Новий аналіз крові показує великі перспективи у діагностиці хвороби Альцгеймера

Новий аналіз крові показує великі перспективи у діагностиці хвороби Альцгеймера

Згідно результатів великого міжнародного дослідження новий аналіз крові продемонстрував чудові перспективи у виявленні людей з хворобою Альцгеймера та без неї, а також за його допомогою можливо визначити осіб з генетичним ризиком. Це дає можливість виявити хворобу ще за 20 і більше років до початку когнітивних порушень. Результати дослідження були опубліковані в журналі Американської медичної асоціації (JAMA) та одночасно представлені на Міжнародній конференції Асоціації Альцгеймера.

Протягом багатьох років діагноз хвороби Альцгеймера грунтувався на:

  • амілоїдній гіпотезі, коли основною причиною захворювання є відкладення бета-амілоїдних пептидів - молекулярних конструкцій білкового типу. У здоровому стані вони захищають нервові клітини мозку. Термін їх життєдіяльності невеликий, і після виконання своїх функцій амілоїд знищуються білками-чистильниками - протеазами, що перетворюють їх у безпечні шлаки, від яких організм потім позбавляється. Але якщо цей механізм порушується, то захисники нервових клітин перетворюються в їх вбивць.

    Або на:

  • тау-гіпотезі, коли відбувається ряд порушень в зв'язку з відхиленнями в структурі тау-білка - білка, асоційованого з мікротрубочками. Передбачається, що нитки цього білка об'єднуються і всередині нервових клітин утворюють клубки, що провокує дезінтеграцію мікротрубочок і колапс транспортної системи всередині нейрона. Це веде до порушення біохімічної передачі між клітинами, а потім - до їх загибелі.

Згідно з новим дослідженням, аналіз крові на фосфо-тау-217 (р-тау217), одного з білків тау, що знаходяться в клубках, може дати відносно чутливий і точний показник як бляшок, так і клубків - що відповідає діагнозу хвороби Альцгеймера - в живої людини.

"Аналіз крові на фосфо-тау-217 має великі перспективи при діагностиці, ранньому виявленні та вивченні хвороби Альцгеймера", - сказав Оскар Ханссон, доктор медичних наук, професор клінічних досліджень пам'яті в Університеті Лунда, Швеція, який очолює шведське дослідження BioFINDER і старший автор дослідження. "Хоча для оптимізації аналізу та тестування його на інших людях потрібні додаткові дослідження, перш ніж він стане доступним у клініці, аналіз крові може стати особливо корисним для кращого розпізнавання, діагностики та догляду за людьми, які перебувають на первинному рівні".

Дослідники оцінили новий аналіз крові на фосфо-тау-217 у 1402 учасників дослідження з когнітивними порушеннями та без них.

Дослідження координувалось університетом Лунда у Швеції. Згідно з його банком даних були представлені зразки пацієнтів останніх років життя, а після смерті - їх тіла для вивчення.

У різних варіантах дослідження тест визначав фосфо-тау-217 з точністю від 89% до 98%. У окремих випадках тестування визначав ймовірність захворювання у зразках крові, взятих за 20 років до проявів перших симптомів.

У кожному з аналізів фосфо-тау-217 (головний компонент клубків тау, пов'язаних із хворобою Альцгеймера) показав кращі результати ніж фосфо-тау-181 (ще один компонент клубків тау що здавався перспективним для діагностики хвороби Альцгеймера), а також кілька інших, добре вивчених аналізи крови.

Один з експериментаторів, доктор медичних наук Ерік Рейман зазначає, що подібні аналізи це революційний прорив в дослідженнях, протоколах лікування і профілактики хвороби Альцгеймера, а також безпосередньо лікування.

За оцінками вчених, знадобиться ще близько двох років для імплементації нового аналізу в клінічну практику.

Сучасні методи терапії можуть лише пом'якшити симптоми хвороби Альцгеймера, проте, не дозволяють ні зупинити, ні навіть уповільнити її розвиток. Як правило, хвороба починається з малопомітних симптомів, але з плином часу прогресує. Найбільш часто на ранніх стадіях розпізнається розлад короткочасної пам'яті. З розвитком захворювання відбувається втрата довготривалої пам'яті, виникають порушення мови і когнітивних функцій. Пацієнт втрачає здатність орієнтуватися в просторі і доглядати за собою. Поступова втрата функцій організму веде до смерті.

Безліч перспективних методів терапії хвороби Альцгеймера досягло етапу клінічних випробувань. До кінця 2010-х їх налічувалося понад п'ятсот, однак і сьогодні ефективність жодного з них не доведена.

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200729114404.htm