Штучні кришталики: доцільність імплантації, різновиди лінз, виробники. Досвід всеукраїнської мережі медичних центрів «Новий Зір»

Штучні кришталики: доцільність імплантації, різновиди лінз, виробники. Досвід всеукраїнської мережі медичних центрів «Новий Зір»

У статті офтальмохірург, к.м.н., лікар вищої категорії Володимир Головкін доступно пояснює, в яких випадках рекомендують замінювати біологічний кришталик на штучний. Розповідає про види інтраокулярних лінз (ІОЛ), які використовують в сучасній офтальмології, їхні плюси й мінуси, можливі ускладнення після імплантації. Відповідає на найчастіші запитання пацієнтів і наводить алгоритм супроводу клієнта на операцію щодо заміни кришталика в клініці «Новий Зір».

Основне завдання кришталика ока – фокусувати відбиті від світла промені та формувати зображення на сітківку. Саме він відповідає за процес фокусування світла на сітківці, яке перетворюється на нервовий імпульс, який потім передається в головний мозок.

Що таке природний кришталик та його штучний аналог

Це лінза, що є гелеподібною речовиною. Вона укладена в капсулу, яка тримається на зв'язках усередині ока й розташована за райдужкою. Кришталик для наочності зручно порівняти з лупою. Їй під силу збільшити зображення у кілька десятків разів, тому можна роздивитися навіть найдрібніші деталі. Людська лінза має таку саму властивість: акомодаційні можливості ока становлять від 19 до 33 діоптрій.

Штучний кришталик створений як аналог людського кришталика.

Коли потрібна заміна кришталика

Головкін В.В.

Є дві умови встановлення штучного аналога:

  • за медичним показанням;
  • за бажанням.

У першому випадку без заміни кришталика пацієнт просто втратить зір. Найпоширеніше захворювання, за якого показана така операція, – катаракта.

Лінза всередині ока має бути ідеально прозорою, адже вона відповідає за проведення зображення на сітківку. Однак унаслідок біохімічних процесів порушується метаболізм, живлення всередині кришталика, і той починає потроху мутнішати. Якщо біологічна лінза втрачає свою прозорість, у людини падає зір, аж до сліпоти. Ось чому катаракта потребує обов'язкової заміни кришталика.

Важливо розуміти, що за цього захворювання зупинити помутніння кришталика неможливо – якщо воно почалося, то лише прогресуватиме, що зрештою призведе до сліпоти. Люди звертаються до офтальмолога на різних стадіях розвитку катаракти. Буває, почувши діагноз, пацієнт спочатку не сприймає отриману інформацію. Але згодом повертається, погоджуючись: «Так, лікар мав рацію, зір падає катастрофічно». І тоді офтальмолог виявляє, що кришталик помутнів ще більше й операцію відкладати не можна. А буває, що до окуліста приходять пацієнти, які вже не бачать на одне чи обидва ока.

Іншим прикладом обов'язкової заміни кришталика може бути закритокутова глаукома. Слід зазначити, що глаукома – захворювання необоротне. Якщо великий кришталик не прибрати, це призведе до подальшого підвищення внутрішньоочного тиску – відбудеться атрофія зорового нерва, і тут сліпота вже невідворотна. Людина втрачає зір назавжди, без можливості його відновити.

Другий варіант заміни кришталика – операція за бажанням. Вона робиться для поліпшення якості життя пацієнта. Так, людині, що страждає на міопію, далекозорість або зниження зору через вікові зміни, як альтернативу носіння окулярів чи лінз можуть запропонувати встановити штучний кришталик. У цьому випадку зір покращиться, і пацієнт почуватиметься набагато комфортніше.

Штучний кришталик використовують і тоді, коли інші методи не підходять. Наприклад, якщо лазерна корекція зору чи імплантація факічних лінз протипоказані.

А взагалі, захворювань, які потребують заміни кришталика, чимало.

Види штучних кришталиків, їх відмінності

Штучний кришталик ще називається інтраокулярною лінзою (ІОЛ). Найчастіше запитання від пацієнтів після рекомендації зробити операцію: чи може бути відторгнення кришталика? Ні. ІОЛ виготовляють із біосумісного матеріалу, який не спричиняє відторгнення.

Види кришталиків:

  • жорсткі;
  • гнучкі.

Жорсткі кришталики зараз практично не використовуються, у 99% встановлюють гнучкі. Гнучка лінза дає змогу скласти її, щоб розмістити у крихітному розрізі – 2–2,2 мм.

Кришталики за формою:

  • s-подібні;
  • з вушками;
  • монолітні конструкції.

Основна, оптична частина ІОЛ кругла, а ось кріплення (гаптичні елементи) можуть бути різними. Так, у першому варіанті кріплення дугоподібні. Найчастіше це лінзи AcrySof IQ Natural американської компанії Alcon. Для розташування такого кришталика застосовують метод «стейбл форс». «Ніжки» надійно фіксують лінзу в капсулі – вона нікуди не переміщується й не рухається. S-подібний дизайн зменшує ризик виникнення фіброзу задньої капсули, бо такі гаптичні елементи дають змогу поверхні штучного кришталика не контактувати із задньою поверхнею капсульної сумки. Фіброз небезпечний тим, що призводить до зниження зору. Це називається вторинною катарактою. При імплантації лінзи AcrySof IQ Natural ризик виникнення вторинної катаракти набагато нижчий завдяки своєму дизайну та методу розташування.

Друга форма – кришталики з гаптичними елементами у вигляді вух (4 шт.), розташованих навколо круглої оптичної частини. Як правило, це лінзи Akreos™ Adapt AO американської фірми Bauch&Lomb.

Приклад третього виду, монолітної конструкції – кришталик CT ASPHINA німецької фірми ZEISS.

ІОЛ за місцем розташування:

  • передньокамерні;
  • задньокамерні.

Також ІОЛ бувають:

  • моноблочними;
  • трикомпонентними.

Що таке моноблок? Лінза виконана з цільного матеріалу. У трикомпонентному варіанті центральна частина – оптична кругла – виготовлена з одного матеріалу, а гаптичні елементи – з іншого.

ІОЛ за оптикою:

  • асферичні;
  • сферичні;
  • торичні.

Який принцип асферичної оптики? В офтальмології є таке поняття як аберація – спотворення зображення, коли пучок світла йде не рівно, а під нахилом. Для аналогії можна навести приклад із плазмовим телевізором. Якщо сісти не навпроти екрана, а збоку, то з'являються місця засвітів, і ми бачимо картинку нечітко. Такий ефект дає різний кут перегляду матриці телевізора. Це і є принцип аберації: коли під кутом на штучний кришталик потрапляє пучок світла, на сітківку надходить спотворене зображення. Асферична оптика лінзи призначена для боротьби із зазначеним ефектом. Якість зору при імплантації асферичного кришталика буде набагато кращою.

Ідеальний взірець s-подібної лінзи має асферичний дизайн, що забезпечує бездоганне фокусування променів на сітківку за будь-яких умов. Так досягається максимально можлива якість, гострота зору й контрастність зображення.

Торичні кришталики допомагають впоратися з астигматизмом. Астигматизм, якщо просто пояснити, – це нерівність чогось. Він буває рогівковим (у рогівці) або кришталиковим. Щоб виправити його, потрібна імплантація спеціального кришталика.

Через астигматизм в людини двоїться чи троїться зображення й знижена максимальна гострота зору вдалину. ІОЛ дає змогу повернути максимальну якість і гостроту зору. Практично кожний виробник пропонує торичні кришталики: Alcon (США), Bausch&Lomb (Америка), Hoya (Японія), ZEISS (Німеччина).

Кришталики за кольором:

  • жовті;
  • білі.

Жовтий фільтр додатково захищає сітківку від синього спектра випромінювання. Доведено, що він є профілактикою виникнення макулярної дегенерації сітківки, запобігаючи або гальмуючи розвиток наявних захворювань сітківки.

У сучасних моделях усіх ІОЛ є ще один фільтр – від ультрафіолету. Якби штучний кришталик не мав такого захисту, він виконував би функції лупи. Пам'ятаєте, як за допомогою сонця й лупи підпалювати папір?

Деякі кришталики, зокрема американські s-подібної форми AcrySof IQ Natural, забезпечені жовтим фільтром. Дослідники помітили, що у певних вікових категоріях, коли ми старіємо, кришталик починає жовтіти. Старіючи, сітківка забарвлює кришталик у такий колір, щоб максимально себе захистити. Ось чому виробники додали ще й жовтий фільтр в ІОЛ, щоб максимально наблизити їх до натурального варіанту.

Лінзи за фокусними відстанями:

  • монофокальні;
  • мультифокальні.

У 45-річному віці чимало з нас, навіть якщо добре бачать, одягають окуляри для читання. Це вікова далекозорість, пресбіопія, коли людина бачить добре в далечінь, чудово водить машину, дивиться телевізор, але читати без окулярів не може. Щоб розв’язати цю проблему: читати, писати й виконувати роботу на близькій відстані, розроблено спеціальну оптику – мультифокальний кришталик. Інший варіант, монофокальний, передбачає окуляри для читання.

Вибір кришталика: чи завжди ціна є головним показником

При виборі кришталика найперше, узагальнююче слово, звичайно, за лікарем. Для встановлення деяких лінз є протипоказання, які зазначають виробники.

Наприклад, візьмемо кришталики преміумкласу, найдорожчі – мультифокальні. Здавалося б, їх можна ставити всім. Але є абсолютні протипоказання – хвороби сітківки (глаукома, цукровий діабет тощо), які не дадуть максимального зору в післяопераційному періоді. Тоді лікар пропонує інший варіант кришталика.

Для ухвалення рішення про мультифокальну ІОЛ офтальмолог з’ясовує, чи є в пацієнта ще якісь захворювання. Щоб спрогнозувати результат після операції, призначає додаткові обстеження на приховані хвороби. Загалом підхід до імплантації мультифокального кришталика складний і трудомісткий.

Друга особливість – такі лінзи мають завжди функціонувати в парі. Отримане оком зображення оброблюється головним мозком, тому треба завжди розрахувати, що на друге око також буде мультифокальний кришталик.

Є у мультифокальних ІОЛ і побічний ефект. Протягом пів року пацієнта може турбувати галоефект (ореоли навколо джерела світла). Наприклад, водій сідає увечері за кермо, його на короткий час засліплюють фари машин. Потім він дивиться на ліхтар і бачить ліхтар із додатковими колами. Також може зникати середня відстань. Тому лікар на консультації запитує, чи водить пацієнт машину вночі, чи не працює далекобійником, льотчиком, військовим, яким доводиться діяти в темряві. Такий мультифокальний кришталик не підходить людям, які пов'язані з нічним періодом доби професійно. Якщо ж непрофесійно, то через пів року головний мозок адаптується й ці проблеми поступово зникають.

Альтернативою мультифокальному кришталику є лінзи ЕDOF: людина зможе без перешкод писати повідомлення в телефоні, дивитися телевізор, але не читати книжку. Для цього їй все одно потрібно підбирати окуляри, але вечірніх ефектів не буде.

Монофокальні асферичні кришталики позбавлені наведених проблем.

Іноді бувають ситуації, коли операція може відбуватися з ускладненнями, наприклад, у разі підвивиху кришталиків. Тоді потрібна імплантація спеціалізованого кришталика та його додаткова фіксація, що є дуже складною операцією та має довший період реабілітації.

У клініці «Новий Зір» пацієнту озвучують варіанти ІОЛ, які йому підходять, і пояснюють всі плюси й мінуси. Так, наприклад, із 20 найменувань ІОЛ за наявності астигматизму, хвороби сітківки, ще якихось проблем список кришталиків може зменшитися до п'яти. І вже з цих варіантів пацієнт вибирає ІОЛ за практичністю, функціональністю, вартістю. Ми прогнозуємо результат, який отримаємо, розповідаємо про ускладнення, які можуть бути спричинені станом хвороби на цей момент. Наприклад, якщо людина приходить із запущеною стадією катаракти, ми зобов'язані пояснити, чим це загрожує.

Чи не знизиться зір після операції?

Кришталик встановлюється раз і назавжди. Замінюють його тільки за показаннями. Так, в одному оці може бути кілька хвороб. Якщо є лише катаракта, то зір після заміни кришталика буде добрим. Якщо ж розвиватимуться інші захворювання, то зір надалі знижуватиметься, але вже не через кришталик.

І як раніше згадувалося, може розвинутися фіброз кришталикової сумки (вторинна катаракта). Але операція через вторинну катаракту триває у стандартних випадках трохи більше ніж п'ять хвилин. Робиться вона лазером, абсолютно безболісно, після людина йде додому й проблему вирішено. Просто в ущільненій капсулі за допомогою лазера роблять отвір – і пацієнт знову добре бачить.

З якими кришталиками працюють у клініках «Новий Зір»

Американська компанія Alcon працює понад 70 років і є лідером на офтальмологічному ринку. Виготовляє апаратуру, витратні матеріали, штучні кришталики тощо. Саме вона розробила s-подібну форму лінзи, метод кріплення «стейблоф форс», жовтий світлофільтр.

Мережа «Новий Зір» використовує лише перевірені матеріали, які не піддаються біодеградації, адже штучна лінза ставиться раз на все життя. Тому ми працюємо переважно із фірмою Alcon.

Імплантуємо такі ІОЛ від Alcon:

  • мультифокальні PanOptix, які можуть бути торичними чи звичайними, без виправлення астигматизму. З жовтим фільтром або без;
  • монофокальні AcrySof IQ Natural – торичні чи прості. З жовтим або білим фільтром;
  • багатокомпонентні лінзи – МА60МА та МА60АС. Їх ставлять у випадках, коли потрібні спеціалізовані кришталики. Наприклад, для короткозорих з очима понад 30 мм, для пацієнтів із дуже великими кришталиками, великими капсульними мішками, важкими підвивихами кришталика.

Іноді користуємося мультифокальними кришталиками фірми «Карл Цейсс» (німецький аналог «Alcon»), які виправляють високий ступінь далекозорості, короткозорості.

Бувають ситуації, коли ставимо кришталики Bausch&Lomb. Ця компанія також давно працює на ринку, її лінзи ніколи нас не підводили.

Й останній варіант кришталика, що значиться в бюджетному сегменті, ізраїльської фірми HANITA.

Є два типи матеріалу ІОЛ:

  • гідрофобний акрил (американський виробник);
  • гідрофільний акрил (ізраїльський).

Яка різниця у матеріалі? Бюджетний варіант є круглою монофокальною лінзою з 4 вушками. Вона частіше призводить до фіброзу задньої капсули та розвитку вторинної катаракти. Згідно з дослідженнями, зі 100 пацієнтів в одного розвивається ущільнення. Отже, пацієнт має бути готовим до того, що через певний проміжок йому знадобиться додаткова лазерна процедура. Другий мінус бюджетного варіанта – відсутність жовтого фільтра. Але кришталик все ж гнучкий й оптика асферична. Однак людина буде змушена користуватися окулярами для читання. І кришталик не виправляє астигматизм. Тут цінова політика відіграє свою роль.

Алгоритм супроводу пацієнта для заміни кришталика

У клініці «Новий Зір» усі лікарі дотримуються певних алгоритмів, розроблених головним лікарем та заступником головного лікаря. Вони складені за закордонними стандартами – європейськими й американськими.

  1. Спочатку проводиться діагностика пацієнта, яка в середньому займає 3–3,5 години:

    • обстежуються всі параметри ока, починаючи від рогівки й закінчуючи сітківкою, зоровим нервом;
    • досліджується гострота зору;
    • вимірюється внутрішньоочний тиск тощо.
  2. Виявляються супутні захворювання. Для цього пацієнт здає аналізи в клініці.
  3. Робиться підбір лінзи з урахуванням професійної діяльності, способу життя, побажань пацієнта.
  4. Призначається зручний час і дата операції. Якщо пацієнт найближчим часом планує оперуватися, у клініці його оглядає анестезіолог щодо певних захворювань.
  5. У день операції пацієнт проводить у клініці приблизно 4,5 години. Більше часу займає підготовка, ніж безпосередньо хірургічне втручання. Сама операція на одне око триває від 5 до 25 хвилин. Хірург нашого центру Андрій Коваленко встановив всеукраїнський рекорд за часом оперування катаракти – 1 хвилина 56 секунд.

Щоб людина не відчувала болю під час операції, ставиться спеціальний внутрішньовенний катетер для краплинної анестезії.

Після операції ми спостерігаємо за пацієнтом: він перебуває якийсь час у медцентрі, може випити чаю. Якщо все добре, лікар відпускає його додому, заздалегідь видавши краплі. Наступного дня прооперований крапає краплі та приймає спеціальні таблетки. А через день приходить на контрольний огляд для перевірки всіх параметрів зору, тиску й стосовно післяопераційних ускладнень, побічних дій тощо. Якщо все добре, наступний огляд призначається за 7 днів. Далі – за місяць, три місяці, пів року, рік.

Щоб дізнатися більше про операції та ІОЛ, переходьте на сайт.