза і не можете задовольнити свої потреби за допомогою лише дієти.

Якщо ви все-таки приймаєте дієтичні добавки з залізом, спробуйте запивати їх апельсиновим соком для посилення засвоєння заліза або використовуйте добавки, що містить вітамін С.

Майте на увазі, що прийом препаратів заліза може спричинити деякі побічні ефекти. До них належать:

  • біль у шлунку;
  • закреп або діарея;
  • печія;
  • нудота або блювання;
  • випорожнення чорного кольору

Однак ці негативні побічні ефекти можна мінімізувати, приймаючи конкретні типи препаратів заліза – такі, наприклад, як бісгліцинат хелат заліза.

Поговоріть зі своїм лікарем, якщо у вас виникають побічні ефекти, пов’язані з приймання добавок, що містять залізо.

Стислий висновок

Якщо ви вважаєте, що маєте залізодефіцитну анемію, поговоріть зі своїм лікарем. Лікар може рекомендувати збільшити споживання продуктів, багатих залізом (плюс вітамін С, щоб збільшити засвоєння заліза), або, можливо, порадить приймати добавки з залізом.

Коли слід звертатися по медичну допомогу

Поговоріть зі своїм лікарем, якщо у вас є симптоми дефіциту заліза. Якщо його не лікувати, ця патологія може перерости в залізодефіцитну анемію. Зрештою це може призвести до виникнення різних ускладнень, як-от:

  • проблеми з серцем;
  • депресія;
  • підвищення ризику зараження інфекціями;
  • проблеми з вагітністю.

Залізодефіцитна анемія частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків.

Вагітні жінки або жінки, у яких спостерігаються рясні менструації, мають найвищий ризик, і вони повинні поговорити зі своїм лікарем про те, щоб пройти обстеження на залізодефіцитну анемію.

Приймайте препарати заліза лише у тому випадку, якщо їх призначив лікар. Надлишок заліза може пошкодити ваше серце, печінку та підшлункову залозу.

Ви також повинні повідомити свого лікаря, якщо у вас виникають побічні ефекти від препаратів заліза, такі як металевий смак у роті або блювання.

Висновки

Залізодефіцитна анемія – найпоширеніший тип анемії у всьому світі.

Деякі люди мають очевидні симптоми, а інші взагалі не відчувають ніякого нездужання. Це часто залежить від ступеня тяжкості анемії.

Загальні ознаки та симптоми включають втому, блідість шкіри, відчуття задишки та сухість та пошкодження волосся та шкіри.

Якщо ви вважаєте, що маєте симптоми дефіциту заліза, поговоріть зі своїм лікарем. Самодіагностика не рекомендується.

Більшість форм дефіциту заліза можна вилікувати досить легко – як правило, за допомогою дієти, багатої залізом, або препаратів заліза, якщо їх рекомендує лікар.

Джерело:

https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms