Що таке ацетон і чим він небезпечний?

Що таке ацетон і чим він небезпечний?

Ацетон - безбарвний розчинник. Розчинники - це речовини, які можуть руйнувати або розчиняти інші матеріали. У побуті люди можуть зустріти ацетон у таких продуктах, як засіб для зняття лаку для нігтів або засіб для зняття фарби.

Ацетон в природі зустрічається в навколишньому середовищі на деревах, рослинах, у вулканічних газах і лісових пожежах. У невеликій кількості ацетон також присутні в організмі. Прете, слід зазначити, що ацетон може подразнювати очі, ніс або шкіру, а його вживання може призвести до отруєння.

Що таке ацетон?

Ацетон - прозора, безбарвна рідина. Це розчинник, який може розчиняти або руйнувати інші матеріали, такі як фарба, лак або жир. Він швидко випаровується в повітря. Ацетон в природі присутній у деревах та інших рослинах, а також у тютюновому димі, вихлопних газах транспортних засобів та на звалищах.

Використання

Компанії використовують ацетон у невеликих кількостях для створення продуктів, що розщеплюють або розчиняють інші речовини, такі як: лак для нігтів, фарба, лак. У промисловості виробники використовують ацетон у різних цілях, включаючи: видалення жиру або гумки з тканин, таких як вовна та шовк, виготовлення лаків для автомобілів або меблів, виготовлення пластмас. За даними ресурсу Addiction Resource, деякі люди також споживають або вдихають засіб для зняття лаку для нігтів на основі ацетону, щоб досягти «задоволення». Проте, це дуже небезпечно, оскільки хімікати, що входять до складу засобів для зняття лаку для нігтів, можуть серйозно пошкодити нирки, печінку, мозок та нервову систему.

Ацетон в організмі

У людини ацетон є природним побічним продуктом розщеплення жиру. Організм може виробляти енергію кількома способами. Перший - це перетворення харчових речовин, таких як вуглеводи, на глюкозу. Потім організм виділяє інсулін, який дозволяє клітинам організму використовувати глюкозу для отримання енергії або зберігати частину глюкози в жирі, печінці та м’язах. Але якщо людина не вживає багато вуглеводів, організм не може використовувати глюкозу з їжею для отримання енергії. Натомість він переходить на глюкозу, яка перетворюється та зберігається для запасів енергії, у тому числі в жирі.

Якщо це станеться, печінка почне розщеплювати жирові запаси. У процесі цього організм виробляє кетони як побічний продукт. Ацетон - це тип кетону. Як тільки організм починає виробляти надлишок кетонів, цей стан відомий як кетоз. Перебування в кетозі може бути безпечним або навіть корисним для деяких людей. Наприклад, кетогенна (кето) дієта навмисно викликає стан кетозу. Є дані, що це може зменшити судоми у дітей з епілепсією, і тривають дослідження потенційної користі для інших станів. Але надмірна кількість кетонів небезпечна, особливо для людей з цукровим діабетом. Високий рівень кетонів може бути пов'язаний зі збільшенням кислотності крові людини. Це може призвести до діабетичного кетоацидозу (ДКА), серйозного ускладнення, яке може спричинити діабетичну кому або смерть. Симптомами ДКА є:

  • сухість у роті;
  • часте сечовипускання;
  • високий рівень цукру в крові.

Наступні симптоми включають:

  • постійну втому;
  • почервоніння або сухість шкіри;
  • нудота;
  • блювота;
  • утруднене дихання;
  • труднощі при концентрації уваги.

Ризики, пов'язані з використанням ацетону

Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) класифікує ацетон як безпечний. Він має низький потенціал викликати гострі або хронічні проблеми зі здоров'ям. Але він має певні ризики.

Вогненебезпечність

Ацетонова рідина та пари легко загораються. Люди ніколи не повинні використовувати продукти на основі ацетону біля відкритого вогню або під час куріння.

Подразнення

Ацетон є подразником, а значить, може подразнювати шкіру. З цієї причини деякі люди не можуть користуватися засобами для зняття лаку для нігтів на основі ацетону. Якщо людина вдихає пари ацетону, це також може подразнити очі, ніс, горло або легені. Окрім того, сильний вплив парів ацетону може спричинити пошкодження нервової системи, сплутаність свідомості або втрату свідомості.

Запобігання ризику отруєння ацетоном

Запобігти негативному впливу ацетону можливо за умови його безпечного використання. Це значить, що використання продуктів на основі ацетону потрібно:

  • в добре провітрюваному приміщенні;
  • подалі від відкритого вогню або сигарет;
  • подалі від їжі чи напоїв;
  • подалі від дітей;
  • під час носіння захисних засобів, таких як рукавички та сорочки з довгими рукавами.

Завжди щільно закривайте кришки пляшок, коли вони не використовуються, і утилізуйте будь-яку вату з ацетоном у контейнері з щільно прилягаючою кришкою, щоб запобігти витіканню випарів. Коли Ви більше не користуєтесь засобом, ретельно вимийте руки перед їжею, питтям або торканням обличчя. Зберігайте продукти з ацетоном у недоступному для дітей місці. Люди, які працюють з ацетоном, можуть вжити додаткових запобіжних заходів, таких як:

  • встановлення або використання витяжної вентиляційної системи на робочому місці;
  • використовуючи лише ту кількість продукту, яка потрібна людині;
  • носіння захисних окулярів або масок;
  • безпечна утилізація використаних хімічних речовин.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-is-acetone