Лікарські засоби для дітей-інвалідів

Лікарські засоби для дітей-інвалідів

Відповідно до ст. 53-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» громадяни, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, безперервно та безоплатно забезпечуються необхідними для лікування цих захворювань лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання відповідно до їх переліку та обсягів, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Право на безоплатний відпуск лікарських засобів

Згідно з «Переліком груп населення у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно або на пільгових умовах», за умови амбулаторного лікування яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно:

  • дітям віком до 3 років;
  • дітям-інвалідам віком до 16 років.

Механізм надання безоплатних ліків

Відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування осіб провадиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб.

Безоплатний відпуск лікарських засобів дітям-інвалідам віком до 16 років провадиться за рецептами лікарів незалежно від місця проживання цих дітей, але в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя. У цьому разі витрати, пов'язані з оплатою вартості лікарських засобів, беруть на себе органи охорони здоров'я за місцем їх відпуску.

Витрати, пов'язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок загальних асигнувань, що передбачаються відповідними бюджетами на охорону здоров'я.

Безоплатний відпуск лікарських засобів дітям-інвалідам здійснюється лише за рецептом лікаря. Рецепт обов'язково повинен бути засвідчений особистим підписом лікаря та його печаткою (інакше він не має сили).

Безкоштовно відпускаються лікарські засоби, зазначені у Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

У зв'язку з цим у рецепті повинні бути вказані міжнародні непатентовані назви ліків. Таким чином за відсутності ліків одного виробника їх можна буде замінити на їх аналог іншого виробника.

Відпуск безоплатних ліків здійснюється в аптеці, прикріпленій до відповідної лікарні. Інформацію про таку аптеку слід отримати у лікаря, який виписуватиме рецепт.

Інформацію про закупівлю ліків із переліком і кількістю закуплених препаратів можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров'я України у Розділі «Державні закупівлі», сайтах обласних адміністрацій чи міських рад у розділах про охорону здоров'я.

Найменування адміністративно-територіальної одиниці Адреса web-сайт Міський тел.
Вінницька http://www.vin.gov.ua/web/upravlinnya/web_upr_zdor.nsf/webgr_view/main?OpenDocument&count=l5&RestrictT oCategory=GrA9ALH (0432) 53-31-86
Волинська http://www.uoz.volyn.ua/category/activity/centralized-purchasing-and-supply/ (0332) 24-15-37
Дніпропетровська http://dozoda.dp.ua/site/index.php?do=cat&category=derzhavni_zakupivli (056) 742-89-10
Донецька http://www.moz.gov.ua/ua/portal/regb_donetsk.html (062) 307-60-29
Житомирська http://www.archive.zt.ua/content/derzhzakupivli/ (0412) 47-44-89
Закарпатська http://uoz-zak.gov.ua/state_purchase/ (03122) 3-54-89
Запорізька http://oblzdrav.zp.ua/procurement/103-monitoring (061) 289-60-47
Івано-Франківська http://www.uozoda.if.net.ua/dz.html (0342) 55-77-12
Київська http://www.kyiv-obl.gov.ua/derzhavni_zakupivli (044) 484-17-57
Кіровоградська http://health.kr-admin.gov.ua/index.php/derzhavni-zakupivli-i-zabezpechennya (0522) 55-13-05
Луганська http://sd.ua/loda (0642) 58-59-15
Львівська http://www.guoz.lviv.ua/ukr/derzOzakupivli/84.html (032) 276-23-60
Миколаївська http://oblzdrav.mk.gov.ua/derzhavni-zakupivlya-i-zabezpechennya (0512) 67-41-56
Одеська http://mednet.odessa.gov.ua/derzhavn-zakupvl-zabezpechennya/perelk-derzhavnih-program-centralzovanih-zahodv (048) 722 52 00
Полтавська http://uoz.gov.ua/державні-закупівлі/ (05322) 2-43-33
Рівненська http://www.rouoz.gov.ua/health/procurement (0362) 22-50-34
Сумська http://uozsumy.com.ua/dyalnst-uoz/derzhavn-zakupvl (0542) 78-12-16
Тернопільська http://guoz.te.ua/XML/Zakupivli.htm (0352) 52-15-12
Харківська http://kharkivoda.gov.ua/uk/mainmenu/index/id/121 (057) 705-02-01
Херсонська http://doz-kherson.com.ua/tsentralizovana-zakupivlya-i-postachannya.html (0552) 42-26-01
Хмельницька http://www.adm.km.ua/index1.php?link=33 (0382) 79-53-53
Черкаська http://www.zdrav.ck.ua/uk/dziz/zzkdb (0472) 54-21-73
Чернівецька http://www.bukmed.cv.ua/templates/guoz/zakupivli/derjzakmain.html (0372) 52-32-69
Чернігівська http://uoz.cn.ua/zakypki.php?cat=0 (0462) 66-08-09
м. Київ http://health.kievcity.gov.ua/content/derzhavni-zakupivli-i-zabezpechennya.html (044) 270-55-24
НДСЛ "Охматдит" МОЗ України http://ohmatdyt.com.ua/home/centralizovana-zakupivlya-i-postachannya/zabezpechenist-za-koshti-derzhavnogo-byudzhetu (044) 236-61-65
ДУ "Національний інститут раку" МОЗ України http://unci.org.ua/diyalnist/derzhavni-zakupivli-i-zabezpechennya/ (044) 259-70-57

Механізм користування таблицею наведено далі. Наприклад, якщо натиснути на посилання біля потрібної області, то Ви переходите на сайт відповідного департаменту охорони здоров'я або обласної державної адміністрації. Наприклад, перейшовши за посиланням навпроти Дніпропетровської області, Ви потрапляєте на сайт Департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської обласної державної адміністрації, де Ви можете побачити державні закупівлі, станом на відповідний місяць.

державні закупівлі, станом на відповідний місяць

Наприклад, натиснувши на «читати далі» за березень місяць, Ви зможете побачити стан забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення за березень 2015 року:

стан забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення

Проте на деяких сайтах департаментів охорони здоров'я така інформація може бути відсутня, тому Ви можете подати запит на інформацію відповідно до Закону України про «Доступ до публічної інформації».

У випадку, якщо ви не змогли отримати ліки безкоштовно, а вони потрібні терміново, Ви масте можливість отримати відшкодування коштів, витрачених на купівлю ліків. Для цього необхідно зберігати всі чеки (чеки повинні бути обов'язково з назвою препарату) та звернутись до управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Вашого регіону про повернення коштів.

Рекомендується негайно звернутись у письмовій формі до завідувача аптеки чи головного лікаря з проханням надати інформацію про наявність необхідних Вам препаратів.

ЗАПИТ НА ІНФОРМАЦІЮ

На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року, які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, прошу надати таку інформацію:

про залишки препарату в аптеці № , яка знаходиться за адресою і прикріплена до (назва лікувального закладу).

Відповідь прошу надіслати на вказану поштову (електронну) адресу.

Дата Підпис

Крім того, можна звернутись із відповідними запитами також до органів охорони здоров'я обласних державних адміністрацій у Вашому регіоні.

Кому__________________________
Від кого________________________
що мешкає за адресою____________
Контактний телефон:_____________

ЗАПИТ НА ІНФОРМАЦІЮ

На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року, які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, прошу надати таку інформацію (наведені документи):

  1. Про залишки препарату в аптеці № , яка знаходиться за адресою і прикріплена до (назва лікувального закладу).
  2. Про залишки препарату , який входить до Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансують¬ся з державного та місцевих бюджетів згідно з Постановою Кабінегу Міністрів України від 5 вересня 1996 року №1071 на балансі міста (назва Вашого міста).

Відповідь прошу надіслати за наступною поштовою (електронною) адресою.

Дата Підпис

Для здійснення ефективного захисту порушених прав Ви можете використовувати всі законні способи захисту прав та інтересів, що передбачають досудові та судові механізми. Зокрема, ви можете звертатися з усними та письмовими скаргами, заявами і пропозиціями до:

  • місцевого органу управління охорони здоров'я та МОЗ України;
  • Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • суду.

Нормативні акти

  • Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;
  • перелік груп населення, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно або на пільгових умовах, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. N 1303;
  • перелік лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, затвердженому постановою Кабміну від 5 вересня 1996 року № 1071 (зі змінами та доповненнями).