Що таке гібридний імунітет проти COVID-19?

Що таке гібридний імунітет проти COVID-19?

На тлі регулярних тривожних (а нерідко і дуже похмурих) новин про пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 привертають увагу повідомлення з світу медицини, що мають, безсумнівно, оптимістичний характер. Такою, наприклад, є інформація про відкриття явища надпотужного імунітету, що розвивається у людей, які вже перенесли COVID-19, і надалі були щеплені однією з двох вакцин нового типу проти коронавірусу SARS-CoV-2, створених на основі інформаційної РНК (синонім: матрична РНК) цього патогену.

Щеплення людей, що вже перенесли COVID-19, вакцинами на основі іРНК коронавірусу надійно захистить від ще невідомих штамів небезпечного патогену

Це відкриття має велетенське значення для тих майже 201 мільйона жителів планети (на ранок 13 вересня), які мали нещастя захворіти на COVID-19, але їхні організми виявились здатними подолати смертельно небезпечну недугу. Наразі багато хто з таких щасливчиків мають сумніви щодо необхідності подальшою вакцинації від коронавірусу – адже у них вже є набутий імунітет. Проте вчені стверджують: у разі щеплення організм таких людей буде захищений від повторного інфікування (ймовірність якого аж ніяк не можна скидати з рахунку) набагато надійніше.

Головна ідея, яку намагаються донести до пересічних громадян вчені, автори відкриття, полягає у тому, що щеплення вакцинами на основі іРНК тих, хто вже перехворів на C0VID-19, забезпечує імунітет і від тих штамів SARS-CoV-2, які ще не були ідентифіковані або навіть ще не утворилися внаслідок неминучих мутацій коронавірусу.

Вважливе відкриття майже одночасно зробили американські вчені з різних університетів США, а публікації про надпотужний імунітет з’явились у таких авторитетних наукових видання як журнали Science і Nature.

Деякі колеги авторів відкриття вже встигли охрестити імунітет, що з’являється у осіб, які раніше перенесли COVID-19, після щеплення вакцинами на основі іРНК коронавірусу, «надлюдським» або «куленепробивним».

Але самі дослідники, що відкрили це явище, надають перевагу більш точному і позбавленому емоційного забарвлення терміну «гібридний імунітет».

«В цілому гібридний імунітет до SARS-CoV-2 виглядає вражаюче потужним», – писав імунолог Шейн Кротті (Shane Crotty) в коментарі в журналі Science влітку цього року.

За останні кілька місяців серія досліджень показала, що деякі люди виявляють надзвичайно потужну імунну відповідь на коронавірус SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19. Їхній організм виробляє дуже високий рівень антитіл, але він водночас також виробляє антитіла з великою гнучкістю. На думку вчених, завдяки цьому організми таких людей здатні боротися не тільки з штамами коронавірусу, що вже циркулюють у світі, але також, ймовірно, це явище забезпечить ефективність і проти тих варіантів SARS-CoV-2, які можуть з’явитися в майбутньому.

«Є всі підстави вважати, що , що ці люди будуть досить добре захищені від більшості – і, можливо, навіть всіх варіантів SARS-CoV-2, які ми, ймовірно, побачимо в найближчому майбутньому», – вважає Пол Бенеш (Paul Bieniasz), вірусолог з Рокфеллерівського університету, який допоміг провести кілька досліджень.

У процесі дослідження, результати якого біли опубліковані минулого місяця, Бенеш та його колеги виявили у цих людей антитіла, які можуть потужно нейтралізувати шість відомих штамів SARS-CoV-2, включаючи дельта та бета-версію, а також кілька інших вірусів, пов’язаних із SARS-CoV-2, включаючи один, що вражає кажанів, два, що циркулюють у популяції панголінів, та один, що спричинив у 2002-2003 році першу пандемію коронавірусу (збудник SARS-CoV-1).

«Це ще треба буде довести, але я також думаю, що люди з таким надпотужним імунітетом можуть мати певний ступінь захисту від вірусів, схожих на ГРВІ, які ще не вражали людей», – додає Бенеш.

Тож що ж саме здатне викликати цю «надлюдську» або «гібридну» імунну відповідь?

Формула «суперзахисту»: перенесена хвороба + вакцинація

До щасливців з «надлюдським» імунітетом належать перш за все люди, які зазнали «гібридного» впливу вірусу. Зокрема, вони були заражені коронавірусом у 2020 році, а потім цього року щеплені вакцинами нового типу з іРНК. «Такі люди виявляють дивовижну реакцію на вакцину», – коментує вірусолог Теодора Хатційоанну (Theodora Hatziioannou) з Рокфеллерівського університету, яка також брала участь у кількох дослідженнях. «Я думаю, що вони перебувають в найкращій ситуації для боротьби з вірусом. Антитіла в крові цих людей можуть навіть нейтралізувати SARS-CoV-1, перший коронавірус, який з'явився ще 20 років тому. Цей вірус дуже і дуже відрізняється від SARS-CoV-2».

Насправді, ці антитіла навіть змогли нейтралізувати вірус, спеціально створений з штучною високою стійкістю до антитіл. Цей вірус містив 20 мутацій, які, як відомо, запобігають зв'язуванню антитіл до SARS-CoV-2 з ним. Антитіла від людей, які були тільки вакциновані або які тільки мали попередні коронавірусні інфекції, були по суті безсилі проти цього мутантного вірусу. Але антитіла у людей з «гібридним імунітетом» змогли його нейтралізувати.

Ці результати показують, наскільки потужними можуть бути вакцини на основі іРНК при щепленні людей з попереднім впливом SARS-CoV-2, каже Теодора Хатційоанну. «Зараз проводиться багато досліджень, спрямованих на пошук вакцини проти коронавірусу, яка б захищала від усіх майбутніх варіантів. Наші результати показують, що у нас вже є така зброя проти небезпечної хвороби.

«Але, звичайно, тут є свого роду пастка або колізія, чи не так?..» – додає вона. «Вона полягає у тому що для здобуття надпотужного імунітету спочатку, ще до вакцинації людині треба перехворіти на COVID-19. Після природних інфекцій антитіла еволюціонують і стають не тільки більш потужними, але і набувають більш широкого спектру дії. Вони стають більш стійкими до мутацій всередині вірусу», – пояснює дослідниця.

Чи стане третя доза іРНК вакцини надійним захистом від коронавірусної інфекції?

Хатційоанну та її колеги ще не знають, чи кожен, хто переніс COVID-19, а потім був щеплений вакцинами на основі іРНК, матиме таку чудову імунну відповідь. «Ми вивчали це явище з участю лише кількох пацієнтів, тому що це надзвичайно трудомістке і складне дослідження», – каже вчена.

Але вона думає, що це досить поширене явище: «У кожного пацієнта, з тих, що ми вивчали, ми бачили одне й те саме». Дослідження повідомляє дані про 14 пацієнтів.

Кілька інших досліджень підтримують її гіпотезу – і підтверджують ідею, що вплив як коронавірусу, так і вакцини іРНК викликає надзвичайно потужну імунну відповідь. В одному дослідженні, опублікованому минулого місяця в The New England Journal of Medicine, вчені проаналізували антитіла, вироблені людьми, які були інфіковані першим SARS-коронавірусом SARS-CoV-1-ще у 2002 чи 2003 роках і які цього року отримали вакцину іРНК проти SARS-CoV-2.

Примітно, що ці люди також виробляли високий рівень антитіл, і (що є дуже і дуже важливим) це були антитіла, які могли б нейтралізувати цілий ряд штамів коронавірусів і навіть вірусів, подібних до них.

Звісно, залишається ще багато питань, які потребують відповіді. Наприклад, що робити, якщо людина заразилася COVID-19 після вакцинації? Або (що теж дуже актуально), чи може виникнути «надлюдський» імунітет у людини, яка не була інфікована коронавірусом, проте отримала третю, бустерну дозу вакцини іРНК?

Хатційоанну каже, що поки що не має відповідей на жодне з цих питань. «Я майже впевнена у тому, що третя ін’єкція допоможе антитілам людини еволюціонувати ще далі, і, можливо, вони набудуть певної широти (або гнучкості), але чи вдасться їм коли-небудь досягти тієї широти, яка виникає після природного зараження, наразі неясно».

Імунолог Джон Веррі (John Wherry) з університету штату Пенсильванія додає трохи більше надії. «У процесі нашого дослідження ми вже бачили, що частина такої еволюції антитіл відбувається у людей, які щойно були щеплені, – каже він, – хоча, ймовірно, у людей, які раніше були інфіковані, це відбувається швидше».

У недавньому дослідженні, результати якого були опубліковані наприкінці серпня, Веррі та його колеги показали, що з часом люди, які отримали лише дві дози вакцини (і не мали попередньої інфекції), починають виробляти більш гнучкі антитіла – антитіла, які можуть краще розпізнавати багато варіантів коронавірусу, що є потенційно небезпечними.

Тож третя доза вакцини, ймовірно, дасть цим антитілам поштовх та стимулює їх еволюцію далі, вважає Веррі. Отже імунні система людини, що отримала три дози вакцини на основі РНК, буде краще підготовлена для боротьби з будь-яким варіантом мутації, який виникне у підступному вірусі.

«Здається, що врешті-решт імунна система візьме верх над цим вірусом», – каже Пол Бенеш з Рокфеллерівського університету. «І якщо нам пощастить, SARS-CoV-2 з часом потрапить до тієї категорії вірусів, яка викликає у нас лише легку застуду», – обнадійливо підсумовує він.

Джерело:

https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2021/09/07/1033677208/new-studies-find-evidence-of-superhuman-immunity-to-covid-19-in-some-individuals