Особливості застосування дихальних фільтрів у дихальних системах та їх вплив на безпеку пацієнтів

Особливості застосування дихальних фільтрів у дихальних системах та їх вплив на безпеку пацієнтів

Дихальний фільтр — важливий елемент процесу штучної вентиляції легенів або анестезії. Основне завдання цього елементу — очищення повітря, що надходить в органи дихання пацієнта, від інфекцій різного типу. У фільтрах застосовуються компоненти, які мінімізують ризик зараження та виконують ряд інших функцій — наприклад, зволожують повітря. Пацієнт, який перебуває на штучній вентиляції, не може дихати самостійно, відповідно, не може природним шляхом очищувати повітря, яке вдихає. Як раз це завдання і виконують дихальні фільтри.

Фільтри Intersurgical

Чому захист дихальних шляхів такий важливий

Під час реанімаційних заходів або операцій основним завданням анестезіолога, реаніматолога є забезпечення та підтримка проникності дихальних шляхів пацієнта. Від того, наскільки своєчасними та правильними були дії спеціалістів у критичних для пацієнта станах, часто залежить життя людини. Без підтримки та захисту дихальної системи та захисту дихальних шляхів неможливе виконання неінвазивної ШВЛ — а саме вона, найчастіше, є основним способом підтримки життя пацієнтів у критичних ситуаціях.

Сучасні дихальні фільтри — огляд та функції

Фільтр дихальний може бути вірусо-бактеріальним або тепловологообмінним. Функція, яку виконує фільтр дихальний вірусо-бактеріальний — це збереження вологи та тепла у дихальному контурі. Така функція вкрай важлива під час виконання довготривалих операцій, а також при довготривалій штучній вентиляції легенів, під час транспортування пацієнтів.

Газова суміш, яку зволожив та зігрів фільтр дихальний тепловологообмінний, запобігає таким процесам:

  • ушкодженню миготливого епітелію слизової оболонки дихальних шляхів;
  • порушенню дренажу мокротиння в просвіті бронхів;
  • розвитку обструкції бронхів;
  • ателектазу легенів.

Діючи у такий комплексний спосіб, бактеріально-вірусний фільтр знижує ризик можливих ускладнень.

Вірусо-бактеріальні фільтри не менш важливі. Завдяки їм можна уникнути частої стерилізації багаторазових дихальних контурів під час виконання анестезії. Якщо фільтр вчасно замінюється, у дихальний контур не потраплять інфекційні агенти. Таким чином, контур можна використовувати протягом операційного дня. До того ж вірусо-бактеріальний фільтр запобігає перехресному інфікуванню пацієнтів, які перебувають у палаті інтенсивної терапії.

Чому в дихальних системах застосовують фільтри

Основна причина застосування дихальних фільтрів — це зниження ризику перехресного інфікування та запобігання потраплянню у дихальну систему пацієнта бактеріальної флори, яка здійснює шкідливий вплив.

У здорової людини мікрофлора дихальних шляхів містить безліч бактерій: псевдомонади, стрептококи, дифтероїди, мораксели, трапляються також стафілококи, коринебактерії та інші. Рідше трапляються патогенні штами, наприклад, збудники кашлюка або менінгококи.

Якщо пацієнту з респіраторною інфекцією провести штучну вентиляцію легень, кількість інфекційних агентів у дихальній системі такої людини буде значно більша. Саме тому у лікарнях та реанімаційних відділеннях приділяють стільки уваги профілактиці перехресного інфікування.

Сучасні дихальні фільтри мають дуже високу ефективність при використанні їх у ролі бар’єра. Численні дослідження оцінюють ступінь бактеріальної та вірусної фільтрації фільтрів різних виробників як 99, 999% (як для механічних, так і для електростатичних продуктів).

Фільтри Intersurgical — сучасний продукт з оптимальним співвідношенням якості та ціни

Виробник Intersurgical є одним з найвідоміших у Європі постачальником дихальних та тепловологообмінних фільтрів.

В лінійці виробника представлені фільтри таких типів:

  • Filtra Guard (для використання у дихальних системах при анестезії та інтенсивній терапії для захисту пацієнта, персоналу лікарні та обладнання від можливого мікробного забруднення. Дифузор Flow підвищує продуктивність та оптимізує опір потоку);
  • Inter-Guard (для використання в дихальних системах в операційних та відділеннях інтенсивної терапії для захисту пацієнта, дихальної системи та обладнання);
  • Clear-Guard (для використання в дихальних та анестезіологічних системах для захисту пацієнта, персоналу лікарні та обладнання від потенційного мікробного забруднення);
  • Hydro-Guard (універсальний дихальний фільтр малого об'єму зі складчастою мембраною для використання в анестезії);
  • Flo-Guard (забезпечує поєднання характеристик фільтрації з низьким опором, ідеально підходить для використання як у лікарні, так і вдома);
  • Air-Guard (гідрофобний гофрований мембранний фільтр для захисту кисневих концентраторів та іншого дихального обладнання);
  • Pulmo-Protect (поєднує низький опір із фільтром високої бактеріальної та вірусної ефективності, розробленим спеціально для захисту пацієнта та обладнання під час тестів функції легень).

Світові виробники медичного обладнання постійно вдосконалюють технології, розробляють нові пристрої та продукти. Замовити фільтр Intersurgical будь-якого типу або уточнити можливість отримання товару під замовлення можна безпосередньо на сайті Vektormed. При необхідності можна отримати додаткову інформацію щодо інших категорій товарів.