Медичні міфи: все про деменцію

Медичні міфи: все про деменцію

Багато людей вважає, що деменція є невід’ємною частиною старіння, проте це не так.

1. Деменція неминуча з настанням похилого віку

Це твердження не відповідає дійсності. Деменція не є невід’ємною частиною старіння.

Згідно з повідомленням, яке опублікувала Асоціація Альцгеймера (Alzheimer’s Association), у США хвороба Альцгеймера, яка є найпоширенішою формою деменції, вражає 3% людей у віці 65-74 років.

Як результат збільшення ризику з віком, діагноз «деменція» мають 17% людей у віці 75-84 років та 32% людей у віці 85 років і старше.

2. Деменція та хвороба Альцгеймера – це одне і те ж

Це не зовсім вірно. Хвороба Альцгеймера – це тип деменції, на який припадає 60%-80% усіх випадків деменції. Інші типи деменції включають лобно-скроневу (фронтотемпоральну) деменцію (ФТД), судинну деменцію, змішану деменцію та деменцію з тільцями Леві (ДТЛ).

Національний інститут США з проблем старіння визначає слабоумство як «втрату когнітивних функцій – мислення, запам'ятовування і міркування – і поведінкових навичок до такої міри, що вона (втрата) перешкоджає повсякденному життю і діяльності людини».

Хоча деменції поділяють певні характеристики, кожен тип має свою окрему основну патологію.

Хвороба Альцгеймера пов’язана з накопиченням так званих бляшок і клубків у мозку. Ці структури проникають в клітини мозку, врешті-решт вбиваючи їх. З іншого боку, при судинній деменції загибель клітин головного мозку відбувається через брак кисню, що, наприклад, може бути наслідком інсульту.

Як інший приклад, ФТД виникає, коли в лобовій і скроневій частках мозку утворюються аномальні білкові структури, в результаті яких клітини мозку в цих регіонах гинуть.

3. У члена моєї сім'ї є деменція, тож вона також буде і в мене

Поширений міф полягає в тому, що деменція має суто генетичну природу. Іншими словами, якщо у члена сім'ї людини є діагноз деменції, у неї гарантовано розвинеться деменція в подальшому житті. Це не вірно.

Хоча в патогенезі деяких форм деменції існує генетичний компонент, більшість випадків не мають міцного зв'язку з варіантами генів хворого.

Як згадувалося вище, найважливішим фактором ризику розвитку деменції є вік, а не генетичні чинники. Однак, якщо батько чи бабуся, чи дідусь захворіли на хворобу Альцгеймера, коли вони були молодшими 65 років, ймовірність її передачі генетично підвищується.

Однак хвороба Альцгеймера з раннім початком є відносно рідкісним явищем. Це трапляється приблизно в 5,5% усіх випадків цього захворювання.

Оскільки більшість випадків деменції є хворобою Альцгеймера, це означає, що зазвичай деменція не є спадковим захворюванням. ФТД, яка зустрічається ще рідше, має міцніший генетичний зв’язок, але навіть якщо у батьків чи бабусь і дідусів розвивається таке захворювання, це не означає, що воно гарантовано виникне у дітей чи онуків.

Сьогодні ФТД вражає приблизно 15-22 особи на кожні 100 000 людей. З цих осіб 10%-15% мають сильний сімейний анамнез.

4. Деменція вражає лише людей похилого віку

Вік є фактором ризику розвитку деменції, але у рідкісних випадках деменція може вразити і молодих людей. Свого часу вчені підрахували, що у віковій категорії 30-64 роки рання деменція розвивається у 38-260 осіб на кожні 100 000. Це є еквівалентом показника захворюваності 0,038%-0,26%.

У віковій категорії 55-64 років це показник зростає майже до 420 осіб на 100 000, або 0,4%.

5. Використання алюмінієвих сковорідок викликає хворобу Альцгеймера

У 1960-х роках вчені вводили кроликам алюміній у високих дозах. Вони виявили, що у тварин розвинулися неврологічні ураження, подібні до тих, що утворюються в мозку людей із хворобою Альцгеймера.

Крім того, деякі дослідження виявили алюміній у бляшках, пов'язаних з хворобою Альцгеймера. (Однак алюміній також з’являється і у здоровому мозку, і дослідники не встановили причинно-наслідковий зв’язок між цим хімічним елементом та хворобою).

Виходячи з цих досліджень, досі циркулюють міфи, що вживання напоїв з алюмінієвих банок або приготування їжі в алюмінієвих каструлях збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Однак у тих ранніх експериментах вчені не виявили чіткого зв'язку між хворобою Альцгеймера та використанням алюмінієвих каструль і пателень.

Хоча у майбутньому дослідники зрештою визначать точний зв’язок між алюмінієм та хворобою Альцгеймера, «дієтарне» споживання алюмінію навряд чи грає важливу роль у патогенезі деменції.

Як пояснює Товариство Альцгеймера: «Алюміній у їжі та напоях знаходиться у формі, яка засвоюється в організмі дуже важко. Отже, кількість елемента, що поступає в організм, становить менше 1% від його кількості, присутньої в їжі та напоях. Більша частина алюмінію, що потрапляє в організм, виводиться нирками».

Однак вчені з Товариство Альцгеймера також пишуть про те, що деякі дослідження виявили «потенційну роль високих доз алюмінію в питній воді при прогресуванні хвороби Альцгеймера для людей, які вже хворіють».

6. Деменція означає кінець осмисленого життя

На щастя, це не так. Багато людей з діагнозом «деменція» ведуть активне, змістовне життя. Деякі люди побоюються, що якщо лікар діагностує у них деменцію, вони більше не зможуть виходити на прогулянку самостійно, і їм доведеться негайно припинити користування своїм транспортним засобом.

Це правда, що подібні зміни у житті можуть настати тоді, коли хвороба прогресує, але в легких випадках деменції коригування способу життя не потрібні. У міру погіршення деменції зміни в способі ведення життя індивідом є ймовірними, але це зовсім не означає, що людина не буде здатна вести повноцінне життя.

«Занадто багато людей не мають уяви про деменцію – багато хто вважає, що діагноз деменції означає негайну втрату здатності жити нормальним життям, тоді як міфи та непорозуміння продовжують сприяти соціальній стигматизації та ізоляції, які відчувають багато людей», – пояснює Джеремі Хьюз (Jeremy Hughes), колишній керівник Товариства Альцгеймера.

«Ми хочемо запевнити людей, що життя не закінчується тоді, коли починається деменція», – підкреслює цей вчений.

7. Втрата пам’яті завжди означає деменцію

Хоча втрата пам’яті може бути раннім симптомом деменції, це не обов’язково означає початок цього захворювання. Пам’ять людини може бути непередбачуваною, і ми всі час від часу забуваємо про щось. Однак якщо втрата пам’яті заважає повсякденному життю, найкраще поговорити з лікарем.

Хоча проблеми з пам’яттю, як правило, є ранньою ознакою хвороби Альцгеймера, це не стосується інших форм деменції. Наприклад, ранні ознаки та симптоми ФТД можуть включати зміни в настрої та особистості, мовні труднощі та появу схильності до нав'язливої поведінки.

8. Деменції завжди можна запобігти

Це, на жаль, не відповідає дійсності. Однак важливо, що певні фактори можуть або зменшити ризик розвитку певних типів деменції, або затримати їх початок.

Наприклад, в одній з публікацій у журналі Lancet за 2020 рік щодо профілактики, лікування та догляду при деменції перелічені 12 факторів, що підвищують ризик розвитку деменції:

  • низький рівень освіти;
  • наявність артеріальної гіпертензії;
  • порушення слуху;
  • куріння;
  • ожиріння;
  • депресія;
  • низький рівень фізичної активності;
  • наявність цукрового діабету;
  • низький рівень соціальних контактів;
  • вживання алкоголю;
  • черепно-мозкова травма;
  • забруднення повітря.

Деякі з цих факторів важче модифікувати, ніж інші, але робота над зміною будь-якого з них може допомогти зменшити ризик розвитку деменції. Автори публікації пояснюють: «Загалом на 12 факторів ризику, що піддаються модифікації, припадає близько 40% всіх випадків деменції у всьому світі, і, отже, теоретично їм можна запобігти або послабити їх вплив».

Однак, як пояснює лікар-невролог Ненсі Сайкотт (Nancy Sicotte), що працює в медичному центрі Седарс-Синай в Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія: «Щоб знизити ризик, необхідно почати ці зміни способу життя замолоду, а не чекати, поки вам виповниться 70 років».

9. Вітаміни та добавки можуть запобігти деменції

На жаль, це також невірно. На сьогоднішній день немає вагомих доказів того, що будь-які вітамінні або мінеральні добавки можуть зменшити ризик розвитку деменції. У 2018 році Кокранівська бібліотека провела огляд з метою відповіді на це питання.

Їх аналіз включав дані понад 83 000 учасників із 28 включених досліджень. Хоча автори повідомляють про «деякі загальні обмеження доказів», вони роблять недвозначний висновок: «Ми не знайшли доказів того, що будь-яка стратегія приймання добавок вітамінів або мінералів для когнітивно здорових дорослих людей у середньому або пізньому віці має суттєвий вплив на зниження когнітивних здібностей або деменцію, хоча фактичні дані не дають підґрунтя для остаточних висновків».

10. Усі люди з деменцією стають агресивними

У деяких випадках людям з деменцією може бути все важче осмислити навколишній світ. Ця плутанина може засмучувати їх, і деякі люди дійсно можуть реагувати на такі емоції підвищеною агресією. Однак це стосується не всіх.

У одному дослідженні, що тривало 2 роки і в якому брали участь 215 людей з деменцією, агресія розвинулась у 41% учасників. Коли дослідники проаналізували фактори, що підвищують ризик розвитку агресії, вони виділили два основних фактори ризику, а саме: фізичний біль та низьку якість стосунків між учасниками та людьми, які забезпечували догляд за ними.

11. Деменція ніколи не буває причиною смерті хворого

На жаль, деменція може призвести до летального результату. Згідно з нещодавнім дослідженням, яке з’явилось у журналі JAMA Neurology, деменція може бути більш поширеною причиною смерті, ніж традиційно вважали експерти. Автори «виявили, що протягом періоду 2000-2009 років приблизно 13,6% всіх смертей були спричинені деменцією».

12. Щеплення проти грипу здатні викликати хворобу Альцгеймера

Ні, це не так. Хибну ідею про здатність вакцин проти грипу начебто сприяти розвитку хвороби Альцгеймера свого часу пропагував відомий «антивакцинатор» нині покійний доктора Х'ю Фаденберг (Hugh Fudenberg). У 1995 році Колегія медичних експертів Південної Кароліни позбавила його лікарської ліцензії за порушення медичної етики. Попри це, абсурдний «міський міф» виявився дуже живучим. На даний момент не існує жодного опублікованого рецензованого наукового дослідження, яке б підтвердило гіпотезу Х'ю Фаденберга про зв’язок вакцинації проти грипу з ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

Більш того, у 2001 році авторитетний науковий журнал Canadian Medical Association Journal опублікував статтю вчених з декількох дослідницьких центрів міста Квебек, які провели спеціальне дослідження. Автори стверджують, що «вакцинація проти дифтерії, правця, поліомієліту та грипу може захистити від подальшого розвитку хвороби Альцгеймера».

Проблема деменції дуже турбує людей, особливо з віком, і це багато в чому є виправданим. Однак важливо протидіяти дезінформації, яка може посилити занепокоєння та соціальну стигматизацію.

На даний момент дослідники невтомно працюють над розробкою кращих способів лікування та запобігання деменції. Можна сподіватися, що у майбутньому науці вдасться зменшити негативний вплив деменції і, отже, і страх, пов’язаний із цим захворюванням.

Джерела:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-dementia

https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers/myths

https://www.brainsparks.com.au/dispelling-30-myths-about-dementia/