Гормональний головний біль: причини, методи лікування

Гормональний головний біль: причини, методи лікування

Головний біль, причиною якого є порушення гормонального балансу в організмі, зазвичай називають гормональним головним болем. Найчастіше такий біль виникає у жінок через падіння рівня естрогену або у дні менструації. Крім того, гормональний головний біль може виникнути внаслідок менопаузи, вагітності та застосування оральних контрацептивів.

Особливості патогенезу гормонального головного болю

Терміном «гормональний головний біль» прийнято позначати будь-який головний біль, що виник внаслідок зміни рівня гормонів.

За даними Національного фонду головного болю США (NHF), за викликання больової реакції відповідають гормони. Вони можуть діяти як частина захисту організму, попереджаючи людину про розвиток хронічного захворювання. У результаті люди часто можуть відчувати головний біль або інший біль, який буває викликаний гормонами.

NHF також стверджує, що при головних болях у будь-якої людини основним гормональним тригером є серотонін. Проте у жінок основною причиною виникнення гормонального головного болю є взаємодія серотоніну з естрогеном.

Так, наприклад, безпосередньо перед місячними рівень естрогену падає і це може спровокувати головний біль.

Симптоми гормонального головного болю

За даними Американського фонду мігрені (AMF), менструальна мігрень – це будь-яка мігрень, яка виникає за 2 дні до місячних або впродовж 3 днів після початку менструації.

Коли виникає гормональна мігрень, вона зазвичай проявляється як мігрень без аури. Однак аура іноді може виникнути ще до початку мігрені. Головний біль часто буває сильним, пульсуючим і починається з одного боку голови.

Супроводжувати головний біль можуть й інші симптоми, включаючи такі:

  • підвищена чутливість до світла;
  • нудота;
  • блювання.

Головний біль, пов’язаний з передменструальним синдромом (ПМС), виникає перед місячними і має дещо інші симптоми порівняно з тими, які виникають при менструальній мігрені. Головний біль ПМС розвивається ще до початку місячних і супроводжується такими симптомами:

  • втома;
  • болі в суглобах;
  • шкірний висип;
  • зменшення сечовипускання;
  • погіршення координації рухів;
  • закреп;
  • зміни у апетиті;
  • потяг до солоної їжі, шоколаду або алкоголю.

Причини гормонального головного болю

За даними AMF, основною причиною гормонального головного болю є зміна рівня естрогену.

Учені також наголошують на тому, що незалежно від рівня естрогену основним фактором, який викликає гормональний головний біль є ступінь коливання цього гормону.

Місячні

Менструальна мігрень зазвичай виникає за 2 дні до менструації або впродовж 3 днів після її початку. Ймовірно, що це відбувається через падіння рівня естрогену, яке починається приблизно в цей час.

А головні болі ПМС завжди виникають до початку місячних.

Вагітність

Згідно з даними ресурсу «Вагітність, народження та немовля», під час вагітності зміна рівня гормонів може викликати головні болі у багатьох жінок, особливо в першому та третьому триместрі.

Дослідники також відзначають, що протягом перших кількох місяців вагітності також може посилюватися мігренозний головний біль. З іншого боку на пізніх термінах вагітності самопочуття майбутньої матері може покращитися, оскільки у цей час рівень естрогену зазвичай стабілізується.

Водночас фахівці АМФ стверджують, що приблизно у 50%-80% вагітних, що страждали на мігрень до зачаття, у період вагітності спостерігається зменшення її симптомів.

Це може бути пов'язане з підвищенням рівня естрогену під час вагітності. У цей період жінка може відчувати мігренозні болі рідше і симптоми такого болю часто менш виражені.

Менопауза

За даними Північноамериканського товариства менопаузи, у період, що передує менопаузі, жінки можуть помітити збільшення кількості та тяжкості симптомів мігрені, ймовірно, через коливання гормонів протягом цього часу.

З іншого боку, після настання менопаузи деякі жінки взагалі більше ніколи не відчуватимуть симптомів мігрені.

Гормональні контрацептиви

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) стверджує, що у тих жінок, які приймають комбіновані оральні контрацептиви, нерідко спостерігається зменшення головного болю.

Водночас інші вчені повідомляють про почастішання нападів головного болю у жінок, що застосовують комбіновані оральні контрацептиви, особливо протягом того тижня, коли вони таблеток не приймають. Варто зазначити, що саме у цей період рівень естрогену знижується.

У одному дослідженні 2017 року його автори виявили, що низькі дози естрогенних контрацептивів можуть запобігати появі симптомів мігрені.

Жінці репродуктивного віку слід обговорити з лікарем вибір найбезпечнішого для неї методу контролю народжуваності.

Інші сприяючі фактори

У більш ранньому дослідженні 2012 року стверджувалося, що жінки в три рази частіше, ніж чоловіки, страждають на мігрень. Це зростання захворюваності можна пояснити особливостями взаємодії гормонів у жіночому організмі.

У цьому дослідженні також зазначається, що спровокувати напад мігрені може замісна гормональна терапія.

Окрім цього, жінки, що страждають на мігрень, повідомляють про те, що головний біль у них часто викликають інші чинники – тригерами болю у таких пацієнток можуть стати їжа, запахи, світло або стрес.

Лікування гормонального головного болю

Плани лікування гормонального головного болю зазвичай передбачають як профілактику, так і активне лікування у період загострення.

Застосовуються також рекомендації щодо догляду за собою та застосування засобів природного походження, наприклад добавок магнію.

Домашні засоби та догляд за собою

Хвора людина може вжити заходів для лікування мігрені вдома. Такі заходи можуть включати спокійне лежання на ліжку в затемненій кімнаті або накладання прохолодного вологого рушника на очі або лоб.

Крім того, деякі хворі можуть забезпечити собі полегшення мігрені за допомогою йоги. Дослідження 2021 року показало, що йога-терапія може покращити якість життя та зменшити частоту мігренозних нападів.

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії також пропонує наступні заходи:

  • часте вживання їжі невеликими порціями для підтримки рівня цукру в крові;
  • забезпечення нормалізації сну;
  • уникання стресів по змозі.

Природні засоби

Магній – це добавка, яку лікар може порекомендувати пацієнтці, щоб запобігти виникненню гормонального головного болю.

У разі застосування магнію жінка повинна почати прийом дієтичної добавки (ДД) з магнієм через 15 днів після початку місячних і продовжувати прийом ДД до початку наступної менструації. Хоча цей метод забезпечує ефект не у всіх жінок, фахівці AMF вважають, що через легкість і простоту цього методу його варто спробувати кожній жінці, що страждає на гормональний головний біль.

Фахівці AMF зазначають, що у лікуванні мігрені також можуть допомогти й інші природні засоби. Водночас вони підкреслюють, що будь-яка природна терапія не повинна стати заміною медичного втручання.

Нижче перераховані деякі види терапії, які вчені з AMF відзначають як успішні при гормональному болю:

  • медитація;
  • відповідні ДД;
  • тренування самоусвідомлення;
  • вітаміни і мінерали;
  • голковколювання;
  • ефірні масла.

Лікування

Для гострого лікування мігренозного болю існує три загальних типи ліків, а саме:

  • Таблетки. Вони можуть включати нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ) або швидкодіючі триптани, такі як золмітриптан, альмотриптан, суматриптан, елетриптан або ризатриптан.
  • Ін'єкції. Ін’єкційні препарати діють швидше і не мають побічної дії на шлунок; вони можуть включати суматриптан або дигідроерготамін.
  • Назальні спреї. Такі препарати також діють швидше, ніж таблетки. Водночас їхня дія є повільнішою у порівнянні з ін’єкціями. Назальні спреї можуть включати золмітриптан, дигідроерготамін та суматриптан.

Лікування під час вагітності або годування груддю

Жінці, що готується стати матір’ю або годує дитину груддю, обов’язково слід поговорити з лікарем про можливі варіанти лікування, якщо гормональні головні болі тривають.

AMF також стверджує, що іноді лікарі можуть рекомендувати таким пацієнткам додаткову терапію, як-от:

  • голковколювання;
  • зменшення стресу;
  • йога або медитація;
  • уникнення дії інших тригерів.

Хоча парацетамол часто вважається безпечним для цих категорій хворих, вагітним жінкам або молодим матерям, що годують дітей грудьми, не слід приймати будь-які ліки до того, як вони детально обговорять це питання з лікарем.

Лікування в період перименопаузи та менопаузи

Лікування гормонального головного болю як в перименопаузі, так і в менопаузі засноване на тих же самих принципах і включає як зменшення болю під час нападу, так і профілактичну допомогу.

Згідно з дослідженням, проведеним у 2018 році, лікарям доцільно вживати деякі запобіжні заходи при лікуванні пацієнток, які переживають перименопаузу та менопаузу, та завжди брати до уваги інші аспекти їхнього загального стану здоров’я.

Наприклад, у деяких жінок у цьому віці часто розвиваються серцево-судинні захворювання, що робить лікування триптанами менш безпечним через їх взаємодію з серцево-судинною системою.

Жінці, що страждає на гормональний головний біль, слід обговорити з лікарем найкращий підхід до лікування під час менопаузи.

Профілактика гормонального головного болю

Профілактика такого болю може включати ліки, які зменшують ймовірність виникнення мігрені, а також змінення способу життя.

За даними AMF, для запобігання виникненню гормонального болю лікарі іноді можуть призначати препарати поза зареєстрованими показаннями (“off-label”). Іншими словами, такі ліки не призначені спеціально для запобігання мігрені, проте вони можуть реально допомогти.

Загальноприйняті ліки для профілактики болю включають:

  • Гормони. Вони бувають у різних формах, таких як пероральні препарати, гелі або пластирі, які допомагають запобігти падінню рівня гормонів, що передує менструації.
  • НПЗЗ. Жінка може приймати такі препарати приблизно двічі на день протягом тижня перед початком менструації.
  • ДД з магнієм. Пацієнтка починає приймати такі добавки на 15-й день менструального циклу і продовжує прийом ДД до початку наступної менструації.
  • Триптани. Хворі зазвичай приймають їх двічі на день під час менструації. Такі ліки можуть допомогти запобігти виникненню гормонального головного болю.

Інший варіант – використовувати безперервну гормональну терапію, часто у вигляді гормональної контрацепції. Такий підхід допоможе регулювати рівень гормонів і запобігти виникненню головного болю.

Нарешті, жінка може вжити заходів, щоб уникнути інших тригерів, які можуть сприяти виникненню мігрені. Такий підхід може включати наступні заходи:

  • дотримання принципу здорового харчування та уникання продуктів, які можуть спровокувати напад;
  • регулярні фізичні вправи;
  • зменшення стресу;
  • уникнення інших зовнішніх тригерів.

Коли слід звертатися до лікаря з приводу гормонального головного болю

Якщо з’являються нові симптоми або погіршуються ті, що спостерігалися раніше, хворій слід поговорити з лікарем про початок лікування або зміну плану лікування.

Хвора жінка обов’язково повинна поговорити з лікарем, перш ніж вносити будь-які зміни в своє поточне лікування.

Висновки

Гормональний головний біль, також відомий як головний біль під час менструації або головний біль ПМС, виникає через падіння рівня естрогену.

Симптоми такого нападу подібні до мігрені, з сильним пульсуючим головним болем, і часто напади болю супроводжуються нудотою або блюванням. Передменструальні головні болі можуть виникати поряд з такими симптомами, як втома, біль у суглобах, вугри на шкірі тощо.

Лікування може включати зміну способу життя, профілактичні препарати та лікарські засоби для усунення гострих симптомів. З іншого боку слід зазначити, що у багатьох жінок під час вагітності або після досягнення менопаузи відбувається значне зменшення симптомів гормонального головного болю.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hormonal-headaches