Чому застуда та грип вражають взимку?

Чому застуда та грип вражають взимку?

Сезон застуди та грипу починає нагадувати про себе і ми, здається, не можемо уникнути кашлю та чхання. Але чому ми більше схильні до цих інфекцій у холодні місяці?

Вірусні інфекції, що викликають застуду чи грип можуть бути як незначними, так і такими, що завдають значної шкоди здоров’ю.

За даними центів з контролю та профілактики захворювань (CDC),застуда – основна причина того, що діти пропускають заняття у школі, а дорослі не виходять на роботу.

Незважаючи на те, що у більшості випадків застуда і грип проходять самостійно, щороку від грипу помирає від 290 000 до 650 000 людей у всьому світі.

Що вченим відомо про те, як різке зниження температури дає змогу вірусам розповсюджуватись і як краще запобігти застуді?

Застуда проти грипу

По-перше, важливо відрізняти застуду від грипу, оскільки віруси, що їх викликають ведуть себе по-різному.

В більшості випадків застуда проявляється трьома симптомами: біль у горлі, закладеність носу, кашель та чхання. Існує більше 200 видів вірусів, які можуть викликати застуду, але корона віруси та риновіруси, безумовно, є найбільш розповсюдженими винуватцями.

Чотири корона віруси людини викликають від 10 до 30% застудних захворювань у дорослих. Вони належать до того ж сімейства вірусів, що і SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

Цікаво, що близько чверті людей, інфікованих вірусом застуди взагалі не відчувають жодних симптомів. Грип розвивається через вірус грипу, який буває трьох різних видів: грип А, грип В і грип С.

Застуда і грип мають багато спільних симптомів, але зараження грипом може проявлятись високою температурою, болем у тілі, холодним потом. Це є гарна ознака, щоб відрізнити грип від застуди.

Як і у випадку із застудою, у великої кількості людей, що захворіли на грип, симптоми можуть бути зовсім незначні.

Тепер, коли ми знаємо різницю між застудою і грипом, ми розглянемо, коли ми найбільш вразливі для зараження.

Сезонні коливання

Центів з контролю та профілактики захворювань (CDC) уважно слідкує за розповсюдженням грипу. Він може виникати в будь-яку пору року, але в більшості випадків для нього характерний відносно прогнозує мий сезонний характер.

За даними CDC перші ознаки активності грипу зазвичай можна помітити приблизно в жовтні, а пік захворюваності співпадає із розпалом зими. Але в деякі роки спалахи грипу можуть тривати навіть до травня.

Піком активності грипу в сезони з 1982–1983 по 2017–2018 роки був лютий, за яким слідували грудень, січень і березень.

Відповідно до одного аналізу 2013 року, в регіонах з помірним кліматом у всьому світі спостерігаються аналогічні закономірності і головним фактором є низька температура та низька вологість.

В цих регіонах можуть бути спалахи грипу у дощові, вологі місяці або відносно постійний рівень захворюваності грипом протягом усього року.

Існує декілька теорій, починаючи від холоду, який впливає на поведінку вірусів і того, наскільки добре наша імунна система справляється з інфекціями, до проведення великої кількості часу у людним місцях і меншого впливу сонячного світла.

Холодне повітря впливає на нашу першу лінію оборони

Віруси застуди і грипу намагаються проникнути в наш організм через ніс, але носова оболонка має складні механізми захисту від мікроорганізмів. У носі постійно виділяється слиз, який постійно переміщується малесенькими волосинками-війками, що вистилають носові ходи. У цьому слизі затримуються віруси. Але холодне повітря охолоджує носові ходи і уповільнює виведення слизу. Як тільки вірус проникає через цей захисний механізм, імунна система бере на себе цей відповідальність за знешкодження противника. Фагоцити, що представляють собою спеціалізовані імунні клітини, поглинають і перетравлюють віруси. Але холодне повітря знижує і їх активність.

Вітамін D та інші міфи

Взимку рівні УФ-випромінювання набагато нижче, ніж влітку. Це безпосередньо впливає на те, скільки вітаміну D може виробляти наш організм.

Існують дані, що дозволяють припустити, що вітамін D бере участь в створенні протимікробної молекули, яка обмежує здатність вірусу грипу до реплікації в лабораторних дослідженнях.

Відповідно, дехто вважає, що прийом добавок вітаміну D в зимові місяці може допомогти запобігти грипу. Дійсно, клінічне дослідження 2010 року показало, що школярі, які щодня приймали вітамін D3, мали більш низький ризик зараження грипом А. Систематичний огляд прийшов до висновку, що вітамін D забезпечує захист від гострої респіраторної інфекції.

Однак на сьогоднішній день великомасштабних клінічних випробувань не проводилося, а розбіжності між окремими дослідженнями заважають вченим робити тверді висновки.

Ще один фактор, який може сприяти розвитку застуди і грипу в осінні і зимові місяці, полягає в тому, що ми проводимо більше часу в приміщенні, оскільки погода не сприяє прогулянкам.

Це може привести до двох наслідків: переповнення приміщення, що сприяє поширенню заражених вірусами крапель від людини до людини, і центрального опалення, що викликає зменшення вологості повітря, що, як ми вже бачили, пов'язане зі спалахами грипу.

Проте, вчені продовжують вивчати сезонні закономірності респіраторних інфекцій, щоб з'ясувати, як різні чинники можуть впливати на їх поширення.

Як запобігти зараженню вірусами і лікувати симптоми

Безумовно, шанс застудитися взимку дуже високий. Фактично, за оцінкою CDC, дорослі люди хворіють від двох до трьох застуд на рік.

Кращий спосіб захистити себе – це:

  • часто мити руки водою з милом
  • не торкатися очей, носу і рота
  • триматися подалі від людей, які мають ознаки хвороби

Якщо ви відчуваєте симптоми застуди, залишайтеся вдома та уникайте контактів з іншими людьми. Це правило також стосується грипу.

«Щеплення від грипу в 2020-2021 роках буде важливіше ніж будь-коли» - наголошують спеціалісти CDC.

Звернутися до лікаря слід, якщо виникнуть наступні симптоми:

  • утруднене дихання
  • постійний біль у грудях або животі
  • сильний м’язовий біль або слабкість
  • утруднене сечовипускання
  • відчуття внутрішнього жару
  • кашель
  • голово кружіння або сплутаність свідомості
  • погіршення симптомів уже існуючого хронічного захворювання

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320099#How-to-prevent-viruses-and-treat-symptoms