Чи стане з часом COVID-19 звичним сезонним захворюванням?

Чи стане з часом COVID-19 звичним сезонним захворюванням?

Протягом наступного десятиліття новий коронавірус, що є збудником коронавірусної інфекції COVID-19, цілком може стати лише невеликою неприємністю, спричиняючи не більше, ніж звичайний застудний кашель та тимчасову втрату нюху. Такий варіант розвитку подій передбачається математичними моделями, які беруть до уваги дані, отримані протягом поточної пандемії, про те, як імунітет нашого організму змінюється з часом.

Вчені моделюють можливі варіанти змін коронавірусної інфекції COVID-19 у майбутньому

Протягом наступного десятиліття новий коронавірус SARS-CoV-2, що спричинив нинішню пандемію, має всі шанси стати банальною сезонною інфекцією, для якої будуть характерні кашель і погіршення здатності розрізняти запахи. Учені з університету штату Юта (США), які прогнозують подібний розвиток подій, провели дослідження з використанням математичних моделей. Результати їхньої розвідки нещодавно були опубліковані у журналі Viruses.

«Результати математичного моделювання, яке ми провели, вказують на такий можливий варіант розвитку подій у майбутньому, який до цього часу ще практично ніким не розглядався», – пояснює Фред Адлер (Fred Adler), професор математики з університету Юти. «Протягом наступного десятиліття важкість перебігу коронавірусної інфекції COVID-19 цілком може помітно знизитись у міру того як людство стане все більше набувати популяційного імунітету».

Отримані вченими дані свідчать про те, що зміни у перебігу захворювання можуть бути зумовлені адаптацією нашої імунної відповіді, а не змінами самого вірусу. Адлер був керівником цього дослідження, у якому також брали участь Олександр Бімс (Alexander Beams), аспірант кафедри математики та відділу епідеміології університету штату Юта, і студентка цього ж університету Ребекка Бейтмен (Rebecca Bateman).

Фред Адлер також зазначає, що, хоча SARS-CoV-2 (коронавірус, що спричиняє хворобу COVID-19, для якої характерні важкий перебіг і досить висока смертність) наразі є найбільш відомим представником цієї групи вірусів, не слід забувати про те, що у людській популяції циркулюють й інші коронавіруси – і їх репутація є менш зловісною. Є докази того, що один з цих «родичів» SARS-CoV-2, що зазвичай викликають застудні захворювання, наприкінці XIX сторіччя раптом виявив більш небезпечні властивості і спричинив пандемію так званого «російського грипу», хвороби з дуже важким перебігом. Цей факт наштовхнув вчених з університету штату Юта на думку про те, що й небезпечність SARS-CoV-2 також може зменшитись з часом.

Для перевірки цієї гіпотези вони розробили математичні моделі, використовуючи реальні дані про реакцію людської імунної системи на інфекцію SARS-CoV-2, які були отримані під час нинішньої пандемії.

  • Вчені вважають, що відповідь організму на експозицію по коронавірусу SARS-CoV-2 є дозозалежною і визначає ступінь тяжкості перебігу захворювання.
    • Дослідники стверджують, що у людини, в організм якої потрапила відносно невелика кількість коронавірусів, скоріш за все, перебіг хвороби COVID-19 буде легким, і такий хворий виділятиме в навколишнє середовище незначну кількість вірусів.
    • На противагу цьому дорослі із значною експозицією по коронавірусу, ймовірно, матимуть важку форму хвороби і виділятимуть більшу кількість вірусів.
    • Використання захисних масок та дотримання вимог соціального дистанціювання зменшують дозу вірусів, що можуть потрапити в організм людини.
  • У дітей перебіг захворювання рідко буває важким.
  • Дорослі, які перенесли коронавірусну інфекцію COVID-19 або які були щеплені проти коронавірусу SARS-CoV-2, отримують захист від важкого перебігу хвороби.

Математичне моделювання декількох версій цих сценаріїв розвитку подій показало, що сукупна дія трьох механізмів створює таку ситуацію, коли у довгостроковій перспективі перебіг захворювання COVID-19 буде легким у все більшої кількості людей. Дослідники навіть вважають, що варто змінити термін для визначення цієї нової форми коронавірусної інфекції і пропонують абревіатуру УЛЩОСК – «усього лиш ще один сезонний коронавірус» (JASC – "Just Another Seasonal Coronavirus").

«На початку пандемії коронавірус виявився абсолютно новим і невідомим людству патогеном», – пояснює Адлер. «Наша імунна система не була готова до зустрічі з ним». Моделі показують, що протягом наступного десятиліття у міру того, як все більше дорослих будуть набувати часткового імунітету, чи то після перенесеної хвороби, чи завдяки вакцинації, важкі форми інфекції майже повністю зникнуть. Зрештою, єдиними людьми, які стануть піддаватися дії коронавірусу вперше, будуть діти – а вони, як вже зазначалось, природно менш схильні до важкої форми цього захворювання.

«Новим підходом тут є визнання конкуренції, яка відбувається між легкими та важкими формами COVID-19, і визначення того, який тип перебігу зможе зберігатися в довгостроковій перспективі», – коментує Бімс. «Ми показали, що легкі інфекції переможуть, якщо вони навчать нашу імунну систему боротися з важкими інфекціями».

Водночас варто зазначити, що ці математичні моделі не враховують всі потенційні чинники впливу на перебіг захворювання. Наприклад, якщо нові варіанти вірусів будуть здатні подолати частковий імунітет, у багатьох нових хворих перебіг COVID-19 може значно погіршитися. Крім того, прогнози засновані лише на ключових припущеннях моделі розвитку подій.

«Упродовж наступних етапів дослідження ми будемо порівнювати прогнози, розроблені на основі нашого моделювання, з найновішими даними про пандемію, щоб визначити напрямки її розвитку», – розповідає Адлер. «Чи буде такий розвиток спрямований на поліпшення ситуації, чи на її погіршення? Чи буде зростати відсоток випадків захворювання з легким перебігом? Ця інформація матиме великий вплив на ті рішення, які ми будемо приймати на рівні суспільства».

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210520174200.htm