Профілактика випадіння волосся

Профілактика випадіння волосся

Багато людей завдають своєму волоссю колосальний стрес: фен, гарячі бігуді, фарба для волосся, перманент, щільні коси та засоби для випрямлення волосся, а також косметика, переповнена хімічними речовинами. Все це може викликати сухість, ламкість і витончення волосся.

Щоб запобігти пошкодженню волосся, яке може спричинити його випадіння, дотримуйтесь наступних порад по догляду:

Будьте природними:

Залиште волоссю природний колір і текстуру. Якщо це не варіант для вас, дайте волоссю час на відновлення між фарбуваннями та хімічними процедурами. Не заплітайте волосся у тугі коси.

Вибирайте продукти за доглядом з розумом:

Використовуйте базовий шампунь, розроблений для вашого типу волосся. Створюючи локони, вибирайте засоби з меншою шкодою, наприклад, м'які бігуді-папільйотки. Доглядайте за волоссям з допомогою помірно жорсткої щітки з натуральною щетиною, яка більш дбайлива для волосся.

Правильно розчісуйте волосся:

Правильне розчісування волосся дуже важлива складова догляду. Використовуючи правильно підібрану щітку акуратно починайте розчісування, починаючи від шкіри голови і до кінчиків волосся. Якщо ви розчісуєте мокре волосся, пам’ятайте, що для нього найкраще використовувати гребінець з широкими зубчиками.

Що негативно впливає на стан волосся?

Вживання лікарських препаратів, хвороби, інфекції чи вплив хімічних речовин - все це може зупинити правильне формування волосся і призвести до його втрати.

Хоча випадіння волосся може здатися більш помітною проблемою у чоловіків, жінки майже так само схильні до випадіння і витончення волосся. Більшість жінок помічають це після 50 років, але це може статися в будь-якому віці та з різних причин.

Шлях до росту волосся

Загалом є 3 цикли росту волосся: анаген (активна фаза росту), катаген (стадія відпочинку), телоген (фаза регресії волосяного фолікулу.) Близько 90% волосся на голові знаходяться в анагені, яка триває від 2 до 8 років. Катаген або фаза відпочинку. зазвичай триває 2-3 тижні, а під час циклу телогена, що триває від 2 до 4 місяців, волосся відпочиває.

За даними Американської академії дерматології, у більшості людей щоденно випадає від 50 до 100 волосин, а у дні миття голови їх кількість може сягати до 250. Проте уникати миття голови, щоб зберегти волосся не потрібно, оскільки воно все одно випаде.

Для тих, хто не планує щодня рахувати волосся, що випало є способи дізнатися, коли волосся стоншується чи випадає понад норму. Зранку після пробудження зверніть увагу на подушку, або на свій гребінець після розчісування. Якщо волосся випадає понад норму, це важко буде не помітити.

Також є інші візуальні підказки на які жінки можуть звернути увагу. Якщо у чоловіків спостерігається тенденція до випадання волосся в районі лоба та маківки, то жінки помічають зменшення кількості волосся у верхній третині або половині шкіри голови. Жінки можуть помічати як лобна частина стає ширшою, або як через волосся проглядається шкіра голови. Особливо це помітно, якщо прибрати волосся назад.

Проблема в генах?

За рекомендаціями дерматологів Американської асоціації дерматології, в першу чергу необхідно переконатись, що причина випадіння не аутоімунне захворювання і не проблеми із щитовидною залозою. Далі варто уважно подивитись і послухати пацієнтку, розпитати, як виглядає її мама, бабця, чи є в них таке саме чи більше випадіння волосся.

Також за допомогою збільшення шкіри голови можна визначити чи відрізняються волосяні фолікули за розміром. Це характерна ознака облисіння за жіночим типом або андрогенної алопеції. За даними Американської асоціації дерматології – це спадкове захворювання і найрозповсюдженіший вид випадіння волосся, яке зустрічається,приблизно, у 50% жінок.

Як правило, кожного разу, коли випадає нормальний волосяний фолікул його повинен замінити фолікул такого ж розміру, але у жінок з облисінням за жіночим типом, нове волосся стає тоншим і тоншим. Волосяні фолікули скорочуються і в результаті взагалі перестають рости.

Медичні і інші стани

Якщо волосяні фолікули мають однаковий розмір або якщо випадіння волосся стається раптово, це може бути викликано не тільки спадковою схильністю, а й іншими причинами і певними захворюваннями.

Існує широкий спектр захворювань, які можуть спричинити випадіння волосся, серед яких найпоширенішими є розлади щитовидної залози та анемія. Інші включають аутоімунні захворювання, синдром полікістозу яєчників (СПКЯ) та шкірні захворювання, такі як псоріаз та себорейний дерматит.

Інші причини випадіння волосся включають сильний стрес; фізичні травми, хірургічне втручання; різка втрата ваги за короткий проміжок часу; надмірний прийом вітаміну А. Слід зазначити, що випадання волосся може статися через декілька тижнів або навіть шість місяців після впливу будь-якого з цих факторів.

На щастя, практично у всіх випадках випадінню можна зарадити. Інколи достатньо тільки зміни харчування і режиму дня, інколи необхідно поміняти принципи догляду, а в деяких випадках необхідне застосування медикаментозного лікування.

Джерело:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/understanding-hair-loss-prevention