Сезон грипу: важливість щеплення від грипу

Сезон грипу: важливість щеплення від грипу

З наближенням сезону грипу, особливо під час пандемії COVID-19 вдвічі важливо знизити ризик зараження грипом. В звичайний рік сезон грипу триває з осені до ранньої весни. Тривалість і виразність епідемії можуть відрізнятись.

Безумовно, є люди, які можуть пережити сезон без грипу, проте потрібно бути готовими до того, що протягом декількох місяців щороку вас будуть оточувати люди, що чхають, кашляють, а також до самоізоляції і перевірки при появі будь-яких симптомів.

Заданими Центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC), грип вражає значну частину населення країни.

Симптоми грипу часто включають:

  • кашель
  • лихоманку
  • головний біль
  • біль у м’язах і тілі
  • біль у горлі
  • нежить и закладеність носу
  • втому

Прояви грипу можуть тримати вас прикутими до ліжка протягом тижня або навіть більше. Тому, щорічна вакцинація від грипу – найкращий засіб захисту від нього.

За думкою CDC, вірус грипу і вірус, що викликає COVID-19, будуть розповсюджуватись восени і зимою. Симптоми групу у багатьох випадках співпадають із симптомами COVID-19, тому у цьому році щеплення від грипу буду важливіша ніж будь-коли.

Як діє щеплення від грипу?

Вірус грипу міняється і адаптується щороку, тому він настільки широко розповсюджений і його важко уникнути. Щороку створюються і випускаються нові вакцини, щоб не відставати від цих швидких змін.

Перед кожним новим сезоном грипу експерти в області охорони здоров’я прогнозують, які штами грипу будуть найбільш розповсюджені. Віруси грипу А і В викликають сезонні епідемії. Вони використовують ці прогнози, щоб інформувати виробників про вироблення відповідних вакцин.

Щеплення від грипу змушує вашу імунну систему виробляти антитіла. В свою чергу, ці антитіла допомагають організму боротися зі штамами вірусу грипу, що присутні у вакцині.

Після щеплення від грипу ці антитіла повність розвиваються приблизно через 2 тижні.

Існує 2 варіанти щеплення від грипу, що захищають від різних штамів: трьохвалентна і чотирьохвалентна.

Трьохвалентна захищає від двох розповсюджених штамів А і одного штама В. Це вакцина з високими дозами.

Чотирьохвалентна вакцина призначена для захисту від 4 вірусів,що зазвичай циркулюють, 2 вірусів грипу А і 2 вірусів грипу В.

Кому не можна робити щеплення від грипу?

Деяким людям слід робити щеплення від грипу за медичними показами. ось чому важливо для усіх отримати колективний імунітет, щоб захистити їх. Проте, не робіть щеплення від грипу при наступних умовах:

  • погана попередня реакція. Якщо у вас у минулому була негативна реакція на щеплення від грипу, не слід її робити.
  • Алергія на яйця. Людям з важкою алергією на яйця слід уникати щеплення від грипу. Якщо у вас легка алергія, обсудіть щеплення із своїм сімейним лікарем.
  • Алергія на ртуть. Людям із алергією на ртуть також не слід робити щеплення. Деякі вакцини проти грипу містять сліди ртуті для її збереження.
  • Синдром Гийена-Барре (СГБ). Це - рідкісний побічний ефект, який може виникнути після щеплення проти грипу. Він включає тимчасовий параліч.
  • Лихоманка. Якщо у вас є температура в день вакцинації, вам слід почекати одужання.

Чи є побічні ефекти вакцини проти грипу?

Щеплення від грипу безпечне для більшості людей. дехто помилково вважає, що щеплення може викликати у них грип, проте заразитися грипом від щеплення неможливо.

Але, слід зазначити, що дехто може відчувати симптоми застуди протягом 24 годин після щеплення.

Можливі побічні реакції після щеплення від грипу:

  • субфебрильна температура
  • почервоніння навколо місця ін’єкції
  • озноб або головний біль

Ці симптоми можуть виникати внаслідок реакції на вакцину та утворення антитіл, які допоможуть запобігти хворобі. Симптоми, як правило, слабкі і проходять протягом 1-2 діб.

Щеплення від сезонного грипу ранньою осінню – єдиний досить надійний спосіб захистити себе від грипу, особливо коли COVID-19 все ще представляє загрозу. Безумовно, гарантії, що щеплення на 100 % зможе запобігти зараженню немає, проте дослідження показали, що щеплення може полегшити важкість симптомів грипу.

Джерело:

https://www.healthline.com/health/flu/importance-of-flu-shot#takeaway