Яка довжина язика у людини?

Яка довжина язика у людини?

Дослідження стоматологічної школи Единбурзького університету показало, що середня довжина язика для дорослих становить 8,5 сантиметрів для чоловіків і 7,9 см для жінок. Вимірювання проводили від надгортанника, клаптя хряща за язиком до кінчика язика. Читайте далі, щоб дізнатись більше про язик, включаючи його функції та багато іншого.

Функції язика

Язик відіграє вирішальну роль у трьох найважливіших функціях:

  • мовлення (формування звуків мови);
  • ковтання (виштовхування їжі);
  • дихання (підтримка відкриття дихальних шляхів).

З чого складається язик людини?

Язик людини має складну будову, яка дозволяє йому рухатися і приймати різні форми, приймати участь у процесі споживання їжі, розмові та диханні. Язик переважно містить скелетні м’язи під слизовою оболонкою.

Але язик - це не тільки один м’яз: вісім різних м’язів працюють разом утворюючи матрицю без кісток або суглобів. Ця структура схожа на хобот слона або щупальця восьминога і називається м’язовий гідростат. М’язи язика - єдині м’язи тіла, які працюють незалежно від скелета.

Внутрішні та зовнішні скелетні м’язи

Внутрішні та зовнішні скелетні м’язи складають язик. Внутрішні м’язи знаходяться всередині язика. Вони полегшують ковтання та розмову, дозволяючи змінити форму та розмір язика та висунути його.

Зовнішні м’язи беруть початок поза межами язика і є частиною сполучної тканини язика.

Чи правда, що язик-найміцніший м’яз тіла?

Згідно з Бібліотекою Конгресу, язик – дуже працьовитий орган. Він діє навіть під час сну, виштовхуючи слину з горла. Але титул найнапруженішого м’яза в тілі, однак, належить серцю. Серце б'ється більше 3 мільярдів разів у житті людини.

Скільки у людини смакових рецепторів?

Людина народжується з приблизно 10 000 смакових рецепторів. Після того, як їй виповнюється 50 років, вона можете почати втрачати деякі з них. Смакові клітини у смакових рецепторах реагують щонайменше на п’ять основних смакових якостей:

  • солоний;
  • солодкий;
  • кислий;
  • гіркий;
  • не солодкий.

Чи відрізняється язик у різних людей?

Язик кожної людини є таким самим унікальним, як і відбитки пальців. Немає двох подібних відбитків язика. Фактично, дослідження 2014 року показало, що навіть язики однояйцевих близнюків не схожі один на одного. А досліджене 2017 року показало, що колись язики будуть використовувати для ідентифікації особи. Дослідження прийшло до висновку, що слід проводити масштабніші дослідження для виявлення всіх особливостей язика, які можуть бути корисними у процесах біометричної аутентифікації та криміналістиці.

Джерело:

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/tongue-scraping#_noHeaderPrefixedContent