Навіть легка форма КОВІДА може виробити імунітет

Навіть легка форма КОВІДА може виробити імунітет

В ході проведення численних досліджень вчені поступово приходять до розуміння того, як тіло людини реагує на SARS-CoV-2 і як працює імунна система в боротьбі з новим коронавірусом. Група вчених Каролінського інституту в Сольні, Швеція, на підставі проведеного дослідження зробила припущення, що Т-клітини можуть забезпечити стійкий імунітет проти інфекції людям, які перенесли легку або безсимптомну форму COVID-19, навіть якщо їх кров не містить нейтралізуючих антитіл.

Більшість людей, які зазнали впливу SARS-CoV-2 - коронавирусу, що викликає COVID-19, відчувають тільки легкі симптоми або не відчувають ніяких. Тим не менш, вони можуть бути носіями інфекції і передавати її іншим людям.

Хвороба, що легко і безсимптомно протікає у одних людей може стати причиною летального результату у інших і важливо встановити, чи можуть люди, що одного разу заразилися вірусом, заразитися знову і передавати його іншим людям, або ж, перехворівши одного разу, людина набуває імунітет до інфекції.

«За відсутності захисної вакцини вкрай важливо визначити, чи розвивається у людей, які зазнали інфікування, особливо з безсимптомними або дуже легкими формами захворювання, стійкий імунітет проти SARS-CoV- 2», - говорить Маркус Баггерт, імунолог з Каролінського інституту в Сольні.

Дослідження показують, що не всі люди, які заразилися SARS-CoV-2 в минулому, виробляють антитіла, здатні нейтралізувати вірус, особливо якщо вони перенесли тільки легку інфекцію.

Дослідження також показали, що імунні клітини, відомі як В-клітини пам'яті, які виробляють антитіла проти інфекцій, що раніше зустрічалися, як правило, недовговічні після зараження близькоспорідненим коронавірусом SARS-CoV, що викликає важкий гострий респіраторний синдром (SARS).

Навпаки, інший тип імунних клітин, званий Т-клітинами пам'яті, які можуть розпізнавати патоген, що раніше зустрічався і ініціювати імунну відповідь на нього, може зберігатися протягом багатьох років після початкової інфекції.

У новому дослідженні вчені виявили, що Т-клітини пам'яті захищають від інфекції SARS-CoV-2, навіть при відсутності антитіл проти вірусу.

П'ять категорій впливу

У новому дослідженні Баггерт і його колеги досліджували імунний статус 206 осіб в Швеції, де заходи з контролю за поширенням SARS-CoV-2 були менш суворими, ніж в інших європейських країнах.

Їх учасники розділилися на п'ять категорій:

  • люди з триваючим помірним або важким COVID-19;
  • люди, які одужують після легкої або важкої інфекції;
  • безсимптомні члени сім'ї, які зазнали зараженню;
  • здорові люди, здали кров під час пандемії;
  • здорові люди, здали кров в 2019 році, до пандемії.

Як і очікували вчені, в ході дослідження були виявлені сильні Т-клітинні реакції пам'яті і високий рівень антитіл, специфічних до вірусу, у всіх 23 осіб, що видужали від важкого COVID-19.

Що ще більш дивно, 30 з 31 учасника, що одужали від легкої форми інфекції, мали відповіді Т-клітин пам'яті на вірус, а 27 мали антитіла проти нього.

З 28 членів сім'ї, які контактували з інфікованою людиною, 26 змогли встановити Т-клітинну відповідь на вірус, а 17 мали антитіла проти нього.

Навіть після перенесення дуже легкої форми інфекції відповіді Т-клітин пам'яті часто виявлялися через кілька місяців, іноді навіть під час відсутності антитіл до SARS-CoV-2.

«Наші результати показують, що покладаючись на відповіді антитіл, можна недооцінювати ступінь імунітету на популяційному рівні проти SARS-CoV-2, - каже Баггерт, старший керівник дослідницької групи. - Наступний очевидний крок - визначити, чи можуть стійкі відповіді Т-клітин пам'яті за відсутності виявлення антитіл захистити від COVID-19 в довгостроковій перспективі».

«Результати проведених досліджень дають зрозуміти, що SARS-CoV-2 викликає стійкі і функціональні Т-клітинні реакції пам'яті, що дозволяє припустити, що навіть легко перенесена інфекція може запобігти повторному зараженню COVID-19» - резюмують дослідники.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/even-mild-covid-19-may-produce-long-lasting-immunity