У чому різниця між хіміотерапією та променевою терапією?

У чому різниця між хіміотерапією та променевою терапією?

Хіміотерапія та променева терапія є методами лікування раку. Вони використовують різні підходи для зменшення пухлин, знищення ракових клітин та запобігання поширенню раку. Незважаючи на те, що обидва методи спрямовані на лікування раку, між ними є деякі ключові відмінності.

Хіміотерапія

Лікарі призначають хіміотерапію як першу лінію лікування широкого кола ракових захворювань. Однак вони також можуть використовувати термін "хіміотерапія" для позначення певних лікарських препаратів для лікування захворювання.

Мета хіміотерапії - уповільнити або зупинити ріст раку та запобігти його поширенню на інші ділянки тіла через метастазування. При хіміотерапії лікарі вводять хіміотерапевтичні засоби, що представляють велику групу препаратів, які можуть уповільнити або зупинити ріст ракових клітин. Однак вони не розрізняють здорових клітин та ракових клітин. Тому, при проведенні хіміотерапії вражаються здорові органи та системи, страждає кістковий мозок, травний тракт та волосяні фолікули. Хіміотерапія спричиняє випадання волосся, ослаблення імунної системи та інші проблеми зі здоров’ям.

Існують різні типи хіміотерапії, кожна з яких працює трохи по-різному. Наприклад, антиметаболіти атакують частини клітин, що дозволяють їм синтезувати ДНК або РНК, а алкілуючі агенти атакують білки в ракових клітинах. Традиційно лікарі вводили хіміотерапію внутрішньовенно в лікарні. Зараз деякі хіміотерапевтичні препарати доступні у вигляді таблеток.

Променева терапія

Радіація може лікувати багато видів раку. Лікарі використовують інтенсивні енергетичні хвилі, такі як рентгенівські промені або субатомні частинки, для впливу на патологічні клітини і тканини. Як і хіміотерапія, вона може вбивати здорові клітини разом з раковими клітинами. Часто лікарі-онклоги використовують поєднання опромінення з хіміотерапією для підвищення ефективності лікування.

Що ефективніше?

Онкологи вирішують, яке лікування буде найкращим для лікування раку конкретної людини. Крім того, хіміотерапія та опромінення можуть доповнювати одне одного, і лікарі можуть проводити їх разом.

Загалом, немає жодних доказів того, що одне лікування є ефективнішим за інше. Однак вибір методу лікування цілком залежить від типу і проявів онкологічного захворювання.

Дослідження проведене в 2018 році порівняло хіміотерапію та променеву терапію після радикальної операції у пацієнток з раком шийки матки та не виявило різниці між цими методами лікування.

Правильне лікування залежить від багатьох факторів. Люди, які страждають на рак, можуть проконсультуватися зі своїм онкологом, щоб обговорити варіанти лікування та дослідження, що підтверджують ці рекомендації.

Що має більше побічних ефектів?

Оскільки хіміотерапія і променева терапія пошкоджують як здорові клітини, так і ракові клітини, побічні ефекти подібні. Деякі найпоширеніші побічні ефекти включають:

  • втому;
  • ослаблений імунітет;
  • нудоту і блювоту;
  • діарею;
  • втрату волосся;
  • проблеми зі шкірою, такі як: виразки, суха шкіра та інше.

Ці побічні ефекти можуть бути гіршими, коли хтось одночасно проводить опромінення та хіміотерапію. Люди можуть відчувати інші побічні ефекти залежно від конкретного препарату або області лікування. Наприклад, випромінювання мозку може спричинити тимчасову втрату слуху, судоми, проблеми з пам’яттю та ускладнення мовлення.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/