Катаракта: чому важливо відвідувати офтальмолога та не зволікати з операцією

Катаракта: чому важливо відвідувати офтальмолога та не зволікати з операцією

Головне, усвідомити: якщо не зважати на прояви катаракти чи застосовувати недоказові методи, з часом можна просто втратити зір. А в разі призначення окулістом хірургічного втручання не боятися й не зволікати – сучасна мікрохірургія ока цілком безпечна та ефективна. У клініці «Новий Зір», наприклад, катаракту оперують за декілька хвилин і навіть у запущених випадках повертають людині здатність бачити. Тож нерідко здивовані пацієнти лише розводять руками: «Чого я не зважився на операцію 10 років тому?»

Що потрібно знати про катаракту розповідає Георгій Пархоменко, к.мед.н., головний лікар мережі медичних центрів «Новий Зір»

Георгій Пархоменко

Природа хвороби

Щоб зрозуміти суть захворювання, поясню механізм його виникнення. Ми бачимо чітку картинку завдяки оптичним середовищам (рогівка, водяниста волога, кришталик і скловидне тіло) та світлочутливому апарату ока – сітківці. Людський кришталик є лінзою, що складається з прозорих волокон, які містять значну кількість води й білка. Завдяки особливій просторовій організації цих волокон та структурі білка в них лінза прозора. Однак з віком чи з інших причин у кришталику може накопичуватися рідина, що порушує його правильну структуру, а також великі важкі білки, які значно впливають на оптичні властивості, що призводить до його помутніння. Це й називається катарактою.

Як наслідок, деяка частина світла розсіюється, затримується або неправильно заломлюється, через що зображення стає нечітким, може змінюватися сприйняття кольорів. Людина гірше бачить, їй складно впоратися зі звичним навантаженням: читанням, водінням авто, приготуванням їжі. Захворювання зазвичай є результатом природного процесу старіння, тому його найчастіше виявляють після 40 років.

Тривожні сигнали

Діагностує катаракту під час рутинного огляду офтальмолог, який за допомогою мікроскопу роздивляється через розширені зіниці кришталик ока. Будь-які помутніння у ньому видно відразу.

Та ознаки катаракти можна помітити й самостійно. Наприклад, поступово знижується контрастність картинки, вона стає розмитою, двоїться, а кольори – тьмяними. Після тривалого зорового навантаження чи кропіткої роботи очі починають боліти, стають чутливі до світла. При цьому звичайна корекція окулярами неефективна.

У запущених формах катаракти кришталик розсіює майже все світло, тож людина може розрізняти лише день і ніч та з якого напрямку надходить світло. Прогресування катаракти, на жаль, незворотний процес, тому єдиним виходом є заміна кришталика на штучну лінзу.

Не дайте себе ошукати

Хочу наголосити: медикаментозні й апаратні методи не працюють. Багаторічні спроби вилікувати катаракту краплями, мазями, пігулками, бадами, дією електромагнітних хвиль так і не дали результатів. Ба більше, зараз великі корпорації публічно відмовляються від цих медикаментів і перестають їх випускати.

Чому ж консервативні способи неефективні? Фактично в розвитку катаракти винна денатурація: білкові молекули, з яких складається кришталик, злипаються, через що він втрачає прозорість. Для наочності наведу приклад яєчного білка, який тримали в гарячій воді. Невже краплі можуть повернути його з мутного стану у прозорий? Це нереально! Так само неможливо позбутися катаракти за допомогою ліків, то є просто марнуванням коштів і часу.

Отже, дієвим залишається тільки хірургічне втручання.

Чому важливо не запускати хворобу

У складних випадках великі білкові маси та рідина, яка накопичується всередині кришталика, спричиняють його набухання. Значно збільшуючись в об’ємі, порівняно з внутрішнім об’ємом самого очного яблука, кришталик поступово перекриває шляхи відтоку внутрішньоочної рідини, яка в нормі невпинно продукується. При перезрілій катаракті з кришталика можуть просочуватися дрібні часточки, що також призводить до утрудненого відтоку водянистої вологи. В результаті в оці зростає тиск, і так розвивається глаукома. А вона вже вражає зоровий нерв, й людина поступово сліпне. Нерідко глаукома є супутником катаракти саме з цієї причини. Тож єдиним визнаним лікуванням катаракти є заміна кришталика інтраокулярною лінзою.

На жаль, для України характерні запущені випадки цього захворювання, коли білкові молекули ущільнюються настільки, що стають наче «кам’яні». За такої ситуації операція вимагає від хірурга більших часових та енергетичних затрат, а це може подовжувати реабілітацію з кількох днів до кількох тижнів і збільшувати кількість ускладнень під час самого втручання.

Хоча насправді маніпуляції на оці тривають зовсім недовго – від 2 до 15 хв. Так, хірург клініки «Новий Зір» Андрій Коваленко встановив український рекорд – за 1 хв. 56 сек. видалив катаракту й імплантував штучний кришталик.

Попередня діагностика обов’язкова

Хочу зазначити, що діагностика відбирає більше часу, ніж безпосередньо операція, загалом 1,5–2 години. Її роблять для прогнозу щодо зору після хірургічного втручання та правильного підбору штучного кришталика. Так, мультифокальний кришталик потребує певних вимог щодо здоров'я ока. В іншому випадку пропонується монофокальний, який передбачає використання окулярів для читання або далини.

Тож у пацієнта перевіряють гостроту зору, вимірюють внутрішньоочний тиск, оцінюють стан кришталика, дивляться очне дно. І за відсутності протипоказань з боку загального самопочуття, людину направляють на операцію.

Суть операції

Робиться крихітний розріз в оболонці ока, зазвичай не більше ніж 2 мм. Розкривається передня капсула кришталика й за допомогою ультразвуку (метод факоемульсифікації) її білковий вміст подрібнюється та видаляється. Потім у капсульний мішок уводиться інтраокулярна лінза.

Пацієнт починає бачити одразу після операції. Так, у клініці «Новий Зір» неодноразово були випадки, коли пацієнти після 10–20 років сліпоти починали бачити просто в операційній.

Сучасні методики лікування

Наука не стоїть на місці: нові, космічні технології переходять і в медицину, зокрема в хірургію катаракти. Так, приблизно 10 років тому медичний центр «Новий Зір» одним із перших в Україні почав застосовувати спеціальний лазер (фемтолазер). У нього надзвичайно коротка тривалість пульсу та висока частота емісії, що дає змогу робити розрізи у прозорих тканинах швидко, на будь-якій глибині та з великою точністю. Наразі фемтолазер став вже рутинним методом серед хірургів більшості країн Європи та США.

У чому перевага фемтотехнологій? У можливості виконання усіх основних розтинів і фрагментації ядра кришталика ще до початку операції без порушення герметичності очного яблука. Це суттєво зменшує кількість маніпуляцій, ступінь травматизації і дає гарні результати й швидке відновлення гостроти зору.

Підсумуємо

Завдяки мікрохірургії ока повернути зір реально. Показанням для операції є не гострота зору чи зрілість катаракти, а складність вести звичний спосіб життя, тобто виконувати щоденні рутинні справи. Сучасні технології роблять хірургічні втручання безпечними, малотравматичними й дають швидкий гарантований ефект.

Головне, не проґавити ранні прояви катаракти. А для цього після 40 років раз на рік відвідуйте офтальмолога, який побачить навіть незначні зміни в кришталику.