Що відбувається, коли діти з вадами серця стають дорослими?

Що відбувається, коли діти з вадами серця стають дорослими?

На сьогоднішній день завдяки медичному прогресу, новітнім методам лікування більше 90% немовлят, народжених з вадами серця, доживають до зрілого віку. Як результат, зараз більше дорослих людей, які живуть із вродженими вадами серця, ніж дітей. Ці дорослі мають хронічне захворювання серця протягом усього життя, і Європейське кардіологічне товариство (ESC) підготувало поради, що дають найкращі шанси на нормальне повноцінне життя.

Вродженою вадою серця називають будь-яку структурну ваду серця та/або великих судин (тих, що безпосередньо пов'язані з серцем), наявних при народженні. Вроджена вада серця впливає на всі аспекти життя, включаючи фізичне та психічне здоров'я, спілкування та роботу. Більшість пацієнтів не можуть займатися фізичними вправами на рівні з однолітками, що, поряд із усвідомленням хронічного захворювання, впливає на психічне благополуччя.

"Наявність вродженої вади серця з необхідністю тривалого спостереження та лікування може також вплинути на соціальне життя, обмежити можливості працевлаштування та інше", - сказав професор Університетської лікарні Мюнстера Гельмут Баумгартнер. Робоча група та керівник відділу вроджених та клапанних захворювань серця в університетській лікарні Мюнстера, Німеччина. Супровід і підтримка пацієнтів у всіх цих процесах - невід'ємна частина їх лікування.

Усі дорослі з вродженими вадами серця повинні відвідати спеціалізований кардіологічний центр, щоб визначити, як часто йому потрібно його відвідувати. У таких центрах зазвичай працюють спеціалісти різних напрямків, від кардіологів до психологів та соціальних працівників, враховуючи, що тривога та депресія є частими проблемами.

«Жінкам із вродженими вадами серця, що планують зачаття рекомендується перед зачаттям пройти консультацію кардіолога» - сказала професор Джулі Де Бакер, голова робочої групи, кардіолог та клінічний генетик Університетської лікарні Гента. Бельгія.

Що стосується занять спортом, для кожної хвороби серця надаються певні рекомендації. Професор Де Бакер сказав: "Всіх дорослих із вродженими вадами серця слід заохочувати займатися спортом, беручи до уваги характер основного дефекту та власних можливостей".

Також лікарі зазначають, коли і як діагностувати ускладнення. Сюди входить попередній моніторинг аритмій, візуалізація серця та дослідження крові для виявлення проблем із роботою серця.

Надано докладні рекомендації щодо того, як і коли лікувати ускладнення. Аритмії є важливою причиною захворюваності та смерті, і рекомендації наголошують на важливості правильного та своєчасного звернення до спеціалізованого лікувального центру. Вони також перелічують, коли слід розглядати конкретні методи лікування, такі як абляція та імплантація кардіостимулятора та інше.

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200829092750.htm