Міфи про старіння

Міфи про старіння

Безумовно, що старіння неминуче і, для деяких людей навіть лячно про це думати і не дивно, адже цей період життя оповитий багатьма міфами. Близько 300 000 поколінь тому людський вид відокремився від стародавнього предка, якого ми поділяємо з шимпанзе. З тих пір тривалість життя людини значно збільшилась.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), «між 2000 та 2050 роками частка населення світу старше 60 років подвоїться з приблизно 11% до 22%». Беручи до уваги ці факти, спростування багатьох міфів, пов'язаних зі старінням, здається більш актуальним, ніж будь-коли в нашій еволюційній історії. Отже, на черзі спростування найрозповсюдженіших міфів попереду.

1. Фізичне безсилля неминуче

Це не зовсім неправда. Безумовно, з віком людина фізично починає почувати себе гірше, проте фізичне погіршення не повинно бути повним, і його можна уповільнити. Як пояснює ВООЗ, «Збільшення фізичної активності та поліпшення дієти можуть ефективно впоратися з багатьма проблемами, які часто пов’язані зі старістю». Ці проблеми включають зниження сили, збільшення жирових відкладень, високий кров'яний тиск і зменшення щільності кісток.

Деякі дослідження показують, що лише очікування фізичного погіршення підвищує того ймовірність. В одному дослідженні вчені опитали 148 людей похилого віку щодо їх старіння, способу життя та загальних очікувань. Вони дійшли висновку, що очікування щодо старіння "відіграють важливу роль у прийнятті фізично активного способу життя у літніх людей і можуть вплинути на їх фізичні функції".

Інше дослідження розглянуло індивідуальне ставлення до старіння в пізньому середньому віці та те, як це може вплинути на загальну тривалість життя. Автори дійшли висновку, що «літні люди з більш позитивним самосприйняттям старіння, жили на 7,5 років довше, ніж особи з менш позитивним самосприйняттям старіння». Отже, активний спосіб життя, правильне харчування і позитивний світогляд часто може уповільнити погіршення фізичного стану, що пов'язане зі старінням.

2. Літнім людям не слід займатися спортом

Зрозуміло, що це міф, оскільки фізична активність може збільшити м’язову силу, зменшити жирові відкладення та поліпшити психічне здоров’я. Деякі люди вважають, що після досягнення певного віку немає сенсу займатися спортом, оскільки вони вважають, що це не принесе ніякої користі. Це черговий міф. В одному дослідженні вчені дослідили 142 дорослих у віці 60–80 років, що 42 тижні активно займались фізичними вправами і виявили, що їх фізичний та емоційний стан значно покращилися. Також є вагомі докази того, що регулярні фізичні вправи можуть зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції. Тим не менш, люди повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж приступати до нового режиму вправ, якщо у них є хронічні захворювання. Наприклад, Національна служба охорони здоров’я (NHS) у Великобританії вказує, що люди з певними станами, пов’язаними з віком, такими як остеопороз, повинні уникати сильних фізичних вправ. Однак переважна більшість людей похилого віку можуть займатися помірними фізичними вправами.

3. Літнім людям потрібно менше (або більше) сну

Деякі люди вважають, що літні люди потребують більше сну, ніж молоді, можливо, через стереотип, що літні люди люблять дрімати. Інші кажуть, що літнім людям потрібно менше спати, що може випливати зі стереотипу, що літні люди встають рано вранці.

Ці міфи порівняно важко розвіяти, оскільки на них впливає багато факторів. Безперечно, правда, що літнім людям важче заснути і що їх сон, як правило, більш фрагментований. Це може допомогти пояснити, чому деяким літнім людям потрібно дрімати вдень. Оскільки людське тіло змінюється з віком, це може порушити добові (щоденні) ритми. Це, в свою чергу, може вплинути на сон. Якщо циркадні ритми людини порушуються, це може вплинути на інші аспекти їх фізіології, такі як рівень гормонів, що також може вплинути на сон. Крім циркадних збоїв, деякі захворювання, які частіше зустрічаються у літніх людей, такі як остеоартрит та остеопороз, можуть викликати дискомфорт, що може негативно вплинути на здатність людини заснути.

4. Остеопорозом хворіють тільки жінки

Остеопороз - це стан, при якому кістки поступово слабшають. Деякі люди вважають, що це впливає тільки на жінок. Це не правда, оскільки остеопороз може виникати у людей будь-якої статі, так і будь-якого віку. Однак остеопороз насправді набагато частіше зустрічається у літніх людей, білих людей та жінок. Згідно даних Міжнародного фонду остеопорозу, у світі приблизно 1 з 3 жінок старше 50 років страждає на остеопороз, а приблизно 1 з 5 чоловіків протягом життя зазнає перелому кістки, пов'язаного з остеопорозом.

5. З віком розумові здібності погіршуються

За даними ВООЗ, ризик розвитку деменції зростає з віком, але це не стосується всіх літніх людей. За оцінками, у всьому світі 5-8% людей старше 60 років мають деменцію. Це означає, що 92–95% людей у віці 60 років і старше деменції немає. Всупереч поширеній думці, розлад когнітивних функцій не обов’язково сигналізує про початок деменції.

6. Відмова від куріння у похилому віці немає сенсу

Деякі літні люди вважають, що немає сенсу відмовлятися від куріння у «їхньому віці». Це не правда. Скільки б людина не курила і скільки б сигарет не викурювала в день, здоров’я почне покращуватися, як тільки вона припинить курити. Деякі переваги для здоров'я є негайними, деякі-довгостроковими, але важливо те, що ніколи не пізно.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-aging#7.-Sex-is-rare-or-impossible-as-you-age