Про захисний ефект жирових відкладень в організмі жінок

Про захисний ефект жирових відкладень в організмі жінок

Нові дослідження свідчать про те, що жир в жіночому організмі може мати захисний ефект для серця.

Дослідження, проведене вченими з США, показало, що як у чоловіків, так і у жінок більша м’язова маса пов’язана з меншою смертністю від серцево-судинних захворювань (ССЗ).

  • Більш високий вміст жиру в тілі також був пов'язаний з меншим ризиком смертності від ССЗ у жінок, але не у чоловіків.
  • Дослідники стверджують, що для жінок нарощування м’язової маси може бути важливішим, ніж схуднення для зміцнення здоров’я серцево-судинної системи.

Автори дослідження відзначають, що за останні 50 років у США рівень смертності від ССЗ знизився як серед чоловіків, так і серед жінок.

Однак темпи зниження серед жінок повільніші, ніж серед чоловіків, і частота серцевих нападів у жінок у віці 35-54 років має тенденцію до зростання.

Крім того, одне дослідження визначило, що, хоча жінки мають нижчу частоту ССЗ, ніж чоловіки, водночас вони мають вищий рівень смертності та гірший прогноз після гострої серцево-судинної події.

Оскільки ССЗ по-різному впливають на представників різних статей, існує нагальна потреба визначити, чи повинні лікарі пропонувати різні рекомендації щодо профілактики своїм пацієнтам в залежності від їх статі.

Нове дослідження, яке провели дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, свідчить про те, що жінкам слід більшою мірою зосереджуватись на збереженні або збільшенні м’язової маси, а не на втраті жиру.

Висновки, яких дійшли автори цього дослідження, були опубліковані у спеціалізованому виданні Journal of the American Heart Association.

Дослідження складу тіла

Дослідники проаналізували дані про композиційний склад тіла тисяч американців за результатами Національної програми перевірки стану здоров’я та харчування (NHANES) 1999-2004 рр. та дані про смертність від ССЗ отримані у ході щорічних досліджень NHANES у 1999-2014 рр.

Для аналізу були використані дані 5627 жінок та 5836 чоловіків, усі у віці старші 20 років.

На основі даних дослідники розділили учасників дослідження на чотири групи:

  • низька м’язова маса і низький вміст жиру в організмі;
  • низька м’язова маса і високий вміст жиру в організмі;
  • висока м’язова маса і низький вміст жиру в організмі;
  • висока м’язова маса і високий вміст жиру в організмі.

Для обох статей результати аналізу показали, що більш високий вміст жиру у тканинах тіла був пов’язаний із вищою смертністю від ССЗ незалежно від м’язової маси.

Однак, після урахування інших відомих факторів, які впливають на смертність від ССЗ, зв’язок між вмістом жиру у тілі та ризиком смерті від ССЗ у жінок повністю змінився.

Зробивши ці корективи, дослідники виявили, що жінки з високим вмістом жиру в організмі та високою м’язовою масою мали на 42% менший ризик смерті від ССЗ у порівнянні з жінками з низькою м’язовою масою та низьким вмістом жиру в організмі.

На противагу цьому, чоловіки з високою м’язовою масою та високим вмістом жиру в організмі мали на 26% знижений ризик смерті від ССЗ порівняно з чоловіками з низькими показниками, тоді як у чоловіків з високою м’язовою масою та низьким вмістом жиру в організмі такий ризик зменшувався на 60%.

Практичні висновки з результатів цього дослідження

Вчені з Каліфорнії вважають, що їх дослідження підтверджує необхідність зміщення акценту у порадах, які медичні працівники дають жінкам. Такий зсув повинен бути спрямований на збільшення м’язової маси за допомогою фізичних вправ і менше акцентувати необхідність зменшення маси тіла.

Дослідники пишуть: «Дані, які ми отримали, демонструють потенційне значення поради щодо збільшення м’язової маси у жінок. Цим наші дані відрізняються від поточної тенденції щодо рекомендацій про необхідність зниження ваги для профілактики ССЗ, і з огляду на це методи для практичного досягнення такої зміни композиційного складу тіла потребують подальшої оцінки».

Варто підкреслити, що очевидний захисний ефект жиру у жінок з’явився лише після врахування інших факторів ризику ССЗ.

Серед цих факторів ризику ССЗ були:

  • рівень холестерину;
  • високий кров'яний тиск (артеріальна гіпертензія);
  • діабет і переддіабет;
  • гормонозамісна терапія (ЗГТ).

Існує дуже складна взаємодія між жировими відкладеннями та цими факторами ризику. Наприклад, надмірна маса тіла збільшує ризик діабету та гіпертонії, що, в свою чергу, підвищує ризик розвитку ССЗ.

Проте автори відзначають кілька правдоподібних способів впливу, за допомогою яких жир може забезпечити певний захист для жінок.

Наприклад, вони посилаються на дослідження, яке припускає, що жир у стегнах і сідницях має захисну дію на обмін речовин і це начебто компенсує шкоду від черевного жиру.

Вчені також відзначають, що у жінок в передменопаузі тіло зберігає близько 50% жиру безпосередньо під шкірою на стегнах і сідницях, тоді як у чоловіків зазвичай жирові відкладення розміщуються глибше, причому 98% всього жиру у чоловіків накопичується у верхній частині тіла.

Однак під час і після менопаузи у жінок жирова тканина починає накопичуватися в черевній порожнині, що пов’язане з підвищеним ризиком ССЗ.

Автори також зазначають, що у осіб одного віку та ваги жіночий організм має тенденцію накопичувати жир, примножуючи кількість жирових клітин, тоді як у чоловічому організмі зазвичай ростуть жирові клітини більшого розміру.

Великі («гіпертрофовані») жирові клітини пов’язані з негативними метаболічними наслідками, пишуть вчені.

Обмеження дослідження

Водночас вчені з Каліфорнії визнають деякі обмеження свого дослідження.

По-перше, дизайн дослідження не дозволяє їм стверджувати про причинно-наслідковий характер зв’язку між м’язовою масою і масою жиру та смертністю від ССЗ, а надає змогу лише виявити існування зв’язку між цими явищами.

Крім того, дослідники зазначають, що техніка, яку вони використовували для вимірювання композиційного складу тіла добровольців – так звана двохенергетична рентгенівська денситометрія або DXA – здатна перебільшувати м'язову масу у людей похилого віку та осіб, які ведуть сидячий спосіб життя.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/