Турбота про самого себе – це не егоїзм…

Турбота про самого себе – це не егоїзм…

Піклування про себе: сучасні люди чують цей вираз майже постійно – або, точніше, бачать це в Інтернеті у вигляді прямої або прихованої реклами засобів для догляду за шкірою, бомбочок-гейзерів для ванни, поз для йоги, різних дієтичних добавок тощо. Але турбота про себе – це більше, ніж те, що настирливо рекламується на веб-сторінках соціальних мереж.

Свого часу турбота про себе розпочиналася як втілення ідеї про необхідність фізичного догляду за собою. Потім це переросло у турботу про власне емоційне благополуччя, а також загальне оздоровлення різних прошарків населення.

Тоді все ж таки чому піклування про себе нерідко називають проявом егоїзму і чи дійсно є підстави для такого твердження?..

Можливо, ви щойно відмовились від вечері у ресторані, відхилили запрошення на вечірку, де буде ваш колишній чоловік або коханий, або навіть нікому нічого не сказали і просто проігнорували запрошення. Такий вчинок може залишити у вас почуття вини або викликати думки про свій надмірний егоїзм. Ваша відмова здається вам поразкою, демонстрацією власної слабкості або нездатності розв’язувати проблеми повсякденного життя.

Попри те, що, можливо, ви емоційно та фізично виснажені, або що ваше психічне здоров’я страждає від подібних думок, ви, втім, лежите без сну в ліжку, терзаючи своє серце думками про те, шо ваше рішення не є найкращим і що ви цілком могли б учинити по-іншому.

Водночас, якщо можливість побути дома наодинці з собою допомагає зібратися з думками, визначити пріоритети у турботі про своє здоров’я, невже вас дійсно можна назвати егоїстичною істотою?..

Що насправді означає бути егоїстом

Коли слово «егоїст» спадає на думку, спочатку воно зазвичай викликає негативні емоції. Людям властиві егоцентризм, висування на перше місце власних інтересів і навіть певна корисливість. Життя у суспільстві передбачає відмову від принципу «на першому місці лише я і мої власні інтереси», чи не так? Нас з дитинства привчали жити заради блага всього людства, привчали до думки, що давати краще, ніж отримувати.

Внаслідок цього ми можемо відчувати докори сумління і вважати себе егоїстами навіть тоді, коли ситуація дійсно вимагає від нас поставити власні інтереси на перше місце.

Але життя не можна бачити лише в чорно-білих кольорах. Наприклад, перед польотом на літаку нам кажуть, що у разі надзвичайної ситуації на борту ми повинні спочатку відрегулювати власну кисневу маску, перш ніж допомагати іншим. Або згадаймо поради щодо необхідності переконатися, що ситуація безпечна для вас, перш ніж допомагати тим, хто постраждав під час якоїсь катастрофи чи стихійного лиха. Ніхто не назвав би нас егоїстами за те, що ми виконували ці інструкції.

Як і у інших явищах життя, тут теж існує безліч відтінків. Іноді цілком правильно бути «егоїстом». І те, що дехто вважатиме якийсь ваш вчинок егоїстичним (наприклад, відмова від участі в вечірці), насправді не означає, що ви повинні обов’язково використовувати чиїсь критерії оцінки поведінки заміть власних.

Про необхідність відмови від «самобичування»

Іноді бути «егоїстом» – це цілком вірний вибір. Бувають випадки, коли егоїзм – це важлива запорука власного здоров’я та добробуту. У житті нерідко виникають ситуації, коли турбота про себе стає вкрай необхідною.

Ось декілька прикладів таких ситуацій:

1. Ви потребуєте допомоги

Кожній людині час від часу буває потрібна допомога інших, але ми часто уникаємо звертатися по неї. Незалежно від того, визнаємо ми це чи ні, іноді прохання про поміч може змусити людину почувати себе некомпетентною, слабкою чи набридливою – навіть якщо відмова від звертання по допомогу призведе до додаткового стресу.

Але дуже важливо звернутися по допомогу, коли вона дійсно вам потрібна. Якщо ви відчуваєте стрес, викликаний завданням по роботі, попросіть колег про допомогу або щоб вони взяли на себе виконання частини завдання. Якщо вам потрібне товариське спілкування, попросіть друга про підтримку. Якщо вам потрібна неупереджена думка про ситуацію, в якій ви опинилися, зверніться до психотерапевта.

2. Ви потребуєте перепочинку

Коли ви відчуваєте втому – неважливо, емоційну, психічну чи фізичну – слід перепочити. Іноді буває достатньо просто трохи поспати.

Дефіцит сну має ряд негативних наслідків, включаючи проблеми з концентрацією уваги, ослаблену імунну систему та проблеми з пам’яттю. Брак сну може навіть негативно позначитися на ваших стосунках з іншими людьми. Але ми часто продовжуємо жити у звичному ритмі, незважаючи на проблеми зі сном. Для багатьох людей сон не є головним пріоритетом навіть у разі виникнення його порушень.

Але правда полягає в тому, що нам потрібен відпочинок. Якщо людина звикла працювати допізна і регулярно недосипати, рано чи пізно настане момент, коли буде необхідно знайти якийсь баланс між роботою та життям. І наступного разу, коли ви вирішите піти додому і лягти спати, а не веселитися на вечірці з друзями, слід сприймати таке бажання цілком нормально. Якщо називати це егоїзмом, то будемо вважати, що така людина вирішили трохи побути «егоїстом».

Відпочивати також не завжди означає спати. Незалежно від того, чи відчуваєте ви певне порушення балансу у роботі мозку, чи у вас загострюється якесь хронічне захворювання, вважайте такий день, коли вам стало зле, днем хвороби і відпочивайте. І відганяйте від себе думки про те, що, оскільки ви перебуваєте вдома, то було б доречно, наприклад, випрати постільну білизну. Почитайте книжку в ліжку, подивіться телевізор або просто подрімайте.

Якщо ви відчуваєте втому, виснаження чи у вас з’явився біль, це сигнал про те, що настав час трохи відпочити і зовсім не потрібно відчувати з цього приводу якусь вину. Відпочинок конче необхідний для відновлення сил і одужання.

3. Вам просто потрібно побути на самоті

Деякі люди не розуміють прагнення своїх колег чи знайомих побути дома наодинці замість прогулянок чи спілкування з іншими. Якщо у людини виникає бажання побути на самоті, їй не слід картати себе за таке начебто «егоїстичне» бажання.

Всі ми час від часу відчуваємо потребу в усамітненні, при цьому деякі люди потребують усамітнення більшою мірою. Соціальні стосунки можуть викликати у частини людей справжнє знесилення. Отже немає нічого поганого в тому, що людина вирішує побути трохи наодинці.

Якщо шалений темп життя порушує вашу внутрішню рівновагу або у вас виникла потреба переглянути свої стосунки з іншими людьми, можливо, слід запланувати у своєму щоденному графіку якийсь час для того, щоб побути на самоті.

Не плануйте на цей день нічого важливого – натомість прийміть ванну, вимкніть телефон і присвятіть цей виключно собі.

4. Настав час припинити стосунки, поміняти роботу чи змінити життєву ситуацію

Завжди є важким випробуванням припинення стосунків з іншою людиною, переїзд в інше місто або зміна місця роботи. Якщо ви відчуваєте сильний дискомфорт від спілкування з деякими людьми або вам стала неприємна навіть думка про зустріч з ними, час переосмислити свої стосунки.

Ми часто підтримуємо дружбу чи стосунки лише тому, що боїмось розривом завдати комусь болю. Але коли йдеться про стосунки, які завдають шкоди собі, іноді потрібно поставити себе на перше місце.

Продовжувати особисті стосунки або роботу чи ще щось – особливо те, що стало аж надто обридливим – не є розумним вибором. Якщо якесь явище або якась людина у вашому житті стали причиною погіршення вашого емоційного благополуччя, можливо, настав час попрощатися з ними.

5. Віддавати і отримувати: важлива рівновага

Будь-які стосунки з іншими людьми повинні мати хороший баланс між тим, що ви віддаєте, і тим, що ви отримуєте. Але коли ситуація стає такою, що ви лише даєте, а інші лише отримують, можливо, настав час її змінити.

Рівновага між тим, що ви даєте, і тим, що отримуєте, особливо важлива у разі сумісного життя із кимось. Може статися і так, що одного разу ви зробите неприємне відкриття… Ви зрозумієте, що ви добросовісно щодня виконуєте всі доручення та справи, коли повертаєтесь додому з роботи, а ваш «співмешканець» повертається додому і навіть за холодну воду не береться. У таких речах підтримання рівноваги між тим, що ви даєте, і тим, що отримуєте, набуває великого значення.

У залежності від ситуації ви можете відверто поговорити з своїми співмешканцями, зробити паузу у стосунках або повністю викреслити їх із свого життя. Немає нічого егоїстичного у тому, щоб поставити власні потреби на перше місце, якщо ваша доброта і безкорисливість у стосунках починають завдавати вам шкоди.

6. Як уникнути вигорання від роботи

Будь-яка людина є сприйнятливою до вигорання або виснаження, пов’язаних з роботою. Окрім цього, деякі професії можуть бути надзвичайно виснажливими. Коли починається емоційне і фізичне вигорання, це може зашкодити як вашому професійному, так і особистому життю.

Одне дослідження навіть вказує на те, що для фахівців з психічного здоров'я рекомендації пацієнтам щодо турботи про себе можна вважати «етичним обов’язком».

Отже, коли настає час закінчення роботи , вона дійсно має бути повністю припинена. Вимкніть функцію отримання повідомлень на мобільний з робочих номерів, закрийте вікно електронної пошти на комп’ютері та відкладіть на наступний день всі проблеми, пов’язані з роботою. У переважній більшості випадків буде більше плідним відкласти робочі завдання і проблеми, пов’язані з роботою, на наступний день замість того, щоб починати їх виконувати чи розв’язувати під час вечері.

Що б ви не робили, переконайтесь у тому, що у вас є час, щоб відокремитися від роботи. Створення стійкої рівноваги між роботою та особистим життям допоможе вам уникнути вигорання та принесе більше щастя у ваше особисте життя.

Дбайте про себе

Не нехтуйте собою та своїм здоров’ям лише задля того, щоб уникнути почуття егоїзму. Егоїзм не повинен бути поганим. Часто виникають ситуації, коли корисно бути трохи егоїстичним, щоб подбати про своє емоційне, психічне та фізичне благополуччя.

Багато людей, які цілком зосереджуються на тому, щоб лише давати і давати щось іншим, в кінцевому підсумку стають пригніченими, втомленими та відчувають постійний стрес. А хронічний стрес пов’язаний з цілим рядом ризиків для здоров’я, включаючи такі захворювання, як діабет, рак та психічні захворювання.

Людина може зменшити свій стрес, стаючи часом трохи егоїстичною і практикуючи ефективні методи піклування про себе.

Ось кілька способів розпочати турботу про себе негайно:

  • Спробуйте розслаблюючі пози йоги.
  • Оволодівайте навичками самоусвідомлення.
  • Більше гуляйте на вулиці.
  • Прийміть ванну.
  • Заваріть заспокійливий чай.
  • Нормалізуйте свій сон.
  • Займіться хобі, наприклад, садівництвом, вишиванням або випічкою.

Що б ви не робили, ніколи не забувайте дбати про себе. І пам’ятайте, що насправді це ніколи не буває егоїстичним.

Джерело:

https://www.healthline.com/health/when-to-be-selfish-self-care