Дослідження виявило, що підвищена втомлюваність є поширеним явищем після перенесення COVID-19

Дослідження виявило, що підвищена втомлюваність є поширеним явищем після перенесення COVID-19

Згідно з новим дослідженням, більше половини людей з гострою коронавірусною інфекцією COVID-19 продовжують відчувати стійку втому і через 10 тижнів після початкової хвороби.

Більше половини людей з гострою інфекцією COVID-19 мають підвищену втомлюваність через 10 тижнів після початкової хвороби, згідно з новим дослідженням, опублікованим 9 листопада в науковому журналі PLOS ONE групою ірландських вчених під керівництвом Ліама Таунсенда (Liam Townsend) з Трініті-коледжу в Дубліні.

Втома – одна з найпоширеніших початкових скарг людей, інфікованих вірусом SARS-CoV-2, що викликає коронавірусну хворобу COVID-19. Довгострокові наслідки COVID-19 недостатньо вивчені, і вчені неодноразово висловлювали занепокоєння щодо того, що вірус може спровокувати синдром поствірусної втоми.

У новому дослідженні вчені відстежували втому, а також інші показники, включаючи ступінь тяжкості COVID-19, лабораторні маркери, рівні запальних маркерів та вже існуючі патології, у 128 учасників дослідження, які раніше були інфіковані SARS-CoV-2. Учасники, що раніше перенесли інфекцію COVID-19, були вибрані з числа пацієнтів лікарні Сент-Джеймс у Дубліні (Ірландія). Серед таких пацієнтів жінки складали 54%, а середній вік учасників дорівнював 49,5 років (стандартне відхилення ± 15 років). 55,5% учасників були госпіталізовані до лікарні для лікування COVID-19, а решта лікувались амбулаторно. Оцінка їх стану була проведена в середньому через 72 дні після виписки з лікарні або, якщо учасники отримували амбулаторне лікування, через 14 днів після встановлення діагнозу.

На основі їх оцінки за шкалою втоми Чалдера (CFQ-11), 52,3% (67/128) учасників дослідження відповідали критеріям хронічної втоми в точці оцінки принаймні через 6 тижнів після інфікування COVID-19. Лише 42,2% пацієнтів (54/128) повідомили про повну нормалізацію самопочуття. Важливо зазначити, що не був виявлений зв’язок між ступенем тяжкості COVID-19, необхідністю госпіталізації або звичайними лабораторними маркерами запалення з ймовірністю виникнення стійкої втоми після зараження. Незважаючи на те, що дане дослідження має обмежений характер через те, що популяційна когорта була переважно білою та ірландською, а пацієнтів оцінювали лише в один момент часу без подальшого спостереження, автори також виявили, що жіноча стать та історія тривожності або депресії в анамнезі були більш поширеними у група сильної втоми (X2 = 9,95, p = 0,002 для жінок; X2 = 5,18, p = 0,02 для історії депресії).

Автори зазначають: «Це дослідження вказує на існування загрози виникнення постійного відчуття втоми після перенесеної інфекції COVID-19. Дані, які були отримані у ході дослідження, також демонструють, що підвищена втомлюваність після COVID-19 не пов'язана з ступенем тяжкості початкової інфекції, тому прогнозувати її розвиток непросто».

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201111144413.htm