Ранкова філіжанка кави здатна захистити від захворювань печінки

Ранкова філіжанка кави здатна захистити від захворювань печінки

Вчені повідомляють про нові факти, що вказують на гепатопротекторні властивості кави.

Нові дослідження з Великої Британії показали, що регулярне вживання кави пов'язане зі зниженим ризиком хронічних захворювань печінки. На думку вчених, такий позитивний вплив запашного напою на людський організм є результатом наявності у кави протизапальних і антифіброзних властивостей.

Дослідження, опубліковане наприкінці червня в журналі BMC Public Health, показало, що прихильники кави мають на 21 відсоток знижений ризик захворювань печінки та на 49 відсотків нижчий ризик смерті від хронічних захворювань цього органу.

Користь для здоров'я проявлялася при споживанні близько чотирьох чашок кави на день і була помітно більше вираженою у людей, які надавали перевагу меленій каві, ніж у тих, хто пив розчинну каву.

Це дослідження додає ще більше доказів на користь того, що кава здатна приносити користь здоров’ю печінки.

Дослідники ще мають достеменно встановити, як саме кава запобігає захворюванням печінки, але наразі вони вже практично впевнені у тому, що популярний напій має протизапальні і антифібротичні властивості.

Споживання кави пов'язане зі зниженим ризиком захворювань печінки

Дослідники з Великої Британії оцінювали дані про стан здоров’я 495 585 людей, яких спостерігали в середньому протягом 10 років.

З цієї групи 78 відсотків вживали або натуральну мелену каву, що містила кофеїн, або розчинну каву, або каву без кофеїну, а 22 відсотки учасників не вживали каву взагалі.

Протягом дослідження у цій групі було зареєстровано 3600 випадків стеатозу печінки, тобто надмірного накопичення жиру в органі.

Також вчені виявили 184 випадки гепатоцелюлярної карциноми, однієї з форм раку печінки.

Автори дослідження з’ясували, що у учасників, які регулярно пили каву, ризик розвитку хронічних захворювань печінки був знижений на 21 відсоток, а ризик жирових захворювань печінки у поціновувачів кави був нижчий на 20 відсотків.

Крім цього, учасники дослідження, які регулярно пили каву, також мали на 49 відсотків знижений ризик смерті від хронічних захворювань печінки.

Користь для здоров'я була найбільш вираженою серед тих, хто пив мелену каву з кофеїном. Хоча розчинна кава та кава без кофеїну також певною мірою були пов'язані з користю для здоров'я, мелена натуральна кава мала найбільший позитивний ефект.

За словами дослідників, мелена кава має найвищий вміст кафеолу та кафестолу – двох інгредієнтів, які, як вважають учені, захищають від захворювань печінки.

Користь для здоров’я сягала фази плато при споживанні від чотирьох до п’яти чашок кави на день.

Дослідники кажуть, що кава потенційно може використовуватися як цілком доступний спосіб зменшення ризику розвитку захворювань печінки.

«Хоча подібні дані були отримані в процесі і багатьох інших попередніх дослідженнях, ця стаття, як видається, є найбільш переконливою на сьогоднішній день щодо того, що споживання кави пов'язане зі зменшенням смертності від захворювань печінки. Дослідження було проведене у великій когорті населення», – коментує доктор Джозеф Лім (Joseph Lim), гепатолог з медичного факультету Єльського університету (США) і професор Єльської медичної школи.

Про каву та здоров’я печінки

Результати цього дослідження є ще одним доказом того, що кава приносить користь печінці, за словами доктора Альберта До (Albert Do), директора програми вивчення жирової хвороби печінки та доцента Єльського університету.

«Існують попередні дослідження, які вказують на менший ризик розвитку цирозу печінки, поліпшення стану пацієнтів при жировій хворобі печінки, нижчі показники госпіталізації та смертності від цирозу, пов'язані із вживанням кави», – повідомляє До.

Багато досліджень показали, що споживання кави пов'язане із зниженням рівня печінкових ферментів.

У більшості випадків високий рівень ферментів печінки не є приводом для занепокоєння, але іноді такий показник може бути ознакою запалення або пошкодження печінки.

Ще один великий огляд наукової літератури, проведений 2016 року, виявив, що вживання кави може допомогти компенсувати пошкодження печінки, пов’язані з надмірним споживанням певної їжі та алкоголю.

За словами доктора Тамар Таддей (Tamar Taddei), доцента Єльської медичної школи, наразі важко визначити, як і чому кава може запобігати захворюванням печінки.

«Кава може мати протизапальні або антифіброзні властивості, два основні та взаємопов'язані шляхи до виникнення захворювань печінки та раку цього органу», – вважає дослідниця.

Водночас вона зазначає, що кава може мати й інші властивості, корисні для печінки, які до цих пір ще невідомі вченим.

Потрібні додаткові дослідження, щоб визначити, як кава – разом із технологічними способами її приготування – може покращити результати здоров’я людей з проблемами печінки.

«Нам потрібно дізнатися набагато більше про те, які компоненти кави та які частини процесу приготування кави – від обсмажування кавових зерен до чашки – є дійсно корисними», – коментує Тамар Таддей.

Так скільки ж кави на день слід пити для максимальної користі?

Альберт До, який займається лікуванням пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки, рекомендує одну-дві чашки натуральної чорної кави з кофеїном на день.

Люди, у яких після кави розвивається печія або проблеми з шлунково-кишковим трактом, повинні коригувати споживання залежно від того, яка кількість випитої кави не викликатиме у них неприємних відчуттів.

Крім того, людям із серйозними серцевими захворюваннями або високим кров’яним тиском слід ставитися до кави з обережністю, особливо якщо кава погіршує їх стан.

«Хоча люди і надалі можуть бути впевнені у тому, що помірне споживання кави є корисним для їх здоров’я, водночас я аж ніяк не пропоную збільшувати рівень споживання духмяного напою з метою покращення стану печінки», – уточнює Джозеф Лім.

Висновки

Нове дослідження показало, що вживання кави пов’язане із зниженим ризиком розвитку різних захворювань печінки та смерті від таких хвороб.

Дослідники все ще вивчають вплив кави на печінку; водночас вони вважають, що користь для здоров’я від помірного споживання кави може бути обумовлена протизапальними або антифіброзними властивостями популярного напою.

Джерело:

https://www.healthline.com/health-news/your-morning-cup-of-coffee-may-lower-your-risk-of-liver-disease