Викриття міфів про вакцину проти COVID-19

Викриття міфів про вакцину проти COVID-19

Серед усіх медичних міфів найбільше цікавість викликають ті, що пов’язані з вакцинацією. І зараз, коли світ бореться з пандемією, відрізнити правду і неправду як ніколи важливо.

За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВОЗ), з 2010 по 2015 рік, щеплення попередили близько 10 мільйонів смертей. Вчені невпинно працювали над створенням безпечних і ефективних вакцин для захисту від SARS-CoV-2.

Зараз, коли уряди багатьох країн впроваджують щеплення проти COVID-19, вчені та медичні експерти зустрілись з новою проблемою: дезінформацією і пов’язаною з цим нерішучістю щодо вакцини. Деякі противники вакцини – люди, які вважають, що щеплення викликають цілий ряд захворювань – присвячують все своє життя критиці вакцин.

Насправді щеплення врятували життя мільйонів людей. Невпевненість у вакцинації – це не новина і в багатьох відношення цілком зрозуміла. Наприклад, в Інтернеті широко розповсюджена дезінформація про безпеку щеплень і їх потенційний вплив на організм. Крім того, щеплення проти COVID-19 були розроблені надзвичайно швидко і з використанням відносно нових технологій. У цій статті ми детально розглянемо ці проблеми.

1. Вакцини небезпечні тому, що були розроблені дуже швидко

Те, що вчені розробили вакцина від COVID-19 швидше, ніж будь-яку іншу правда. Вона була розроблена менше ніж за 1 рік. Попереднім рекордсменом стала вакцина проти епідемічного паротиту, яку розробили за 4 роки. Існує ряд причин, через які вакцина від COVID-19 розроблялась швидше і жодна з них не знижує їх профіль безпеки. Наприклад, вчені не починали з нуля. Хоча SARS-CoV-2 був новиною для науки, вчені вивчали коронавіруси протягом десятиліть. Окрім того, оскільки COVID-19 всі континенти на Землі, процес розробки вакцини включав безпрецедентне всесвітнє співробітництво. І хоча багато наукових починань мають труднощі із фінансуванням, дослідники COVID-19 отримквали фінансування від широкого кругу спонсорів. ще один фактор, що сповільнує розробку вакцини – це набір добровольців. В випадку з COVID-19 нестачі людей, які хотіли би допомогти, не було. Крім того, при нормальних обставинах клінічні дослідження проводяться послідовно. Але в цьому випадку вчені могли провести декілька досліджень одночасно, що зберегло багато часу. Ці та інші фактори означають, що вакцина може бути розроблена швидко і без зменшення безпеки.

2. Вакцина змінить ДНК

Деякі вакцина проти COVID-19, включно вакцини Pfizer-BioNTech и Moderna, засновані на технології інформаційної РНК (мРНК). Ці вакцини працюють інакше, ніж традиційні вакцини. Класичні вакцини вводять інактивований патоген чи частину патогенну в організм, щоб «навчити» його викликати імунну відповідь. Напроти, мРНК-вакцина доставляє у клітини інструкцію з вироблення білку патогенну. Як тільки білок створений, імунна система реагує на нього, змушуючи реагувати на майбутні атаки цього ж патогенну. Проте мРНК не залишається в організмі і не інтегрована в нашу ДНК.

3. Вакцини від COVID-19 можуть викликати COVID-19

Вакцини COVID-19 не можуть викликати індивідуальний COVID-19. Незалежно від типу вакцини жодна з них не містить живий вірус. Будь-які побічні ефекти, таки як головний біль чи озноб, пов’язані з імунною відповіддю, а не з інфекцією.

4. Вакцина містить мікрочіп

В ході опитування ouGov, що було проведене в США у минулому році, 1640 особам задали питання про о COVID-19. 28% респондентів вважають, що Біл Гейтс планує використовувати вакцинацію від о COVID-19 у якості засобу для імплантації мікрочіпів населенню. За думкою деяких, цей мікрочіп дозволить прихованій еліті відслідковувати кожний їх рух. Насправді, сучасні мобільні засоби чудово з цим справляються і без зайвих зусиль. Немає жодних доказів, що будь-яка вакцина від о COVID-19 містить мікрочіп. Хоче специфіка варіює від теорії заговору до теорії, що вакцина містить радіочастотні ідентифікаційні мітки.

5 Вакцина від COVID-19 викликають безпліддя

Немає жодних доказів того, що вакцини COVID-19 впивають на фертильність. Так само як немає доказів того, що вони можуть поставити під загрозу майбутню вагітність. Ця плітка виникла через зв'язок між білком-спайком, що кодується вакцинами на основі мРНК, і білку синцитін-1. Синцитін-1 життєво необхідний для того, щоб плацента залишалась прикріпленою до матки під час вагітності. Плітка виникла завдячки доктору Вольфгангу Водаргу, який у грудні минулого року звернувся в Європейське агентство з лікарських засобів з приводу припинення дослідів вакцини проти COVID-19 в Європейському союзі. Серед його побоювань була згадана вище «проблема» Синцитін-1. Доктор Водагар у минулому скептично ставився до вакцин та применшував серйозність пандемії COVID-19.

6. Тим, хто перехворів на COVID-19 вакцинація не потрібна

Навіть люди з позитивним результатом на SARS-CoV-2 в минулому повинні бути вакциновані. Як пишуть Центри з контролю і профілактики захворювань (CDC): «Через серйозні ризики для здоров’я, пов’язані з COVID-19 і того факту, що можливе повторне зараження COVID-19, вакцина повинна бути запропонована незалежно від того, чи хворіла людина». Також не виключено, що першочерговий тест не дав хибно позитивний результат – іншими словами, тест був позитивний, але вірусної інфекції не було.

7. Після вакцинація людина не може передавати вірус

Вакцина COVID-19 призначена для попередження захворювання людей після зараження SARS-CoV-2. Проте вакцинована людина все ще може переносити вірус, а це значить, що вона може його передавати. Оскільки вчені не знають, чи попередять вакцини інфекцію, після вакцинації людина повинна продовжувати носити маску в місцях загального користування, мити руки та практикувати фізичне дистанціювання у відповідності до рекомендацій.

8. Після вакцинації можна повернутись до звичного життя

Нажаль це не так, з причин, що вказані вище.

9. Вакцина захищає від COVID-19 на все життя

Оскільки вчені вивчають вірус близько 1 року, ми не знаємо, як довго протримається імунітет. Згідно ВООЗ: «Ще рано говорити, чи забезпечать вакцини COVID-19 довтотривалий захист. Тим не менш, обнадіює те, що наявні дані показують, що у більшості людей, що одужують від COVID-19, розвивається імунна відповідь, яка забезпечує хоча б деякий період захисту від повторного зараження. Хотя дослідження того, як довго триває цей захист ще тривають».

10. Люди, що мають певні захворювання не можуть бути вакциновані

Це не правда. Люди з хронічними захворюваннями, включно хвороби серця, діабет і хвороби легень можуть бути вакциновані від COVID-19. Проте, якщо хтось занепокоєний, завжди потрібно поговорит з лікарем. Фактично, якщо у людини вже існує стан, такий як ожиріння, чи хвороба серця, вони можуть підвищити ризик розвитку більш серйозних симптомів COVID-19.

джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-13-covid-19-vaccine-myths#13.-Older-adults-cannot-have-the-vaccine