Якби кишечник міг говорити: 10 властивостей цього органа, про які слід знати

Якби кишечник міг говорити: 10 властивостей цього органа, про які слід знати

Наше тіло постійно спілкується з нами – наприклад, цілком можливо вивчити «мову» нашого кишечника.

Непомітна робота кишечника насправді є дуже важливою: адже саме вона забезпечує нам можливість жити і щоденно функціонувати, виконувати якісь дії. Розщеплюючи їжу, що ми їмо, наш кишечник поглинає поживні речовини, які підтримують всі функції нашого організму – від вироблення енергії до балансу гормонів і від здорового стану шкіри до психічного здоров’я і навіть виведення токсинів та відходів.

Насправді близько 70 відсотків імунної системи розміщується в кишечнику, тому забезпечення безперебійного функціонування нашої травної системи часто є ключовим фактором для вирішення багатьох наших тілесних негараздів. Але як трансформувати відчуття в кишечнику в певні дії, спрямовані на покращення здоров’я?

Звичайно, що наш кишечник не розмовляє з нами напряму за допомогою слів чи фраз, але його функції і стан передаються у формі сигналів. Від повної затишшя до голодних спазмів і бурчання та особливостей гігієнічних звичок – все може сигналізувати про те, що відбувається всередині кишечника.

1. Випорожнення за графіком

Зазвичай випорожнення кишечника можуть відбуватися десь від трьох разів на тиждень до трьох разів на день. Попри те, що функції кишечника у кожної людини можуть мати свої особливості, здоровий кишечник завжди працює за певним графіком: переміщення їжі по травному тракту триває від 24 до 72 годин. Їжа надходить у товстий кишечник (товсту кишку) лише через шість-вісім годин після її споживання, так що потреба відвідати туалет може з’явитися тільки після цього етапу травлення. Тому не треба заставляти себе сидіти на унітазі і тужитися в надії добитися випорожнення за всяку ціну, оскільки це цілком може призвести до геморою.

Якщо графік випорожнень порушується, це може бути закреп або запор. Причин запору є багато, починаючи від зневоднення або недостатньої кількості клітковини у раціоні і закінчуючи проблемами з щитовидною залозою, але найкращим варіантом позбавлення від частих закрепів буде спочатку звернути увагу на свою дієту. Слід переконатися у тому, що ви п’єте достатньо води, а також постійно включаєте в свій раціон різноманітні фрукти та овочі.

Варто знати, що якщо випорожнення кишечника стали нерегулярними, в ньому може перебувати їжа, яку людина їла кілька днів тому (а іноді навіть кілька тижнів назад). Перебування у кишечнику калових мас довше, ніж слід, також означає, що вони довше гниють в організмі, що є потенційною причиною смердючих газів та інших проблем зі здоров’ям.

2. Готові продукти харчування є небезпечними агресорами

Харчові продукти, що піддавалися технологічній обробці, здатні викликати запалення в слизовій оболонці нашого шлунково-кишкового тракту, саме в тому місці, де поглинається їжа. Наш кишечник може не визнавати такі продукти як засвоювану їжу, і натомість стане трактувати присутність готових продуктів (як, наприклад кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози або якісь штучні інгредієнти – ароматизатори чи барвники) як появу небезпечного «зловмисника».

Це цілком може викликати запальну реакцію, тому що наш організм починає буквально боротися з цією їжею так, ніби це інфекція. Якщо споживати в основному цільні продукти, таких як свіжі фрукти, овочі та м'ясо, що не піддавалося технологічній обробці, це може зменшити стрес, який їжа викликає в організмі.

3. Кишечник аж ніяк не є «шанувальником» глютену

Існують докази того, що глютен підвищує проникність кишечника (це явище також має назву «синдром підвищеної кишкової проникності), навіть якщо у людини немає целіакії. Це означає, що різні частинки, як, наприклад неперетравлена їжа та відходи, а також патогени – такі як бактерії, можуть проникати через порушену оболонку кишечника, потрапляти в кров і спричинювати загальне запалення та захворювання.

Найкращий спосіб дізнатися, що глютен протипоказаний якійсь людині – це повністю виключити його з раціону протягом як мінімум 4 тижнів і потім подивитися, як відреагує кишечник після відновлення споживання глютену.

Обов’язково слід завжди читати написи на етикетках продуктів та списки інгредієнтів! Наприклад, пшеницю можна знайти в багатьох зовсім на перший погляд не «підозрілих» продуктах (коли її використовують як сполучна речовину, наповнювач тощо) – таких як жувальна гумка, заправка для салатів, картопляні чіпси, спеції тощо.

Чому людині стає гірше при повторному введенні глютену? Тривалий період виведення глютену може зменшити кількість ферментів організму, які розщеплюють глютен та інші крупи. Це може сприяти появі більшої кількості симптомів при повторному введенні в організм глютену пізніше.

Доповнення раціону ферментом AN-PEP може бути корисним для людей з підвищеною чутливістю до глютену, яким потрібно тривалий час дотримуватися безглютенової дієти і які водночас хочуть мінімізувати наслідки випадкового вживання продуктів з глютеном.

4. Кишечник і пребіотики

Якщо людина нещодавно приймала антибіотики, їй доведеться надати допомогу своєму кишечнику у відновленні мікрофлори. Антибіотики знищують усі бактерії, включаючи корисні, відомі як пробіотики, такі як лактобактерії та біфідобактерії.

Пребіотики (цибуля, часник, спаржа, банани та бобові) відіграють іншу роль, ніж пробіотики. Вони є харчовими волокнами, які живлять корисні бактерії в кишечнику, допомагають у відновленні мікробіому та компенсують вплив зміни клітинної флори. (До речі, змінювати мікрофлору кишечника також можуть протизаплідні таблетки).

5. Про цінність квашеної капусти

Крім пребіотиків кишечник потребує регулярного надходження пробіотиків, що забезпечить покращення функцій практично усіх систем організму. Ферментовані продукти, такі як кімчі, квашена капуста, місо та темпе, та напої, такі як кефір та комбуча, містять живі культури корисних бактерій, які допомагають кишечнику розщеплювати їжу у процесі травлення та покращують роботу імунної системи.

Якщо ви ще не споживаєте ферментованих продуктів, почніть з 1/4 склянки за раз і поступово збільшуйте дозу. Споживання відразу великої кількості ферментованих продуктів може спричинити розлад травлення.

6. Поганий настрій може бути спричинений їжею

Коли травлення порушується, наш організм може виробляти недостатню кількість нейромедіаторів, таких наприклад як серотонін. (Варто знати, що 95 відсотків серотоніну виробляється в тонкому кишечнику). Низький рівень серотоніну може стати причиною тривоги, депресії та інших проблем з психічним здоров’ям.

Це, звичайно, стосується не кожної людини з подібними проблемами, але перехід на більш здоровий раціон може покращити ясність свідомості, позбавити від незрозумілого смутку і занепаду сил.

7. Зовсім не зайве поспати вдосталь у вихідні

Не варто картати себе, якщо ви пропустили сніданок у суботу чи неділю заради того щоб провести під затишною ковдрою додатково годину чи дві – особливо якщо попередній тиждень був важким і ви не досипали. Дослідники все ще вивчають взаємозв’язок кишечника і сну, щоб перевірити, чи вплине покращення здоров’я кишечника на сон, але безумовно існує зв’язок між поганим сном та станом мікрофлори кишечника.

Вже відомо, що достатній сон сприяє зниженню рівня кортизолу і дає час кишечнику відновитись. Тож завжди слід використовувати найменшу можливість поспати досхочу.

8. Про корисність тривалого пережовування їжі

Людина, яка звикла їсти повільно, полегшує роботу свого кишечника. Витрата часу на пережовування їжі насправді допомагає швидко розпочати процес травлення. Розбиваючи їжу зубами на менші шматочки та стимулюючи вироблення слини, людина також подає сигнал організму, що вже настав час травній системі приступити до роботи.

9. Уникання стресів як спосіб допомогти кишечнику

Чим менше психічне напруження людини, тим краще функціонують не тільки її шлунок і кишечник, а й інші системи організму. Стрес негативно впливає на кишечник, що може призвести до постійного відчуття дискомфорту в ньому. Наукові дослідження свідчать про те, що регулярні вправи на розслаблення та медитація можуть полегшити симптоми розладів кишечника. Посилити позитивний вплив медитації можна за допомогою споживання пробіотиків – але перш слід визначити, який саме штам пробіотичних бактерій забезпечує найбільше поліпшення настрою.

10. Найкраща новина – це відсутність будь-яких новин

Якщо ви давно не отримували ніяких сигналів від свого кишечника, випорожнення відбуваються регулярно і не виникають проблеми на кшталт здуття живота або болю у животі, у вас все прекрасно. Якби кишечник міг говорити, він би подякував вам за те, що ви підтримуєте його за допомогою правильного харчування та здорового способу життя, а також за те, що ви створюєте середовище без стресів для процвітання вашого організму!

Джерело:

https://www.healthline.com/health/digestive-health/things-your-gut-wants-you-to-know