11 способів для зняття стресу

11 способів для зняття стресу

Використання засобів для зняття стресу може допомогти вирішенню повсякденних життєвих проблем. Деякі можуть навіть полегшити життя з тривогою, депресією чи іншими проблемами психічного здоров’я.

Однак засоби для зняття стресу не є підходящою заміною належної психіатричної допомоги. Вони можуть бути важливою частиною самодопомоги, але якщо у людини є занепокоєння щодо стану психічного здоров’я, важливо звернутися за допомогою до фахівця.

Деякі засоби для зняття стресу ідеально підходять для використання вдома, а інші можуть бути кращими для використання на роботі.

У цій статті буде розглянуто 11 видів засобів для зняття стресу, які людина може спробувати. Також ми звернемо увагу, що потрібно робити, якщо стрес стає некерованим.

Як працюють засоби для зняття стресу?

Правильні засоби для зняття стресу спонукають людину ретельно піклуватися про себе. Це може допомогти заспокоїти тривогу і полегшити депресію.

Згідно з одним дослідженням, зміна способу життя може покращити психічне здоров’я - і одна з найефективніших змін, яку може зробити людина, - це зосередитись більше на догляді за собою. Це може допомогти почувати себе краще і ліпше справлятися з широким кругом проблем.

Продукти для зняття стресу на роботі

Деякі засоби для зняття стресу можуть бути корисними в робочих умовах. До них належать:

Фіджет-спінери

Фіджет-спінери - це популярний інструмент ерготерапії для полегшення занепокоєння. Вони особливо корисні для дітей з розладом уваги, гіперактивністю, аутизмом і тривожними розладами.

Тим не менш, батькам та вихователям слід бути обережними, дозволяючи своїм дітям брати спінери до школи. Одне дослідження 2020 року показало, що діти мали гірші результати при 5-хвилинному тестуванні з математики, коли мали доступ до спінера. Однак дослідники відзначають, що якщо діти пройдуть більше тестів із фіджет-спінери, негативні результати тесту можуть зменшитися.

Люди, зацікавлені у використанні фіджет-спінерів, повинні зважити ризики та вигоди, а потім оцінити, наскільки ці предмети працюють у їхньому власному житті.

Деякі можуть відчути значне полегшення, тоді як інші можуть виявити, що пристрої відволікають увагу від важливих завдань.

Навушники з шумопоглинанням

Навколишній шум може викликати, навіть коли людина свідомо не помічає звуків. Наприклад, звуки галасливого офісу, дорожнього руху та крики дітей можуть відволікати людину та ускладнювати хвилину спокою.

Навушники з шумопоглинанням приглушають ці звуки, тому людина зможе насолоджуватися тихішим середовищем або музикою на свій вибір.

Сині світлозахисні окуляри

Такі пристрої, як смартфони та ноутбуки, випромінюють синє світло, яке може напружувати очі.

Згідно з дослідженням, проведеним у Міжнародному ендокринологічному журналі, синє світло може також порушити природні циркадні ритми людини, впливаючи на сон і спричиняючи підвищення рівня гормону стресу кортизолу.

Деякі окуляри блокують синє світло, не впливаючи на зір. Людина може носити їх під час роботи на своєму ноутбуці чи іншому пристрої.

Як і звичайні окуляри, блакитні окуляри, що блокують світло, мають багато стилів оправи.

Засоби для зняття стресу для дому

У людей також є безліч варіантів засобів для зняття стресу в домашніх умовах. Наприклад, людина може спробувати:

Ковдри з обтяженням

Ковдри з обтяженням забезпечують м’який тиск і створюють затишну, схожу на кокон обстановку, де людина може спати або розслабитися. Колись лікарі рекомендували їх використовувати для дітей з аутизмом.

Ряд досліджень свідчить, що обтяжені ковдри можуть допомогти заспокоїти тривогу, пов’язану з аутизмом. Дослідження 2014 року показало, що діти з аутизмом та їх батьки віддавали перевагу використанню обтяжених ковдр перед сном. Такі ковдри також можуть підтримувати психічне здоров'я дорослих. Огляд 2020 року показав, що ці продукти можуть полегшити тривогу в певних умовах.

Вага ковдри також варіюється. Людям з більшою масою тіла потрібні важчі ковдри. Більшість рекомендацій рекомендують використовувати ковдру, яка становить близько 10% маси тіла людини.

Дифузори для аромотерапії

Доказів того, що ароматерапія полегшує стрес, дуже мало. Наприклад, в одному систематичному огляді 2014 року було виявлено деякі докази користі ароматерапії для зняття стресу, але всі дослідження мали високий ризик упередженості.

Люди, які обирають ароматерапію, можуть виявити, що певні аромати, такі як лаванда, допомагають полегшити їхнє занепокоєння. Інші можуть віддати перевагу поєднанням ароматів або ароматів, які викликають приємні спогади.

Масажні пристрої

Масаж може допомогти людині почуватися більш розслаблено. Це також може полегшити м’язовий біль і напругу.

Пристрої для пасивного масажу дозволяють людині робити масаж під час роботи, читання або відпочинку. Деякі пристрої можуть фокусувати увагу на певних областях, наприклад, на шиї та плечах, а інші - на всій спині.

Дорослі книжки-розмальовки

Дорослі книжки-розмальовки можуть запропонувати медитативну креативність, яка знімає стрес. Попередні дослідження показують, що вони можуть полегшити деякі симптоми депресії та тривоги.

Немає "правильного" способу забарвлення. Люди повинні обирати кольори, які вважають заспокійливими. Хорошим варіантом є книжки-розмальовки і достатньо складні, щоб зайняти розум, і досить легкі, щоб запобігти стресу та розчаруванню.

Сонячні лампи

Сонячні лампи пропонують природне ультрафіолетове випромінення, коли людина не може вийти на вулицю або не хоче.

На думку Національного інституту психічного здоров’я, світлотерапія може бути особливо корисною для тих, хто має сезонні афективні розлади. Це сезонна форма депресії, яка, на думку багатьох лікарів, трапляється через зменшення впливу природного світла. Деякі сонячні світильники можуть стояти окремо, інші - досить маленькі, щоб поміститися на столі.

Ведення щоденнику

Деякі люди вважають, що ведення щоденника покращує їхню пам’ять на щоденні події, допомагає їм вирішувати проблеми або пропонує вихід для своїх емоцій.

Спробуйте виділити лише 15 хвилин в день для ведення журналу, або спробуйте вести журнал подяк, щоб реєструвати позитивні події за день.

Планувальники

Відстеження списків справ, термінів, зобов’язань та рахунків може бути виснажливим. Однак людина може звільнити простір у мозку для інших речей, плануючи кожен день заздалегідь.

Єдиний стиль планування не підходить для всіх, тому розгляньте систему, яка дає уяву творчості.

Гелеві маски

Гелева маска може допомогти людині розслабитися. До цього маску слід помістити в морозильну камеру для охолодження, яке полегшує напругу та набряк обличчя. При необхідності трохи розігрійте її, щоб отримати м’яке заспокійливе відчуття на обличчі.

Коли слід звертатися до лікаря

Стратегії самодопомоги безумовно дуже важливі, але вони не є заміною професійної допомоги, якщо у ній є необхідність.

Людина повинна звернутися до фахівця з психічного здоров’я, якщо:

Наявні симптоми депресії, тривоги, травми або компульсивної поведінки, і ви не помічаєте позитивної динаміки.

Виникають думки про самогубство чи заподіяння собі шкоди.

Близька людина переживає травматичну подію або проявляє симптоми депресії або тривоги.

Ліки призначені лікарем викликають значні побічні ефекти або не надають полегшення.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/stress-relief-products#when-to-see-a-doctor