Чи безпечно відвідувати заклади громадського харчування під час пандемії COVID-19?

Чи безпечно відвідувати заклади громадського харчування під час пандемії COVID-19?

Після періоду карантину, знудьгувавшись за спілкуванням, багато людей поспішають до ресторанів, кафе і барів, які щойно знову відкрилися, щоб насолодитися стравами, які вони не мали змоги приготувати удома протягом вимушеної самоізоляції. У той самий час на тлі нинішнього росту захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 і одночасного відновлення відвідуваності закладів громадського харчування до рівнів, які спостерігалися до початку пандемії, багато в кого виникає питання стосовно ризику інфікування COVID-19 під час відвідин ресторанів, кафе, барів тощо.

Келлі Міллер

23 червня, 2020 р.

Згідно з даними FDA (Управління з продовольства і медикаментів США) коронавірус SARS-CoV-2 не здатний поширюватися через їжу, хоча деякі бактерії і віруси мають таку властивість. Натомість збудник COVID-19 передається через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 при кашлі або чханні. Зараження коронавірусом також можливе під час розмови з інфікованою людиною.

У зв'язку з цим природно виникає питання: наскільки безпечним є перебування за столиком у ресторані?

«Ми вважаємо, що ризик зараження COVID-19 зростає пропоріцонально кількості і тривалості ваших контактів з іншими людьми і числу людей, з якими вам доводиться спілкуватися», – пояснює Грант Болдвін (Grant Baldwin), дипломований лікар, що очолює один з спеціальних підрозділів Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), який опікується проблемами нинішньої пандемії.

Зараз заклади громадського харчування докладають максимальних зусиль для відновлення своєї прибутковості.

У понеділок 22 червня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) зареєструвала найвищий показник добової захворюваності на COVID-19 з початку пандемії – більш ніж 183 000 нових випадків.

Перед тим, як іти до ресторану чи кафе

Перш ніж приймати рішення про безпечність сімейних відвідин закладу громадського харчування корисно знайти відповіді на наступні питання:

  • Чи є у вас або у ваших рідних підвищений ризик інфікування COVID-19? Підвищення такого ризику спостерігається з віком (у осіб, що мають більше 65 років), а також у осіб, що страждають на деякі хронічні захворювання.
  • Чи дотримуєтесь ви, ваші близькі і люди, з якими вам доведеться спілкуватись, правил щодо запобіганню інфікуванню COVID-19 – наприклад, використання захисних масок і часте миття рук?
  • Чи зможете ви дотримуватися рекомендованого соціального дистанціювання – не менш 1,8 м?
  • Під час відвідин ресторану чи кафе як часто вам доведеться накладати собі і іншим страви з загального блюда загальною ложкою або виделкою? Пам’ятайте, що під час пандемії ввічливість часто буває зовсім недоцільною. Краще уникати страв, які подаються на загальних блюдах, та використання столових приборів для загальних страв. Але якщо уникнути цього неможливо, слід поцікавитися тим, як часто і наскільки старанно персонал закладу миє і дезінфікує столові прибори і посуд перед черговим використанням.
  • Дізнайтесь, якою є ситуація з COVID-19 у населеному пункті і регіоні, де ви проживаєте. «Чим нижчий рівень захворюваності на COVID-19 у вашому місті, тим безпечнішим буде для вас похід у ресторан», – пояснює Болдвін.

Визначення ступеня потенційного ризику

Згідно з критеріями CDC можна визначити наступні ступені ризику інфікування збудником COVID-19 під час відвідин закладів громадського харчування:

  • Найнижчий ризик. У приміщенні закладу приймання їжі не відбувається. Страви доставляються клієнтам додому або клієнт сам забирає своє замовлення, щоб з’їсти страви вдома.
  • Більший ризик. Столики розташовані на майданчику на відкритому повітрі, кількість відвідувачів обмежена, столики розташовані на відстані не менше 1,8 м один від одного. Основні форми обслуговуванні клієнтів – страви на винос, доставка замовлених страв додому, видача замовлених страв клієнтам у автомобіль.
  • Підвищений ризик. Обслуговування клієнтів як на майданчику на відкритому повітрі, так і у приміщенні закладу. Кількість відвідувачів обмежена, столики розташовані на відстані не менше 1,8 м один від одного.
  • Найвищий ризик. Обслуговування у приміщенні закладу без обмеження/зменшення кількості відвідувачів і без збільшення відстані між столиками.

Перед візитом до закладу громадського харчування зателефонуйте у ресторан чи кафе не тільки для того, щоб зарезервувати столик, але й для того, щоб пересвідчитись у дотриманні персоналом правил профілактики COVID-19. Під час телефонної розмови запитайте, чи використовують офіціанти і інший персонал закладу маски і чи столики розміщені у відповідності до вимог з соціального дистанціювання. Заклади громадського харчування зобов’язані дотримуватись загальнонаціональних і місцевих правил щодо запобігання інфікуванню COVID-19, але власникам таких закладів дозволяється вносити певні зміни у правила, що обумовлене конкретними потребами даного населеного пункту.

Також під час телефонної розмови уточніть, чи можна зробити замовлення страв заздалегідь – так щоб вам не довелось чекати за столиком їх подавання. Завдяки цьому можна значно зменшити час перебування у ресторані чи кафе. Якщо ви приїдете до закладу на своєму авто, паркуйте його самостійно – не вдавайтесь до послуг парківника.

Правила поведінки під час перебування у ресторані

Тиха усамітнена вечеря за затишним столиком на двох дійсно може значно покращити настрій після вимушеного карантину у власній домівці. Але шумна вечірка з друзями – це зовсім інша справа, бо вона гарантовано підвищує ризик інфікування будь-якими патогенами, включаючи коронавірус. Під час вечірки з декількома учасниками зростає імовірність контактів рук, а наявність на столі декількох великих загальних тарілок із стравами підвищує ризик забруднення патогенами поверхні.

Для зниження ризику зараження COVID-19 під час відвідин ресторану рекомендовано дотримуватись декількох правил:

  • Не виходьте взагалі з дому, якщо у вас є симптоми хвороби.
  • Перебувати у ресторані чи кафе, слід у масці, яку можна знімати лише на час приймання їжі. Це правило стосується як перебування у приміщенні, так на відкритих майданчиків.
  • Необхідно дотримуватись дистанції не менш ніж 1,8 м з особами, які не є членами вашої родини. Не забувайте про соціальне дистанціювання при вході до закладу, при виході з нього, а також перебуваючи у місцях загального користування.
  • Уникайте «фуршетної» форми обслуговування (самообслуговування типу «шведський стіл»). Не користуйтесь автоматами для продажу напоїв і питними фонтанчиками. У таких місцях часто бувають скупчення людей, що підвищує ризик контакту із носієм коронавірусу.
  • Зведіть до мінімуму контакти з предметами загального користування, як-от: загальний посуд, кнопки, сенсорні екрани.
  • Перш ніж користуватися туалетом, пересвідчіться в тому, що в ньому є мило, паперові рушники, а також антисептик для рук з вмістом етилового спирту не менш ніж 60%. Завжди старанно мийте руки після відвідин туалету.

Ви готові зробити замовлення? Але перед цим пересвідчіться у тому, що в закладі є в наявності наступні речі і персонал дотримується наступних правил:

  • Столик з антисептиком для рук при вході. У деяких закладах практикують дистанційне вимірювання температури. Персонал ресторану може звернутися до вас з проханням надягнути захисну маску під час перебування у закладі.
  • Зменшена кількість відвідувачів і розміщення столиків на відстані не менш ніж 1,8 м один від одного. Заклади громадського харчування повинні дотримуватись офіційно встановлених правил профілактики, включаючи соціальне дистанціювання.
  • Поверхня стола повинна бути без тарілок і столових приборів. Ножі, виделки, ложки, серветки, посуд подаються тільки після того, як ви сядете за столик.
  • Меню (у друкованому або електронному вигляді) видається тільки після прибуття відвідувачів.
  • На столику не повинні бути сільнички, перечниці, посудини з оцтом чи олією. Приправи видаються офіціантом на вимогу клієнта.
  • Не дозволяється присутність на столику кухонного начиння для приготування соків фреш чи соусів.
  • Не дозволяється присутність на столику зубочисток, жувальної гумки, цукерок, закусок. Персонал забезпечить вас цими речами на вашу вимогу після приймання їжі.
  • Двері у закладі повинні бути облаштовані так, щоб виключити прямий контакт з руками відвідувачів; у залі чи на відкритому майданчику повинні бути урни для сміття.
  • Якщо відвідувач хоче забрати з собою залишки страв, контейнери для такої їжі він заповнює сам – без участі персоналу.

Після закінчення трапези

Найбільш ефективний метод запобігання розповсюдженню коронавірусу чи будь-якого патогену – часте і старанне миття рук. Після того, як ви завершили обід чи вечерю у ресторані, а також після повернення додому, слід вимити руки з милом протягом не менш як 20 секунд. Можна також використовувати антисептик для рук з вмістом етилового спирту не нижче 60%.

Джерело:

https://www.webmd.com/lung/news/20200623/is-it-safe-to-go-out-to-eat