Важкий перебіг COVID-19 підвищує ризик розвитку серцевих захворювань у 10 разів

Важкий перебіг COVID-19 підвищує ризик розвитку серцевих захворювань у 10 разів

Лікарі вже давно помітили зв'язок між важкими формами коронавірусної інфекції COVID-19 і серцевими захворюваннями, а нове дослідження допомагає кількісно оцінити масштаби проблеми.

Дослідження за участю сотень госпіталізованих пацієнтів показало, що зупинка серця і порушення серцевого ритму зустрічаються в 10 разів частіше у пацієнтів з COVID-19, які потребують інтенсивної терапії, ніж серед інших госпіталізованих пацієнтів з коронавірусною інфекцією COVID-19.

Незрозуміло, чому такий ризик настільки високий у пацієнтів, госпіталізованих у відділення інтенсивної терапії, але, швидше за все, він пов'язаний зі наслідками тяжкого перебігу хвороби, а не з прямим впливом нового коронавірусу на серце, вважає старший автор дослідження доктор Раджат Део. Він є фахівцем з електрофізіології серця і обіймає посаду доцента серцево-судинної медицини у Медичній школі Пенсільванського університету.

«Позасерцеві причини, такі як системна інфекція, запалення і власне сама хвороба, швидше за все, більше сприяють зупинці серця і виникненню аритмії, ніж пошкоджені коронавірусом SARS-CoV-2 або інфіковані ним клітини серця», – стверджує Део в прес-релізі університету.

Кардіолог, не пов'язаний з новим дослідженням, згоден з цією точкою зору.

«Ми знаємо, що у пацієнтів в критичному стані з COVID-19 спостерігається те, що ми називаємо системною запальною відповіддю, яка викликає так звану “цитокінову бурю”», – вважає доктор Сатджіт Бхусрі з лікарні Ленокс Хілл в Нью-Йорку. «Ця масивна імунна відповідь, а не сам вірус, мабуть, і є причиною збільшення порушень серцевого ритму».

Нове дослідження включало 700 пацієнтів з COVID-19, середній вік 50 років, які були госпіталізовані в лікарню Пенсільванського університету з початку березня до середини травня. Більше 70% пацієнтів були чорношкірими.

В цілому, дев'ять пацієнтів перенесли зупинку серця; у 25 хворих розвинулося порушення серцевого ритму, відоме як миготлива аритмія; у дев'яти були клінічно значущі брадіарітмії (уповільнені серцеві ритми); і у 10 спостерігалася нестійка шлуночкова тахікардія – прискорене серцебиття, яке саме по собі припинялося протягом 30 секунд.

З пацієнтів в дослідженні, близько 11% були госпіталізовані в відділення інтенсивної терапії (ВІТ). Випадки зупинки серця спостерігалися виключно серед пацієнтів у ВІТ, згідно з даними, опублікованими 22 червня в журналі Heart Rhythm.

Все це перегукується з більш ранніми дослідженнями, в яких повідомлялося, що у всіх пацієнтів з COVID-19, навіть відносно молодих, спостерігається високий ризик розвитку порушень серцевого ритму.

«Заради кращого захисту і лікування пацієнтів з COVID-19, для нас дуже важливо поліпшити наше розуміння того, як захворювання впливає на різні органи і системи в нашому організмі, включаючи виникнення порушень серцевого ритму», – вважає Део.

Доктор Лоуренс Епштейн є системним директором електрофізіології в некомерційній інтегрованій мережі охорони здоров'я Northwell Health в місті Манхассет, штат Нью-Йорк. Ознайомившись із новими даними, він дійшов висновку про те, що висока частота серцевих аритмій при COVID-19 «не є дивиною, враховуючи тяжкість захворювання у багатьох госпіталізованих пацієнтів з COVID-19».

А як щодо довгострокових наслідків для тих пацієнтів, що одужали?

«Необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи має виникнення серцевої аритмії віддалені ефекти для здоров'я пацієнтів, які були госпіталізовані з приводу COVID-19», – коментує Део. «Крім того, також важливо, щоб ми якомога швидше почали дослідження для визначення найбільш ефективних і безпечних стратегій довгострокової антикоагуляційної терапії та керування серцевим ритмом в цій популяції».

Джерело:

https://www.webmd.com/lung/news/20200623/severe-covid-ups-odds-for-heart-conditions-10-fold#1