Стадії серцевого нападу

Стадії серцевого нападу

Симптоми серцевого нападу можуть включати біль у грудях або дискомфорт, утруднене дихання та запаморочення. Важливо відзначити, що не всі відчувають однакові симптоми. Серцевий напад, або інфаркт міокарда, виникає в результаті закупорки коронарної артерії, яка несе кров до серця. Це порушення кровотоку може створити симптоми і пошкодити серцевий м’яз.

У деяких людей симптоми інфаркту можуть з’являтися поступово, а в інших - раптово. Не всі відчують всі симптоми інфаркту, і симптоми можуть відрізнятися за інтенсивністю та тривалістю. Якщо людина вже переживала серцевий напад у минулому, симптоми можуть проявлятися подібним чином або якось інакше наступного разу.

За даними Американської асоціації серця (AHA), етапи можуть включати:

Біль у грудях або дискомфорт

Біль у грудях - загальний симптом інфаркту. На цій стадії серцевого нападу люди можуть відчувати такі відчуття в грудях:

  • біль;
  • тиск;
  • ниючі відчуття;
  • тяжкість.

Деякі люди також кажуть, що вони відчувають скутість, і може здаватися, ніби їх «стискають». Іноді ці відчуття можуть з’являтися раптово та є досить інтенсивними. Це трапляється, коли закупорка відбувається раптово. Якщо закупорка прогресує повільно з часом, то і симптоми з’являються поступово. У цих випадках люди можуть помилково сприйняти відчуття за печію або порушення травлення. Будь-хто, відчуваючи симптоми, що виникають при навантаженях і зникають після відпочинку обов’язково повинні обговорити це із сімейним лікарем. Особливо якщо симптоми прогресують з часом.

Негайно звернутися за медичною допомогою слід, якщо також виникають інші ознаки серцевого нападу.

Біль або дискомфорт в інших ділянках

Відчуття, які людина може відчувати в грудях, можуть поширюватися або поширюватися на інші ділянки тіла, включаючи:

  • щелепу;
  • шию;
  • шлунок;
  • руку або плече.

Задишка

Людина може відчувати труднощі з диханням до або під час інфаркту. Задишка може виникати через збільшення тиску в серці або як симптом закупорки судин.

Деякі люди можуть відчувати слабкість, запаморочення або головокружіння. Це може бути пов’язано з поганою циркуляцією крові, а може бути прямим результатом симптомів закупорки.

Холодний піт

Під час серцевих нападів також може спостерігатися холодний піт або млявість. Холодний піт може бути схожим на піт, який може виникнути під час грипу або іншого вірусного захворювання. Людям слід взяти до уваги інші симптоми, які виникають разом із холодним потом. Якщо вони схожі на симптоми серцевого нападу, слід терміново звернутися за медичною допомогою.

Шлункові симптоми

Деякі люди відчувають шлунково-кишкові симптоми, коли страждають на серцевий напад. Люди можуть мати:

  • нудоту;
  • блювоту;
  • порушення травлення;
  • біль у животі;
  • печію.

Ці симптоми можуть змусити людину помилково сприйняти інфаркт за печію.

Втома

Незрозуміла втома - ще один потенційний симптом серцевого нападу або майбутнього серцевого нападу. Люди часто повідомляють, що відчувають себе більш втомленими, ніж зазвичай.

Тривога

Під час серцевого нападу люди також можуть відчувати паніку або занепокоєння. Часом людина може сплутати панічну атаку та інфаркт, враховуючи подібність симптомів.

Коли звертатися до лікаря

Життєво важливо, щоб люди звертались за невідкладною медичною допомогою при перших ознаках серцевого нападу. Неліковані інфаркти можуть призвести до серйозних ускладнень або смерті. Однак при лікуванні більшість людей одужує від серцевого нападу.

Джерело: https://www.medicalnewstoday.com/