Необхідне матеріальне оснащення на етапах невідкладної допомоги дітям

Необхідне матеріальне оснащення на етапах невідкладної допомоги дітям

Рекомендації з матеріального забезпечення, що публікуються в різних підручниках з невідкладної допомоги в педіатрії, визначені ще наказом МОЗ СРСР № 40 від 20.05.1988 р., (додаток № 11) й іншими листами.

Загальна інформація

В.І. Снісарь

Не можна проводити відповідну невідкладну допомогу дітям, якщо немає необхідного устаткування, інструментарію і матеріалів.

Медичні працівники в максимально короткий термін повинні оцінити ситуацію, прийняти рішення і забезпечити його реалізацію, тому при невідкладних ситуаціях доцільно використовувати єдині і стереотипні методи, що досягається алгоритмізацією лікувально-діагностичного процесу.

Обов’язковий набір медикаментів, перев’язувального матеріалу і медичного інструментарію для надання невідкладної допомоги дітям

Протокол надання невідкладної допомоги при тому чи іншому стані – це інструкція про послідовність і обсяг лікувально-діагностичних заходів. Вона чітко визначає дії лікаря і дозволяє проводити лікувальний процес у повному обсязі, окремі елементи якого в іншому разі можуть бути упущені внаслідок екстреної ситуації чи недостатньої кваліфікації лікаря.

У палаті інтенсивної терапії дитячого стаціонару районної, міської лікарні запас медикаментів збільшується залежно від кількості ліжок.

З додаткового устаткування необхідно мати:

  1. Центральне розведення чи балон з киснем.
  2. Електричний аспіратор з набором катетерів.
  3. Наркозний апарат.
  4. Шафу з табельним набором медикаментів, інфузійних середовищ і систем для разового застосування, предметів індивідуального догляду.
  5. Комплект устаткування для проведення інгаляційної терапії (небулайзер).
  6. Набір для інтубації трахеї.
  7. Набір для пункції і катетеризації центральних і периферичних вен.