Астигматизм

Астигматизм

Астигматизм – несферичність оптичної системи ока, яка, в основному, обумовлена порушенням сферичності рогівки. При такій оптичній системі кожна деталь зображення на сітківці, в умовах максимального розслаблення акомодації, є нечіткою, утворює круги світлорозсіяння. При астигматизмі спостерігається поєднання різних видів рефракції або різна ступінь однієї рефракції.

МКХ-10: Н 52.2

Общая информация

Розрізняють астигматизм фізіологічний, правильний і неправильний. При астигматизмі завжди є два головні меридіани, які взаємно перпендикулярні при правильному астигматизмі, або ж розташовані косо – при неправильному астигматизмі. Різниця у рефракції головних меридіанів визначає ступінь астигматизму. Фізіологічний астигматизм (тільки при правильному) в межах 0,5-0,75 дптр не впливає на гостроту зору і не потребує корекції. Правильний астигматизм є вродженим, неправильний – набутим (наслідок пошкоджень і захворювань рогівки). Правильний астигматизм поділяють на простий гіперметропічний або міопічний, при яких один меридіан має еметропічну рефракцію; крім того, його ще поділяють на прямий (коли меридіан з більшою заломлюючою силою розташовується ближче до вертикального меридіану) і зворотній – «сильний» меридіан розташовується ближче до горизонтального. Астигматизм буває також складним гіперметропічним та міопічним, коли в обох меридіанах є одна рефракція, але різної величини, та змішаним (головні меридіани мають різний вид рефракції). Є також неправильний астигматизм, коли перехід рефракції від одного меридіана до іншого здійснюється не плавно, а стрибками, коли різні відрізки одного і того ж меридіана мають різну рефракцію. Для порівняння астигматизму зі сферичними видами рефракції застосовують поняття «сферичний компонент» – це середня арифметична рефракція обох головних меридіанів. Усі види астигматизму потребують корекції і постійного використання окулярів.

Рівні надання медичної допомоги
Другий рівень – офтальмолог поліклініки.

Диагностика

Обстеження
1. Візометрія.
2. Периметрія.
3. Скіаскопія.
4. Рефрактометрія.
5. Офтальмометрія.
6. Силова та осьова проби.
7. Офтальмоскопія.

Обов’язкові лабораторні дослідження
Не потрібні.

Консультації спеціалістів за показаннями
Терапевт або педіатр.

Лечение

Характеристика лікувальних заходів
Корекцію астигматизму здійснюють окулярами, контактними лінзами і хірургічними засобами.
Показанням до корекції астигматизму є:
· зниження зору;
· розвиток і прогресування міопії;
· астенопічні болі.
Окулярну корекцію забезпечують комбінацією сферичних і циліндричних лінз. Циліндричні лінзи не заломлюють промені світла по осі циліндра. Сферичні лінзи заломлюють в усіх меридіанах. Сила циліндричної лінзи повинна відповідати ступеню астигматизму. Оскільки у немовлят неможливо визначити критерії показань до корекції астигматизму, то його коригують, коли ступінь астигматизму більший
4,0 дптр. У віці 3-6 років при астигматизмі у 2,0 дптр і більше показана його корекція. Циліндр призначають якомога повніший, відповідно до об’єктивно визначеного ступеня астигматизму і залежно від переносимості, а сферу підбирають згідно правил для гіперметропії або міопії.
Контактна корекція. Ексімерна хірургія.

Кінцевий очікуваний результат
Підвищення зору.

Критерії якості лікування
Підвищення гостроти зору, збереження бінокулярного зору.

Можливі побічні дії та ускладнення
Розвиток міопії, амбліопії.

Вимоги до дієтичних призначень і обмежень
Немає.

Вимоги до режиму праці, відпочинку та реабілітації
Диспансеризація.