Чи може у майбутньому трансплантація калу стати секретом вічної молодості?

Чи може у майбутньому трансплантація калу стати секретом вічної молодості?

Одного дня у майбутньому трансплантація калу може бути використана для відновлення знижених когнітивних функцій у літніх людей – так у будь-якому разі стверджують автори нових досліджень. У ході одного з таких досліджень вчені з’ясували, як трансплантація калу від старших мишей до молодих тварин змінила мікробіом кишечника, що, в свою чергу, вплинуло на здатність гризунів до просторового навчання та їхню пам'ять.

Дослідницька група сподівається, що трансплантація фекальної мікробіоти в недалекому майбутньому може стати терапевтичним засобом для відновлення когнітивних функцій у людей похилого віку.

Чи може трансплантація калу одного дня стати секретом вічної молодості?

Цілком можливо, що пересадка калу може бути використана як засіб терапії для відновлення когнітивних функцій у літніх людей – згідно з новим дослідженням університету Східної Англії, університету Флоренції і дослідницького Інституту Квадрам.

Нове дослідження, опубліковане нещодавно, показує, як трансплантація калу від мишей старшого віку до молодих мишей змінила мікробіом кишечника, що, в свою чергу, вплинуло на здатність тварин-реципієнтів до просторового навчання та на їхню пам'ять.

Дослідницька група сподівається, що, змінивши певним чином процедуру, одного разу можна буде застосовувати трансплантацію калу для боротьби зі зниженням когнітивних здібностей серед літніх людей.

Доктор Девід Вазур (David Vauzour) з Медичної школи при університеті Східної Англії в Норвічі повідомляє: «Старіння – це неминучий процес, який починається відразу після народження і, зрештою, призводить до проблем із фізичним здоров'ям, а також до зниження психологічного самопочуття та когнітивних функцій.

Дослідження показали, що процес старіння може бути пов’язаний із віковими змінами нашої мікробіоти в кишечнику.

Нещодавно відкрите існування двосторонньої комунікації між кишечником та мозку – відомої як «вісь кишечник/мозок» – стало вважатися важливим фактором у формуванні аспектів поведінки та когнітивних функцій.

Ми хотіли перевірити, чи може перенесення кишкових мікробів від старших до молодих мишей вплинути на частини центральної нервової системи, пов'язані зі старінням», – розповідає вчений.

Дослідницька група виконала трансплантацію калу від старших дорослих мишей до молодших дорослих мишей, а потім оцінила молодих тварин на наявність таких маркерів, як тривога, дослідницька поведінка та пам'ять.

Після трансплантації вчені виявили суттєві відмінності в мікробних профілях молодих мишей.

Хоча молоді тварини не виявили значних змін у маркерах тривоги, дослідницької поведінки або рухової активності, водночас вони демонстрували порушення просторового навчання та пам’яті, що визначалося за допомогою тесту в лабіринті.

Ці зміни були паралельні змінам у експресії білків, пов’язаних із синаптичною пластичністю та нейропередачею, та змінами клітин у гіпокампі, частці головного мозку, яка є відповідальною за навчання та пам’ять.

Доктор Вазур додає: «Наші дослідження показують, що трансплантація калу від старого донора до молодого реципієнта спричиняє вікові зміни у складі мікробіоти кишечника.

Процедура вплинула на експресію білків, що беруть участь у ключових функціях гіпокампу – важливої частини мозку, яка відіграє провідну роль у різноманітних функціях, включаючи пам'ять, навчання, а також просторову навігацію та емоційну поведінку та настрій».

«Коротше кажучи, молоді миші почали поводитися як старші миші, з точки зору рівня розвитку когнітивної функції», – зазначає вчений.

Професор Клаудіо Ніколетті (Claudio Nicoletti) з університету італійського міста Флоренція додає: «Хоча ще потрібно з'ясувати, чи може трансплантація фекальної мікробіоти від дуже молодих донорів відновити когнітивні функції у літніх реципієнтів, результати демонструють, що вікові зміни в мікробіомі кишечника можуть впливати на компоненти центральної нервової системи».

«Ця робота підкреслює важливість осі кишечник/мозок у процесі старіння та дає вагоме обґрунтування для розробки методів лікування, що спрямовані на відновлення типу мікробіоти, характерного для молодих людей, для поліпшення когнітивних функцій та якості життя людей похилого віку», – зазначає Клаудіо Ніколетті.

«Маніпулювання мікробіомом все частіше розглядається як спосіб поліпшення або підтримання здоров'я людини, і ці результати є вражаючим показником його потенціалу, який допомагає нам старіти без хвороб», – каже професор Ар'ян Нарбад (Arjan Narbad) з Інституту Квадрам.

«Ми створили службу трансплантації фекальної мікробіоти у Науково-дослідному парку в Норвічі для лікування серйозних кишкових інфекцій, і зараз ми хочемо провести досліди за участі людей для визначення ефективності цього методу у боротьбі з низкою вікових порушень, включаючи зниження когнітивних функцій», – резюмує професор Нарбад.

Дослідженням проводила команда з університету Східної Англії та університету Флоренції у співпраці з колегами з Міланського університету, Інституту Ерлхема, Університету Сієни, Інституту Квадрам та університету Ноттінгем Трент.

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002091049.htm