Чи може мед полегшити симптоми кашлю та застуди?

Чи може мед полегшити симптоми кашлю та застуди?

Нещодавній огляд та мета-аналіз вчених, який з’явився в журналі BMJ Evidence-Based Medicine дає відповідь на питання, чи є мед ефективним засобом лікування кашлю та інших симптомів інфекцій верхніх дихальних шляхів.

Загалом, підсумовують автори, мед «перевершує звичайний засоби для поліпшення симптомів». Однак, зважаючи на те, що доказових даних небагато, залишається багато питань.

Інфекції верхніх дихальних шляхів (ІВДШ), включаючи застуду, дуже поширені в людській популяції. На думку вчених, які проводили дослідження, інфекції верхніх дихальних шляхів - це найчастіша причина призначення антибіотиків, однак більшість із них є вірусними, тому антибіотики безсилі. За оцінками, лише риновірус становить 80% усіх респіраторних інфекцій у пікові сезони.

В епоху антибіотикорезистентності, відсутність ефективних методів лікування респіраторних захворювань є актуальною проблемою. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає антибіотикорезистентність "однією з найбільших загроз світовому здоров'ю, продовольчій безпеці та розвитку на сьогоднішній день". З цієї причини існує гостра потреба в альтернативних підходах до цих та інших інфекцій.

Застуда - стан, який немає жодної загрози життю далеко не загрожує життю і правильне її лікування може перешкодити «пандемії антибіотикорезистентності»

Чи може мед бути альтернативою?

Під час застуди багато людей шукають розради в меді. Хоча це лікування популярне, наукових доказів його ефективності бракує, але систематичні огляди та мета-аналізи намагаються заповнити цю прогалину у дослідженнях.

Щоб дослідити лікувальні властивості меду, команда заглибилася в існуючі висновки. Вони відібрали відповідні дослідження, в яких брали участь люди будь-якого віку та в різних обставинах. Під час дослідження одна група приймала в якості лікування мед, інша будь-який інший препарат, наступна використовувала симптоматичне лікування і ще одна група пацієнтів приймала плацебо.

У дослідженні приймали участь пацієнти з симптомами гострої інфекції дихальних шляхів, включаючи кашель, застуду та грипоподібні захворювання, але виключаючи бронхіт та інші інфекції нижніх дихальних шляхів.

Мед працює?

Результати мета-аналізу загалом були позитивними, але аж ніяк не остаточними. Намагаючись оцінити результати порівнюючи групу людей, що приймала мед і групу, що вживала плацебо, автори пишуть: "Два з трьох досліджень, що порівнювали мед із плацебо, показали сприятливий ефект меду, але загалом ми не маємо вагомих доказових даних порівнянь меду з відповідними плацебо."

Однак, коли порівнювали групу, що приймала мед і ту, що використовувала лише симптоматичне лікування, результати були дещо чіткішими. На думку авторів, «Мед асоціювався із значно більшим зниженням загальної кількості симптомів, частоти кашлю та тяжкості кашлю».

Загалом, найяскравішим моментом цього аналізу є те, що стало зрозуміло, що потрібно проводити більше досліджень, перш ніж ми зможемо дійти висновку про мед та респіраторні захворювання.

Мед є загальнодоступним, натуральним та безпечним для більшості дорослих та дітей старше 1 року і якщо його використання зменшить кількість призначень антибіотиків, це було б суто перемогою.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-honey-relieve-cough-and-cold-symptoms#A-number-of-limitations