Діти на віддаленому навчанні? Як правильно організувати навчальний процес для себе і дитини? Поради від педагога для батьків

Діти на віддаленому навчанні? Як правильно організувати навчальний процес для себе і дитини? Поради від педагога для батьків

Вже рік ми живемо в умовах епідемії COVID-19. Обмеження і дистанційне навчання стало нормою для більшості батьків і дітей. Проблем, пов’язаних з таким форматом навчання, очевидно стало більше.

Суттєво зросло навчальне навантаження з усіх предметів. Діти отримують вдвічі більше домашніх завдань і величезний пласт матеріалу для самостійного вивчення. При цього якість викладання залишає бажати кращого. Вчителі коротко і поверхнево викладають нові теми. Учні ж не настільки сконцентровані, як у школі. Їх постійно відволікає домашня обстановка, ґаджети, спокуса відволіктися на декілька хвилин від уроку і подивитися щось в Інтернеті.

Під час занять можуть виникнути технічні несправності. Через них школяр може пропустити кілька уроків і серйозно відстати. Батьки більше турбуються і переживають за дітей, оскільки не впевнені у їхній самостійності. За дітьми молодших класів потрібно постійно стежити, контролювати їхню посидючість. Батьки зобов’язані більше уваги приділяти проблемам із навчанням і допомагати своїм дітям.

Далеко не у всіх є на це час і можливості. У більшості випадків мами і тата просто не знають, як це правильно зробити. Як допомогти в цій ситуації дітям і батькам розкриємо далі у статті.

Що корисного можуть зробити батьки для своїх дітей в умовах віддаленого навчання?

Дистанційне навчання – вимушений захід, спричинений пандемією COVID-19. Як би ця система не дратувала, вона ефективна для захисту здоров’я дітей. З іншого боку, вона завдає батькам чимало клопотів.

Діти постійно знаходяться вдома, що ставить батьків перед необхідністю постійного контролю. Необхідно допомагати дітям в організації навчального процесу і брати безпосередню участь в самому навчанні. Батькам учнів початкової школи слід пильно стежити за технічними моментами і налаштовувати дитину, щоб вона не відволікалася. До того ж постійні домашні завдання викликають у дітей та батьків додатковий стрес. Адже у більшості випадків їх виконання лягає на плечі батьків.

Віддалене навчання може стати способом привчити дитину до організованості, правильного використання часу і відповідальності. Але спочатку доведеться навчити цьому дитину і показати переваги такого навчання та самоорганізації. Перш за все батьки змушені провести з дитиною декілька серйозних бесід про дорослість, відповідальність і обдумане ставлення до навчального процесу.

Поясніть дитині, що час – величина обмежена, і вона потребує безперервного контролю. Навчання, дозвілля, прогулянки на свіжому повітрі і прибирання необхідні самій дитині. Щоб обов’язки не накопичувались і не обтяжували дітей, важливо правильно спланувати свій час і розрахувати сили на всі завдання і справи. Аби ефективно допомогти учневі, батьки мають зробити наступні кроки:

  • Якісно облаштуйте робоче місце школяра. Пам’ятайте про медичні вимоги щодо розташування монітора, освітлення, висоти стола і стільця.
  • Складіть разом з дитиною робочий графік на кожен день. Врахуйте, що можна по черзі виконувати домашні завдання протягом 30 хвилин з перервами на відпочинок у 10 хвилин. Так школярам не доведеться витрачати на домашку багато часу і одночасно сидіти в соцмережах, що вони часто роблять.
  • Дозволяйте дитині працювати над завданнями на свіжому повітрі.
  • Не перевантажуйте дітей і всіляко нагороджуйте їх за успіхи і старання.

Як потрібно обговорювати з дитиною важливість старанного навчання і самоорганізованості?

Дітям складно висиджувати години перед екраном, дотримуючись при цьому дисципліни. Навчання онлайн передбачає великий об’єм матеріалу, який дітям доводиться опрацьовувати і вивчати самостійно. Вдома особливо важко змусити себе працювати, адже довкола стільки способів зайнятися чимось цікавішим. Не варто звинувачувати дитину, але потрібно наполегливо і послідовно виховувати в ній відповідальність та показати важливість навчання у 21-му столітті.

Інтелект і тайм-менеджмент – необхідні інструменти успіху 21-го століття. Професійний розвиток вимагає не тільки знання конкретних наук, а й наявність так званих універсальних якостей soft skills. Найбільше заробляють програмісти, засновники і керівники великих компаній. Проте кар’єрне зростання і заробіток у кожній сфері неможливий без знань, освіти, величезного практичного досвіду і уважного вивчення усіх нюансів своєї галузі. Важливо чесно обговорити з дитиною процес навчання і виробити певну стратегію.

Проводячи бесіди з дітьми, батькам варто звертати увагу на наступні питання:

  • пріоритетність предметів і визначеність з майбутньою професією або напрямом діяльності
  • правильний розподіл часу на першочергові та другорядні предмети і дозвілля
  • розвантаження дитини за допомогою прогулянок на свіжому повітрі та фізичної активності
  • приділення уваги розв’язанню прикладних задач, пошуку та аналізу рішень з потрібних предметів
  • звернення за допомогою до професійного репетитора при необхідності

Як репетитор допоможе дитині швидше та ефективніше підвищити успішність?

Забезпечте своїм дітям якісну освіту! Вони заслуговують на успішну професійну реалізацію та кар’єру! Але досягти цього без отримання хороших знань ще в школі неможливо. Якщо є найменша потреба, краще підшукати дитині досвідченого репетитора.

Підібрати педагога з належними професійними якостями допоможе сайт «Букі». Тут представлені репетитори з усіх шкільних предметів, а також додаткових наук, університетських курсів. Наприклад, викладач з мистецтвознавства, живопису, креслення, програмування, графічного дизайну, сольфеджіо. З допомогою репетиторів «Букі» можна також вивчити будь-яку екзотичну мову, скажімо, в’єтнамську, гінді, японську.

Потрібного спеціаліста підібрати нескладно. Для цього необхідно вказати своє місто і предмет на головній сторінці. Далі слід перейти до загального каталогу анкет і скористатися пошуковими фільтрами. Вони дозволяють встановити більш точні критерії пошуку: рівень викладання, місце і формат проведення занять, цінові межі і спосіб сортування анкет. Так можна легко і швидко знайти учителя, який вам сподобається, і надіслати йому заявку.

Репетитор допоможе підтягти складні теми і усунути прогалини в знаннях, зрозуміти теорію і застосовувати її на практиці, без проблем розв’язувати прикладні задачі. В усякому разі успішність та оцінки дитини мають покращитися. Заняття з репетитором відзначаються особливими перевагами:

  • індивідуальним підходом до кожного учня
  • адаптацією навчальної програми до запитів учня
  • застосуванням інноваційних методів викладання
  • напрацюванням корисних якостей і професійних навичок
  • постійною увагою та контролем з боку професіонала

Статтю написала Людмила М. учитель та репетитор математики

Анкети репетиторів із фото та відгуками це Букі: https://buki.com.ua/