Що потрібно знати обираючи психолога

Що потрібно знати обираючи психолога

Вибір психолога залежить від напрямку його роботи, а також від індивідуальних уподобань людини. Людини необхідно знайти кваліфікованого спеціаліста з досвідом роботи в своїй області, поруч з яким вона почуватиметься комфортно.

Роль психолога – допомагати людям з психічними розладами, а також іншими загальними життєвими проблемами. Це позиція відповідальності. Тому, далі ми розповімо хто такий психолог, як його обрати і у вирішенні яких проблем може допомогти.

Хто такий психолог?

Психолог – це лікар, що спеціалізується на проблемах психічного здоров’я.

Психологи використовують знання в галузі загальної науки, поведінкові та нейробіологічні науки, щоб допомогти людям визначити причину, через яку за їх думкою вони відчувають або ведуть себе певним чином. Відштовхуюсь від цього вони будуть працювати на пошуком основної причини або тригера. Так психолог може допомогти людині вирішити свої проблеми та змінити свою поведінку, якщо це необхідно.

Як може допомогти психолог?

Людина може звернутись до психолога з різних причин. Ці причини можуть бути довгостроковими, наприклад, хронічна депресія, або короткотривалими, наприклад, горе.

Також психолог може допомогти людини впоратися зі:

  • стресом
  • безсонням
  • проблемами психічного здоров’я
  • проблемами у стосунках
  • залежністю
  • пристосуванням до інвалідності
  • когнітивними проблемами

Деякі психологи спеціалізуються або мають досвід роботи в певних галузях, тому, людині потрібно перевірити, чи є у психолога попередній досвід вирішення проблеми з якою він до нього звертається.

Як обрати психолога

Навіть хороший психолог, який зміг допомогти одній людини, може не дати такого самого результату з іншою. Тому, обираючи спеціаліста потрібно враховувати професійні та особисті фактори.

Ефективний психолог зможе працювати з індивідуальними потребами людини беручи до уваги саму проблему і методи лікування.

Психолог може використовувати різні підходи в залежності від проблеми і вибір психолога з досвідом роботи в відповідній області збільшить шанси, що план терапії спрацює. Спеціаліст може використовувати тільки консультації, а може включати інші методи, наприклад, ліки або гіпнотерапія. проте, важливо відмітити, що психологи не можуть призначати лікарські препарати при всіх станах.

Відношення

Щоб терапія була ефективною, людина повинна відчувати себе комфортно зі своїм психологом. Приязні стосунки дозволяють бути відкритішим розмовляючи на «гострі» теми.

Вибір дитячого психолога

Мозок дітей постійно розвивається, і є багато причин, через які може знадобитись поміч психолога для дитини. Якою б не була ситуація, дитячий психолог відіграє важливу роль.

Перш ніж почати лікування у дитячого психолога, важливо перевірити область, в якій він спеціалізується.

Наприклад, дитячий психолог може спеціалізуватися на:

  • дитяча психологія розвитку
  • аномальній дитячій психології
  • психології підлітків

Ці категорії стосуються різних сфер компетенції та навичок.

Дитячий психолог, що займається проблемами розвитку, буде спеціалізуватися на більш типових ситуаціях, таких як когнітивний розвиток, тоді як інший психолог може працювати з менш поширеними проблемами, такими як психічне здоров'я.

Питання, що потрібно задати психологу

Первинна консультація дасть змогу побачити чи людина спілкується зі «своїм психологом».

Не бійтеся задавати питання, які здаються незручними. Краще бути впевненим у психолозі та його здатності з самого початку, ніж усвідомлювати помилку після початку терапії.

Коли звертатися за допомогою

Психолог може допомогти з багатьма проблемами. Це може бути гарною ідеєю звернутися за допомогою, якщо людина відчуває:

  • тривогу
  • смуток
  • безпорадність
  • агресію

Хорошим показником того, коли слід звертатися за допомогою, є те, що проблеми психічного здоров’я впливають на повсякденну діяльність людини, таку як її сон або робота.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-choose-a-psychologist#summary