Чи здатна коронавірусна хвороба COVID-19 викликати інсульт? Основні ознаки інсульту

Чи здатна коронавірусна хвороба COVID-19 викликати інсульт? Основні ознаки інсульту

Швидке розповсюдження нового захворювання COVID-19 стала жахливою несподіванкою для всього світу. Тим часом з’являється все більше повідомлень від лікарів з різних куточків планети про те, що коронавірусна хвороба COVID-19 може підвищувати ризик тромбозу.

Р. Тодд Херст, лікар-кардіолог, член Американської колегії кардіології

27 квітня 2020 р.

Швидке розповсюдження нового захворювання COVID-19 стала жахливою несподіванкою для всього світу. Тим часом з’являється все більше повідомлень від лікарів з різних куточків планети про те, що коронавірусна хвороба COVID-19 може підвищувати ризик тромбозу.

Надмірне утворення тромбів (яке лікарі називають тромбозом) є серйозним приводом для занепокоєння з-за можливих небезпечних наслідків. Тромби, які утворюються у венах, здатні мігрувати до легень і викликати тромбоемболію легеневої артерії, яка становить пряму загрозу життю хворого. А тромби, що утворюються в артеріальній системі, є ще більш небезпечними, позаяк вони здатні стати причиною інфаркту міокарда, інсульту та ампутацій.

Є дані про те, що COVID-19 може сприяти тромбозу як у венах, так і в артеріях. Хоча більшість наукових досліджень, присвячених цій проблемі, невеликі за обсягом та мають обсерваційний характер, результати одного з них, що було проведене у Нідерландах, свідчать про те, що тромбоз спостерігався у 31% пацієнтів з COVID-19, які потребували госпіталізації у відділення інтенсивної терапії і реанімації, попри те, що хворим призначалася стандартна терапія для запобігання підвищеному тромбоутворенню. Крім цього, дані, отримані авторами невеликого дослідження, яке було проведене у Китаї, вказують на те, що венозна тромбоемболія розвинулася у 25% пацієнтів з COVID-19. Ці цифри є без перебільшення шокуючими.

Лікарів надто турбує здатність коронавірусної хвороби COVID-19 підвищувати ризик тромбоутворення з декількох причин. Однією з них є те, що у деяких пацієнтів з COVID-19 стандартна терапія тромбозу (як, наприклад, застосування антикоагулянтів) виявляється зовсім неефективною. Крім цього, є повідомлення про те, що у деяких пацієнтів молодого віку (від 30 до 40 років) із COVID-19 розвиваються обширні інсульти, більш характерні для хворих значно старшого віку.

Необхідно більше інформації, для того щоб зрозуміти, чи дійсно існує зв’язок між COVID-19 і порушенням згортуваності крові, який механізм лежить в основі цього явища, а також (що є найбільш важливим) для визначення способів профілактики інсульту у пацієнтів з COVID-19 та його лікування.

На даний момент важливо пам’ятати про те, що існують обґрунтовані підозри стосовно здатності COVID-19 підвищувати ризик розвитку інсульту у хворих, які страждають на це інфекційне захворювання.

З цієї точки зору будь-кому важливо бути обізнаним про основні симптоми інсульту (раптова слабкість, оніміння, проблеми з мовою, зором або поява сильного головного болю нез'ясовного походження) навіть за відсутності традиційних факторів ризику чи інфікування COVID-19.

У разі появи симптомів, які можна трактувати як пов’язані з інсультом, найбільш важливим є щонайшвидше звернення по медичну допомогу. Час від появи перших ознак інсульту до початку лікування має велетенське значення, оскільки найбільший ефект лікування матиме у тому випадку, коли воно було почате протягом перших 3 годин після появи ознак захворювання. У лікарів-неврологів, які спеціалізуються на лікуванні інсульту, навіть існує приказка: «Час – це мозок!»

Якщо існує підозра на інсульт у іншої людини – родича, друга чи колеги – слід застосувати діагностичний метод, який в англомовних країнах отримав назву F.A.S.T. за першими літерами англійських слів «обличчя – руки – мова – час» (Face – Arms – Speech – Time). F.A.S.T є шкалою для догоспітальної діагностики інсульту

«Обличчя» – попрохайте таку особу посміхнутися. Зверніть увагу на те, чи не спостерігається під час посмішки асиметрія обличчя, пов’язана з одностороннім парезом мімічної мускулатури.

«Руки» – попросіть хворого одночасно підняти обидві руки. Чи не спостерігається при цьому зміщення однієї з кінцівок донизу?

«Мова» – попрохайте пацієнта повторити нескладну фразу. Чи не спостерігається при цьому порушення дикції або поява незвичайної вимови?

«Час» – якщо у хворого спостерігається хоча б одне із названих порушень, слід негайно викликати бригаду «швидкої медичної допомоги».

Зрозуміло, що під час пандемії COVID-19 у людей немає ніякого бажання їхати до лікарні, але у випадку інсульту затримка з наданням медичної допомоги може мати найтяжчі наслідки. Не зволікайте із зверненням до лікаря! Негайно викликайте «швидку допомогу», якщо у когось із ваших знайомих спостерігаються такі симптоми.