Методи лікування і рекомендації для дорослих та дітей з гострим вірусним риносинуситом (застудою)

Методи лікування і рекомендації для дорослих та дітей з гострим вірусним риносинуситом (застудою)

Методи лікування і рекомендації для дорослих та дітей з гострим вірусним риносинуситом згідно рекомендацій EPOS 2020

Терапія

Рівень доказовості

Рекомендація GRADE

Антибіотики

1a (-)

Дані про користь антибіотиків при лікуванні застуди або залишкового гострого гнійного риніту у дітей або дорослих відсутні. Існують докази того, що антибіотики викликають значні побічні ефекти у дорослих при лікуванні застуди та у людей будь-якого віку при лікуванні ними гострого гнійного риніту. Звичайне використання антибіотиків для цих умов не рекомендується.

Назальні кортикостероїди

1a (-)

Наявні дані не підтримують використання назальних кортикостероїдів для симптоматичного полегшення застуди.

Антигістамінні препарати

1a

Антигістамінні препарати мають обмежений короткотерміновий (1 та 2 дні лікування) позитивний вплив на тяжкість загальних симптомів у дорослих, але не в середньо- та довгостроковій перспективі. Клінічно значущого впливу на назальну обструкцію, ринорею або чхання не спостерігається.

Деконгестанти (оральні/назальні)

1a

Наявні дані свідчать про те, що багаторазові дози деконгестантів можуть здійснювати невелику позитивну дію на суб'єктивні показники закладеності носа у дорослих, які страждають на застудні захворювання. Деконгестанти в короткостроковій перспективі, очевидно, не збільшують ризик виникнення побічних ефектів у дорослих.

Парацетамол (Ацетамінофен)

1a

Парацетамол може допомогти в усуненні закладеності носа та ринореї, але, очевидно, не покращує інші симптоми застуди (включаючи біль у горлі, нездужання, чхання і кашель).

НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби)

1a

НПЗЗ незначно знижують загальну симптоматику або тривалість застудних захворювань. Проте, що стосується результатів, пов'язаних зі знеболюючим ефектом (головний біль, біль у вухах та біль у м'язах і суглобах), НПЗЗ забезпечують значні переваги, де відносно нездужання вони демонструють спірний ефект, хоча першіння в горлі не проходить. Відносно ознобу отримані змішані результати. При респіраторних симптомах показники кашлю і нежитю не покращуються, але показники чхання значно покращуються. Немає ніяких доказів збільшення частоти виникнення побічних ефектів у групах лікування НПЗЗ.

Комбінації антигістамінних, деконгестантів та анальгезуючих препаратів

1a

Комбінації антигістамінних, анальгезуючих засобів та деконгестантів мають деяку загальну перевагу у дорослих і дітей старшого віку, які страждають на застудні захворювання. Ці переваги повинні бути співставлені з ризиком виникнення побічних ефектів. Будь-які докази ефективності у дітей молодшого віку відсутні.

Іпратропію бромід

1a

Наявні дані свідчать про те, що іпратропію бромід, ймовірно, ефективний щодо покращення стану при ринореї. Іпратропіум бромід не впливає на закладеність носа, і його застосування пов'язане з великою кількістю побічних ефектів у порівнянні з плацебо або відсутністю лікування, хоча ці ефекти виявилися добре переносимими та самообмежуваними.

Промивання носа сольовим розчином

1b

Промивання носа фізіологічним розчином, можливо, має сприятливу дію відносно полегшення симптомів гострої інфекції верхніх дихальних шляхів (URTI), головним чином, у дітей, та розглядається як метод лікування керівною групою EPOS (Європейський погоджувальний документ щодо риносинуситу та назальних поліпів).

Пара/нагріте зволожене повітря

1a (-)

Наявні дані не демонструють будь-якої користі чи шкоди від використання нагрітого або зволоженого повітря для лікування застуди.

Пробіотики

1a

Для профілактики гострих URTI пробіотики можуть бути ефективнішими, ніж плацебо. Однак якість доказів була (дуже) низькою.

Вітамін C

1a

З огляду на постійну дію вітаміну С на тривалість і тяжкість застудних захворювань, виходячи з постійних досліджень добавок, а також низьку вартість і безпечність, пацієнтам, які страждають на застуду, може бути доцільно на індивідуальній основі перевірити, чи корисний для них терапевтичний вітамін С.

Вакцини

1b (-)

Доказові результати на підтримку використання вакцин для профілактики застуди у здорових людей відсутні, на відміну від вакцин проти грипу.

Фізичне навантаження

1a

Регулярне помірне фізичне навантаження може мати сприятливий ефект при профілактиці застудних захворювань.

Ехінацея

1a (-)

Докази того, що препарати, до складу яких входить ехінацея, мають сприятливу дію при лікуванні застуди відсутні, хоча деякі з них демонструють незначний ефект: результати індивідуальних профілактичних досліджень послідовно показують позитивні (якщо не значущі) тенденції, хоча потенційні ефекти мають сумнівну клінічну значимість.

Цинк

1a

Цинк, що вводиться у вигляді ацетату цинку або глюконату цинку, в дозі ≥ 75 мг/добу і приймається протягом 24 годин після появи симптомів, значно скорочує тривалість застуди. Для тих, хто розглядає можливість використання цинку, рекомендується застосовувати його в цій дозі протягом усього періоду наявності застудного захворювання. Що стосується профілактичного застосування цинку у вигляді добавки, в даний час неможливо дати обґрунтовану рекомендацію через нестачу даних.

Фітотерапія (крім ехінацеї)

1b

Деякі рослинні лікарські засоби, такі як BNO1016, екстракт евкаліпту та андрографісу волотистого SHA-10, мають значну дію на симптоми застуди без значних побічних ефектів. Відповідний систематичний огляд відсутній.

Фузафунгін

1a

Фузафунгін є ефективним засобом для лікування застуди, особливо при завчасному прийомі. Проте після використання фузафунгіну рідко, але зустрічаються серйозні алергічні реакції, включаючи бронхоспазм. З цієї причини даний препарат більше не випускається.

Методи лікування та рекомендації для дорослих з гострим поствірусним риносинуситом

Терапія

Рівень доказовості

Рекомендація GRADE

Антибіотики

1a (-)

Немає ніякої користі від призначення антибіотиків для лікування поствірусного ГРС у дорослих. Ці препарати не впливають на хід лікування або тривалість захворювання, але демонструють значні побічні ефекти. Ґрунтуючись на помірному рівні доказів і тому факті, що гострий поствірусний риносинусит є самообмежуваним захворюванням, координаційна група EPOS2020 рекомендує не використовувати антибіотики для лікування дорослих у цій ситуації.

Назальні кортикостероїди

1a

Назальні кортикостероїди ефективні при зменшенні загальної симптоматики у дорослих, які страждають на гострий поствірусний риносинусит. Однак, їх ефект досить невеликий. Назальні кортикостероїди не впливають на якість життя. Гострий поствірусний риносинусит є самообмежуваним захворюванням. Ґрунтуючись на помірній якості доказів та незначному ступені ефекту, координаційна група EPOS2020 рекомендує призначати назальні кортикостероїди тільки тоді, коли вважається за необхідне зменшити симптоми гострого поствірусного риносинуситу.

Системні кортикостероїди

1a

Системні кортикостероїди з антибіотиками або без них не мають позитивного ефекту на одужання через 7-14 днів. Існує невеликий, але істотний ефект системних кортикостероїдів у порівнянні з плацебо при болю в ділянці обличчя на 4-7-й день після початку лікування. Будь-які дослідження, де порівнюється застосування системних кортикостероїдів з назальними кортикостероїдами, відсутні. Якість доказів досить низька. Ґрунтуючись на доказах, кількості, необхідній для лікування, та потенційній шкоді від системних кортикостероїдів, координаційна група EPOS2020 рекомендує не використовувати системні кортикостероїди у пацієнтів, які страждають на гострий поствірусний риносинусит.

Деконгестанти (оральні/назальні)

1b

Назальні деконгестанти можуть бути ефективними у покращенні мукоциліарного кліренсу в гострій фазі захворювання. Дослідження, які оцінюють ефект щодо зникнення або зменшення симптомів поствірусного ГРС, не проводилися. На підставі відсутності клінічно значущих даних, координаційна група EPOS2020 не може рекомендувати застосування деконгестантів при гострому поствірусному риносинуситі.

Промивання носа сольовим розчином

1b

В одному невеликому дослідженні різниці між застосуванням назального спрею на основі сольових розчинів та відсутністю лікування виявлено не було. В одному невеликому дослідженні більший ефект на симптоми гнійної ринореї та стікання слизу з носоглотки був виявлений при багатооб’ємному, у порівнянні з малооб’ємним, полосканням сольовим розчином. Виходячи з дуже низької якості доказів, не може бути дано ніяких переконливих рекомендацій щодо промивання носа сольовим розчином, хоча, з теоретичної точки зору, промивання сольовим розчином може бути швидше корисним, аніж шкідливим.

Гомеопатія

1b

Ми знайшли одне дослідження, що оцінює ефект гомеопатії (Синфронтал), у якому демонструвалося значне зменшення симптомів і покращення рентгенографічних показників у порівнянні з плацебо. На підставі обмежених доказів, координаційна група EPOS2020 не може дати чітких рекомендацій щодо використання гомеопатичних засобів при гострому поствірусному риносинуситі.

Фітотерапія

1b

Деякі лікарські препарати рослинного походження, такі як таблетки BNO1016 та краплі з екстракту коренів пеларгонії очиткової (Pelargonium sidoides) і капсули Миртол (та з іншої ефірної олії), мають значний вплив на симптоми гострого поствірусного риносинуситу без значних побічних ефектів.

Методи лікування та рекомендації для дітей з гострим поствірусним риносинуситом

Терапія

Рівень доказовості

Рекомендація GRADE

Антибіотики

1a (-)

Використання антибіотиків у дітей з гострим поствірусним риносинуситом не пов'язане зі значним одужанням/значним покращенням стану здоров'я. Базуючись на помірному рівні доказів і тому факті, що гострий поствірусний риносинусит є самообмежуваним захворюванням, координаційна група EPOS2020 рекомендує не застосовувати антибіотики для лікування дітей у цій ситуації.

Назальні кортикостероїди

1a

Назальні кортикостероїди, очевидно, ефективні для зниження загальної симптоматики у дітей, які страждають від гострого поствірусного риносинуситу, поряд з (неефективними) антибіотиками. Гострий поствірусний риносинусит є самообмежуваним захворюванням. Спираючись на дуже низьку якість доказів, координаційна група EPOS2020 не рекомендує використовувати назальні кортикостероїди у дітей з гострим поствірусним риносинуситом.

Антигістамінні препарати

1b (-)

Є одне дослідження, в якому оцінювалися антигістамінні препарати в порівнянні з плацебо на додаток до (неефективних) антибіотиків у дітей з поствірусним ГРС, в результаті якого, в порівнянні з даним лікуванням, антигістамінні препарати не продемонстрували адитивного ефекту. Базуючись на дуже низькій якості доказів, координаційна група EPOS2020 не може рекомендувати застосування антигістамінних препаратів при гострому поствірусному риносинуситі.

Бактеріальні лізати

1b

Одне дослідження засвідчило позитивний ефект використання OM-85-BV щодо скорочення тривалості перебігу захворювання.

ГРС — гострий риносинусит; ЯЖ — якість життя.