Вчені виявили зв'язок між нікотином та метастазуванням раку молочної залози

Вчені виявили зв'язок між нікотином та метастазуванням раку молочної залози

Рак молочної залози за розповсюдженістю займає друге місце серед усіх видів раку у жінок, а паління сигарет пов’язане з більш високою частотою прогресування чи метастазування раку молочної залози, що знижує виживаність на 33% при встановлені діагнозу.

Хоча зв'язок паління сигарет і раку усім добре відомий, роль нікотину, не канцерогенної хімічної речовини, що міститься в тютюні у метастазуванні раку із молочної залози у легені – це галузь, що потребує додаткових досліджень. Тепер вчені з Медичної школи Уейк Форест виявили, що нікотин сприяє розповсюдженню ракових клітин із молочної залози у легені.

Результати дослідження опублікованого 20 січня в онлайн-випуску Nature Communications показують, що вплив нікотину створює у легенях середовище сприятливе для метастатичного росту, - сказав Куносуке Ватабе доктор філософії, ведучий автор дослідження і професор біології рака в Медичній школі Уейк Форест.

Це середовище називається доместатичною нішею, що приваблює протипухлинні нейтрофіли, тип імунних клітин. Дометатститчна ніша вивільняє з нейтрофілів білок, що називається STAT3-активованим ліпокаліном 2 (LCN2), щоб викликати ріст метастазів.

В рамках дослідження команда Ватабе спочатку вивчила дані 1077 пацієнток з раком молочної залози и виявила, що у жінок, що курять або курили в минулому частота метастазування в легені вища, ніж у пацієнток, що ніколи не курили.

Далі, використовуючи мишачу модель метастазів раку молочної залози, дослідники виявили, що постійний вплив нікотину створює запальне мікросередовище в легенях, що характеризується притоком активованих нейтрофілів, щоб створити дометастатичну нішу.

Навіть після відмови від нікотину протягом 30 днів частота віддалених метастазів не знизилась, що свідчить про постійний ризик для пацієнток з раком молочної залози, що палили в минулому.

Ватабе та його колеги також шакали ліки, які могли би блокувати накопичення нейтрофілів і визначили салідрозид, природне поєднання, що міститься у рослині родіола рожева. Це поєднання, володіє протизапальною, протираковою і противірусною дією, значно зменшує кількість пропухлинних нейтрофілів і внаслідок зменшує частоту метастазів в легені у мишей.

Грунтуючись на цих висновках, пацієнтки з раком молочної залози повинні обирати програми відмови від паління, я яких не використовуються продукти, що заміняють нікотин, - сказал Ватабе. «Крім того, наші результати показують, що салідрозид може бути багатообіцяючим терапевтичним препаратом для попередження метастазування раку молочної залози в легені, що визване тютбнопалінням, хоча ще необхідні додаткові дослідження».

«Основываясь на этих выводах, пациенты с раком груди должны выбрать программы отказа от курения, в которых не используются продукты, заменяющие никотин», - сказал Ватабе. «Кроме того, наши результаты показывают, что салидрозид может быть многообещающим терапевтическим препаратом для предотвращения метастазов рака молочной железы в легкие, вызванного курением, хотя необходимы дополнительные исследования».

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210121132140.htm